Egy méltatlanul alulértékelt portugál város lett Európa legjobb feltörekvő úti célja

Öt év után történt váltás az élen.

Braga, Portugália

Egy portugál várost választottak meg 2024 legjobb feltörekvő úti céljának Európában, de több más üdülőhelyet is elismertek.


Az 1993-ban alapított World Travel Awards az egyik leginkább megbecsült díjnak számít a turisztikai szakmában. Az évről évre megtartott európai díjátadón számos kategória legjobbjait jutalmazzák a szakértők, azonban rendre a kontinens legjobb feltörekvő úti céljának kiosztott elismerés váltja ki a legnagyobb érdeklődést.

Érdekesség: a megtisztelő címet az elmúlt öt évben mindannyiszor a georgiai Batumi városa nyerte el.

Most azonban őrségváltás történt az élen, a zsűri idén a portugáliai Braga városát ajánlja az utazók figyelmébe – derül ki a Time Out cikkéből.

A trónfosztott Batumiról bővebben: A négyévszakos üdülőváros a Fekete-tengernél, amit alig ismernek Európában

Fotó: Unsplash/Julia Koblitz

Braga, Portugália

Braga az ibériai ország észak-nyugati csücskében található, nem messze az Atlanti-óceán partjaitól. A várost egyesek a portugál Rómának nevezik, elsősorban a rengeteg egyházi emlék miatt. A templomok közül kiemelendő a Santuário do Sameiro, a Santuário do Bom Jesus do Monte, no meg a város katedrálisa, mely egyben az egész ország legrégebbi székesegyháza is.

Fotó: Unsplash/Leandro Silva

Braga, Portugália

Ha azonban azt gondoljuk, hogy Braga egy csendes, már-már unalmas hely, akkor jókorát tévedünk.

Az itt található felsőoktatási intézménybe, az Universidade do Minhóba közel 20 ezer diák jár, így Braga egy klasszikus, pezsgő egyetemi város, tele fiatalos lendülettel. Lisszabon és Porto árnyékában eddig kevesebb figyelmet kapott – ami hamarosan megváltozhat.

Persze Portót is érdemes azért megnézni: Meseszép portugál város lehet a nyugdíjasok egyik kedvence

Fotó: Unsplash/Márcio Azevedo

Braga, Portugália

Braga a szavazáson egyébként többek között a dél-olasz Materát, az észt Tartut, az ausztriai Bad Ischlt, valamint Szlovénia fővárosát, Ljubjanát előzte meg. A teljes listapedig itt olvasható.

Ha már Tartu: Három, kevesek által ismert város nyerte el a 2024-es Európa Kulturális Fővárosa címet

Fotó: Unsplash/Daniele Levis Pelusi

Nem véletlenül volt esélyes az olaszországi Matera is.

Nem ez volt egyébként az egyetlen elismerés, amelyet Portugália kapott: a legvonzóbb szigetnek járó díjat Madeira vihette haza, a kalandturizmus idei fellegvárának pedig az Azori-szigeteket választották.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET