Ezt a 10 ételt, italt kerüld nyaralás alatt!

Néhány finomságról érdemes lemondani, ha el akarjuk kerülni a gyomorrontást.

Fotó: Shutterstock

Tapasztalt utazó el sem indul sehova hasfogó, komplex B-vitamin és elektrolitpor nélkül, de ezekre szerencsére nem mindig van szükség, csak akkor, ha nem vigyázunk eléggé hol és mit eszünk, iszunk. A 10 legkockázatosabb élelmiszert mutatjuk meg, amit jobb elkerülni, ha nem szeretnénk többet a mellékhelyiségbe menni, mint strandra vagy várost nézni.

Csapvíz

Itt Európában szerencsére a legtöbb nyaralóhelyen és nagyvárosban biztonságos a csapvíz, de mindig legyél elővigyázatos, kérdezd meg a szállásadót, idegenvezetőt vagy a hotel alkalmazottait, hogy ajánlják-e a csapvíz fogyasztását. Ha nem egyértelműen tiszta a csapvíz, ne kockáztass, vegyél palackozott vizet. Van ahol olyan szennyezett a csapvíz, hogy még fogmosáshoz sem ajánlják, erre is kérdezz rá! Latin-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában nagyobb a veszélye annak, hogy a vizet baktériumok vagy paraziták szennyezik. De például Törökországban is olyan a csapvíz, hogy a helyieknek nincs tőle baja, mert az emésztőrendszerük már hozzászokott, de egy Közép- vagy Nyugat-Európai utazónak még okozhat gondot.

Friss kagylók

Fotó: Shutterstock

Egy tengerparti nyaralásnál szinte egyértelmű, hogy friss tenger gyümölcseit szeretnénk majszolni minden nap, de azért ezt is érdemes okosan csinálni, és persze nem muszáj nyersen fogyasztani. A romlott, állott osztriga vagy más nyers kagylóféle nemcsak 1-2 napra, de több hétre is megbetegíthet, nem érdemes egy egész nyaralást megkockáztatni. Ha lehet, válasszunk főtt kagylókat, csigákat, és azokat ne együk meg, amelyek a hőkezelés, főzés során nem nyíltak ki.

Nyers gyümölcs és zöldség

Nem mindenhol elég megmosni a terméseket, Távol-Keleten és Dél-Amerikában például érdemes fogyasztás előtt mindent alaposan megmosni és meg is pucolni. Olyan helyeken, ahol a csapvíz nem iható, nem érdemes a mosással bajlódni, inkább válasszunk olyan gyümölcsöt, aminek vastag héja van: banán, narancs, de pucolás előtt sikáljuk meg mosószeres vízzel.

Nyers tejtermékek

Fotó: Shutterstock

A piacozás mindenhol nagy élmény, de a nyers tejtermékeket nem érdemes kipróbálni olyan helyen, ahol nem lehetsz biztos benne, hogy friss és pasztörizált. Várandósan semmiképp ne kóstolj meg ilyen pasztörizálás nélküli sajtokat, tejtermékeket, időseknek és gyerekeknek sem szabad adni, mert náluk komoly ételmérgezést okozhat. A problémát egy baktérium, a Listeria monocytogenes okozza és könnyen okozhat olyan gyomorrontást, aminek kiszáradás a vége.

Automatákból folyó üdítők

A hotelekben korlátlanul fogyasztható üdítők, hűsítők nagyon vonzóak, de veszélyesek is, hiszen a gépi kóla vagy limonádé szirupból készül csapvízzel felhígítva. Kérj inkább egy dobozos kólát, gyümölcslevet a pultból vagy még inkább palackozott hideg vizet.

Jég=víz

Fotó: Unsplash

Az olyan országokban, ahol nem biztonságos a csapvíz, a jég sem az, hiszen az utóbbi abból készül. És hiába tesszük szénsavas üdítőbe, ami tiszta, ugyanúgy betegek lehetünk tőle, mintha csapvizet innánk. Az ázsiai és latin-amerikai all inclusive hotelekben is nagyon kell erre figyelni, inkább kérjünk behűtött üdítőket és palackozott vizet, a koktélokat pedig ennek megfelelően jobb elfelejteni.

Az kólibaktérium (e.coli) okozta hasmenés az utazók 30-70%-át érinti világszerte éppen a jég miatt.

Sushi és más nyers halas fogások

A nyers állati eredetű étel mindig veszélyes, nagyon gyorsan romlik, főleg meleg, párás klímán. A sushit csak akkor fogyasszunk, ha a szemünk előtt fogták ki a halat vagy rákot, amiből készül és rögtön fogyasszuk el az ételt. De nemcsak a halfélékre, a csirkehúsra, a tejszínre, tojásra is igaz ez.

Csábító gyümölcssaláták

Fotó: Unsplash

A jégbe hűtött dinnyeszeletek és kehelyben kínált gyümölcssaláták nagyon gusztusosak és melegben kifejezetten jól is esnek, de sajnos nem biztonságos élelmiszer. A dinnye héja a trágyázás miatt ki van téve a kólibaktérium-fertőzésnek és nem mindenhol mossák le alaposan a külsejét, felszeletelés közben a késsel megfertőzik a gyümölcs húsát is, melegben pedig a szalmonella és az e.coli is borzasztó gyorsan szaporodik.

Lucernacsíra

Mi kell a friss csírához? Jó termőföld, nedvesség, meleg, pára – ezek mind kedveznek a baktériumok, mikrobák szaporodásának és a csírát nagyon nehéz úgy megtisztítani, hogy biztonságosan, nyersen fogyasztható legyen.

Bozóthús

Elképzelhetetlennek tűnhet az otthonunk kényelméből, hogy utazás közben ismeretlen eredetű vadhúst együnk, és ez maradjon is így vakáció alatt is. Az elmúlt években éppen eleget hallottunk arról, hogy a denevér-, rágcsáló és egyéb vadon élő állatok húsának fogyasztása milyen komoly betegségekhez és világjárványhoz vezethet. Kerüljük tehát a majom, gorilla, a krokodil, elefánt és egyéb bozótosból származó állatok húsát nyaralás alatt. Ez nem akkora áldozat, nem igaz?

AMI MÉG ÉRDEKELHET