Már látogatható a felújított  Wenckheim-kastély

A szabadkígyósi, Ybl Miklós által tervezett palota március 20-án nyitotta meg kapuit.

Fotó: Facebook

A csodálatos és hatalmas Wenckheim-kastélyban jelenleg a „Vendégségben Wenckheiméknél” című kiállítás látható. Egy kastély-bejárást és egy kerti sétát mindenképpen ejtsünk meg Szabadkígyóson, ha Békéscsabán vagy környékén járunk.

Még egy gyönyörű műemlékünket nézhetjük meg eredeti pompájában: a hároméves felújítás után március 20-án nyitották meg újra a kastélyt. Az 1800-as évek végén épült palotát a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében több mint 3,2 milliárd forintból újították fel, ebből 1,5 milliárd forint volt hazai forrás.

Nagy léptékkel

Fotó: Facebook

A neoreneszánsz kastélyt 1875–79-ben építették Ybl Miklós tervei alapján. A megrendelő gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina volt, utóbbinak az volt a vágya, hogy az épületnek annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak. Ybl úgy tervezte meg a kastélyt, hogy az minden igénynek megfeleljen, akár nagy társasági eseményeket, bálokat is kiszolgáljon.

A palota földszintjén kápolnát, ebédlőt, női zeneszalont, férfiszalont, könyvtárat, dolgozószobát és a gróf, valamint a grófnő hálószobáit helyezték el, az emeleten pedig vendégszobákat építettek. A Wenckheim-házaspárnak 7 gyermeke volt, és rengeteg estélyt és eseményt szerveztek a birtokon, a kastély 4000 négyzetméterén egyszerre több száz embert is vendégül láttak.

A kastély körüli 25 hektáros parkban klasszikus franciakertet alakítottak ki, amelynek a legszebb éke egy díszkút. A parkot úgy újították fel, hogy a látogatók számára élvezetes legyen, gondoltak a gyerekekre is: vannak játszótéri játékok, biciklitárolók, padok és a szökőkutat is fényelemekkel dobták fel.

Grófi vendégszeretet

Fotó: Facebook

A „Vendégségben Wenckheiméknél” egy innovatív, interaktív kiállítás, amelynek központi témája az építtető grófi pár kiterjedt társadalmi életének a bemutatása, így megismerhetjük a 19. századi főúri életforma részleteit. A kiállítás szervezői olyannyira haladtak a korral, hogy VR-szemüveggel még madártávlatból is megcsodálhatjuk a kastélyt és környékét.

AMI MÉG ÉRDEKELHET