2023 legszebb tengerpartja, de szinte csak a brazil elit látogatja

Brazília eldugott édenkertje az Atlanti-óceánon.

A TripAdvisor idén is kiosztotta a Travelers’ Choice Awards-ot, melyben az olvasói értékelések alapján díjaznak a különböző utazási kategóriákban. A világ legjobb tengerpartja 2023-ban a Brazília partjai mellett található Fernando de Noronha-szigetcsoport egyik strandja lett.


Shutterstock

A festői Baia do Sancho partszakasz

Az Atlanti-óceán egy természeti kincsekben gazdag és változatos élővilággal büszkélkedő úti célja lett 2023-ban a TripAdvisor utazóinak kedvence. A Fernando de Noronha-szigetcsoport a Brazília északkeleti sarkán fekvő Natal városától nagyjából 350 kilométerre rejtőzik az óceánon, és tele van érdekes sziklaképződményekkel, vulkanikus kőzetekkel, és nem utolsó sorban trópusi strandokkal – köztük az idén aranyérmes Baia do Sancho partszakaszával.

A szigetcsoport a legnagyobb szigetéről kapta a nevét, mely többek között érzékeny ökoszisztémájának köszönhetően 2001-ben az UNESCO világörökségi listára is felkerült. A csoport nagyobb szigetei egy elsüllyedt hegység maradványai, a hatalmas vulkanikus alakulatnak az alapzata pedig több mint 750 méterrel a tenger felszíne alatt található.

Ahol a tél nem a havazásról szól: 20 fok decemberben? Ezekre a helyekre menekülhetünk a téli hideg elől!

Ahogy azt az Express is kiemeli, a szigetek legfőbb vonzerejét a változatos növény- és állatvilág teszi ki.

A környéken szép számmal élnek teknősök, cápák, bálnák, delfinek és más tengeri állatok is, emiatt nem meglepő, hogy a búvárok körében igencsak áhított helyszínnek számít.

Ráadásul ebben a régióban található a trópusi Dél-Atlanti-óceán legnagyobb és legfontosabb tengerimadár-költőhelye is: olyan madarak fordulnak meg a környéken, mint a fehérfarkú trópusimadár, a piroslábú szula vagy az ezüstlile.

Fotó: Unsplash/Ze Paulo Gasparotto

Természetesen a szigeten tapasztalható két évszaknak is örülnek a látogatók, hiszen így a hőmérséklet ritkán esik 22 fok alá. A legnépszerűbb strandoknak a Praia do Leão, a Cacimba do Padre és a Baía do Sancho számítanak.

Ha a napsütés nem hiányzik: 7 tengerpart, aminek a zord időjárás ad igazi hangulatot

Fotó: Ze Paulo Gasparotto/Unsplash

Fernando de Noronha történelméhez hozzátartozik, hogy a szigetet sokáig börtönszigetként használták. Azért, hogy ne tudjanak megszökni a rabok, a hatóságok akkoriban folyamatosan irtották az erdőket. Ennek szerencsére mára nincsen nyoma, sőt az UNESCO minősítés óta nemcsak, hogy az ökoturizmus egy fontos állomásának számít, de az egész szigetet szigorú környezetvédelmi politika szabályozza – a szigeten egy adott napon egyszerre például csak 420 turista tartózkodhat.

A turistákat emellett egy környezetvédelmi adó megfizetésére is kötelezik, mely összeg a szigeten töltött napok számával egyenesen arányosan növekszik. A távoli elhelyezkedés és a fent említett szabályok miatt Fernando de Noronhát elsősorban a tehetős utazók, közülük is főleg a brazil elit látogatja – ennél fogva a nagyjából ötezer helyi lakos az angol nyelv használatára sincs rászorulva.

Erről hallottál már? A német sziget, amely Brigitte Bardot és Thomas Mann kedvence volt

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET