Megválasztották az Év Kerékpárútját, a Tisza környékén kell keresnünk

Több mint 50 kilométernyi kalandot ígér.

bicikli

Idén ötödik alkalommal lehetett kiválasztani az Év Kerékpárútját, a szavazatok alapján pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található Beregi kör került ki győztesként. A Vásárosnaményből induló 50 kilométeres túrával Magyarország keleti határa felé található falukat fedezhetjük fel.


2024-ben is megválasztotta a nagyközönség Magyarország legjobb kerékpárútját, melyet most a Nyíregyházától északkeletre kanyargó Beregi kör nyert el. A 11 döntősre összesen több mint 11 ezer szavazat érkezett, a fent említett győztesre összesen 1743 szavazat érkezett.

A Beregi kör középkori emlékek és ősrégi vulkánok maradványai mellett halad el, a biciklis élménytúra keretében pedig a Tisza felső folyásának térségét is felfedezhetjük.

Ahogy arról a Sokszínű Vidék is rámutat, a pályázatot a A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmából írta ki a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub.

Fotó: Coen van de Broek / Unsplash

Az Év Kerékpárútja díjat azok az útvonalak nyerhetik el, melyek nemcsak combunkával, hanem különböző vonzó látnivalókkal is csábítja az aktív utazókat. Továbbá a projekt olyan úti célokra szeretné felhívni a figyelmet, melyek amúgy elkerülhetnék a kerékpárosok figyelmét. Ezen felül mivel a tekerés nem lehetne annyira élvezetes rossz, forgalmas utakon, ezért a jelölt pályák esetében a biztonság is fő szempont.

Vannak még jó lehetőségek: 5 hazai tópart, amit helyben bérelt biciklivel is körbejárhatsz

A 2024-es toplista egyébként így alakult (zárójelben a szavazatok számával):

  1. Beregi kör (1743)
  2. Veszprém—Balatonalmádi (1384)
  3. Veszprém—Márkó (1131)
  4. Pusztamagyaród—Szentpéterfölde (1127)
  5. Vasszécseny—Rum (1004)
  6. Nyugat-zselici kör (964)
  7. Drávaszabolcs—Szaporca (930)
  8. Oroszlány—Környe kör (882)
  9. Mohács—Bédai-holtág (791)
  10. Komló—Magyarszék kör (726)
  11. Diósgyőr—Miskolctapolca (705)

Tavaly a Békéscsaba környékén húzódó Wenckheim kerékpárút, ezelőtt pedig a Deseda-tó körül futó kerékpárút nyerte el az aranyérmet.

A Balatonnál a hálózat is bővült: 400 kilométernyi KalandKörrel bővült a Balaton környéke

Mit láthatunk errefelé?

A Vásárosnaményból induló túra első „megállója” az innen is keletre található Tákos református temploma, amit a helyiek csak „A mezítlábas Notre Dame-ként” emlegetnek. Az útvonal szinte végig a forgalomtól elválasztott aszfaltozott árvízvédelmi töltéseken, kitáblázott nyomvonalon, hangulatos falvakon át, rendkívül látványos örökséghelyszínek és szabadstrandok érintésével halad.

Tákos után Csarodán is megállhatunk, innentől viszont az Aktív Magyarország szerint érdemes lekanyarodni Márokapátiba, ahol egy középkori református templom várja a bicikliseket. Innen a Szőlőhegy tanösvény mentén a Tarpai Nagyhegy tetejére is feltekerhetünk, majd Tarpán az ipartörténeti érdekességnek számító szárazmalmot is megnézhetjük.

A túra legszebb szakasza innen egészen Tivadarig tart, ahol nyáron nyugodtan megmártózhatunk a helyi szabadstrandon.

Ezt követően Gulács és Jánd érintésével térhetünk vissza Vásárosnaményba.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET