Képben vagy a tenger gyümölcseivel?

Tintahal, polip, kagyló, cápa, csiga, rák. Mindet felismered?

Fotó: Shutterstock

Zsírtartalmuk kevés, omega zsírsavakban azonban gazdagok, rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, és nem utolsó sorban könnyűek és finomak - ilyenek a tengeri ételek. Nyaralás közben nehéz megállni, hogy ne tömjük magunkba lépten nyomon az éppen kifogott tengeri herkentyűket, hiszen frissen egészen más kulináris élményt jelentenek, mint a mélyhűtőből kiemelve. A mostani kvízünkben letesztelheted, melyiket ismered fel!

A telített zsírsav, mint amilyen az Omega 3 is, természetesen csökkenti a rossz koleszterin szintjét, gyulladáscsökkentő hatású, a terhesség alatt magzatvédő szerepe van, pozitívan hat a látásra, erősíti az immunrendszert. Tehát csupa előnyös hatással bír, mégis, a magyarok az ajánlott heti 200-300 g tengeri hal helyett ennek csak az egynyolcadát fogyasztják el. Persze ennek az is az oka, hogy messze élünk a tengerektől, általában csak fagyasztva, pucolva, előkészítve látjuk a tengeri finomságokat, és amikor a tengerben vagy a piacon „szembejönnek" velünk, nem is ismerjük fel őket. Ha meg már a tányérunkban vannak, egészen másképp néznek ki...

Mindenesetre, ha idén a tengernél jársz, és kedvet kapsz a piacozáshoz, akkor a következőkre figyelj a tengeri herkentyűk vásárlásakor:

  • A friss hal húsa kemény, a kopoltyúja alatt vörös, a szeme tiszta, a pikkelye nem nyálkás, hanem fényes, szaga nincs. Vásárláskor kérjük meg az eladót, hogy a zacskóba a hal mellé merjen jeget is, hogy ne romoljon meg.
  • Kagyló esetében csak olyat vegyünk, ami nem szagos és zártak a kagylóhéjak. Ha pedig van olyan, amelyik főzés közben nem nyílik ki, azt ne együk meg. Jeget erre is kérjünk!
  • A friss rákféle páncélja száraz, nem iszamós, a húsa tömör, nem ruganyosan puha. Ha a homár húsa felpuhul, krémessé válik, az annak a jele, hogy megromlott.

Lássuk, te mennyire vagy képben a tengeri élőlényekkel!

AMI MÉG ÉRDEKELHET