5 különleges tengerpart Horvátországban

Ha idén az Adriára mész nyaralni, akkor ez a cikk neked szól.

Fotó: Getty Images

Horvátország tengerpartjainak hossza 1777 km, tehát nem kevés strandról van szó, amelyek közül választani lehet. Most a legszebbeket szedtük össze, hátha te is ezek közül valamelyikre voksolsz legközelebb. Ha pedig érdekelnek további érdekes adriai úti célok, akkor hallgasd meg alternatív utazási tippjeinkről szóló podcast műsorunkat is.

Banje Beach, Dubrovnik

Fotó: Getty Images

Ez a déli úti cél egy igazi klasszikus, az Adria egyik legértékesebb gyöngyszeme. Az óváros, és az ódon városfal évente rengeteg turistát vonz, éppen ezért ezt a partot inkább elő- vagy utószezonban érdemes megnézni. Dubrovnik népszerűsége miatt még az éttermekben és bárokban is előre foglalj asztalt, az extraszervezés azonban megéri, mert a dél-horvát település tényleg az ország egyik legszebb és leghangulatosabb városa. Ha pedig már ott jársz, érdemes megnézni a Betina-barlang strandot is, ami egy nagyon kicsi strand egy barlang bejáratánál.

Zlatni Rat, Brač

Fotó: Getty Images

Ezt a csodás partot Brač szigetén találod, a kinyúló földnyelvet Aranyfoknak vagy Aranyszarvnak is szokták nevezni. A strandon több bár és étterem is van, bérelhetsz napágyat és napernyőt, és persze szállodák is vannak, tehát ha nemcsak egynapos hajókirándulásra érkeznél, akkor meg is szállhatsz. Ez az aprókavicsos, nagyon tiszta strand Splittől mindössze 34 kilométerre van és menetrend szerinti komppal juthatsz a szigetre.

Punta Rata, Brela

Fotó: Getty Images

Splittől kicsit még délre kell autóznunk (vagy hajóznunk) ezért az élményért. Punta Rata fehér, aprókavicsos strandja (Makarskai riviérának is nevezik) egy hegyekkel körülvett part – és ettől lesz igazán kivételes ez a hely. A tengerben keresd meg a Brela-sziklát, ahol mindenki legalább egy fotót készít ottléte alatt. A fenyvesek miatt ez a partszakasz szélvédett, nagyon csendes és remek haléttermek vannak a partján.

Sakarun, Dugi Otok

Fotó: Getty Images

Dugi Otokra, azaz Dugi szigetre csak komppal juthatunk el, a legközelebbi nagyobb város Zadar, vagyis Zára. Magyarországtól nincs messze, és tényleg csak a kompozás nyújtja meg egy kicsit az odautat, ám csúcsidőben igen gyakran járnak. A hosszú, homokos part és a Horvátországban is ritkának számító türkiz víz általában a gyerekes családokat vonzza, hiszen olyan sekély a víz, hogy a legkisebbekkel is bátran strandolhatunk. Ezen a szigeten csak főszezonban működik a legtöbb étterem, tehát ha el akarod kerülni a tömeget és kevésbé frekventált időszakban utaznátok, akkor érdemes előre tájékozódni, hogy mi lesz nyitva.

Zrce Beach, Novalja, Pag

Ez a part nem csupán természeti szépsége, hanem a szolgáltatásai miatt is bekerült a válogatásunkba. Ha nemcsak nyugalomra, hanem bulira, állandóan duruzsoló zenére, nyüzsgésre is vágysz, akkor Pagon, a Zrce Beachen megtalálod. Pag egy nagyon nyugis sziget, ahol azt is megteheted, hogy egy csendes részen szállsz meg, de este vagy napközben ellátogatsz a bulipartra. A tengerbe benyúló partimóló, a Zrce Festival Beach rengeteg fiatalt vonz egész nyáron, ezért érdemes jó előre lefoglalni a szállást. A parton van több medence és jacuzzi is, a strandot pedig nagyon szépen kiépítették és olyan megoldásokat találtak, hogy ne kelljen fölöslegesen betonozni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET