Új projekten dolgozik az EU, a jövőben kiválthatja az igazolványokat egy applikáció

Ha sikerül megvalósítani a projektet, a telefonunk is elég lesz az utazáshoz.

digitális személyi, digitális, okmány

Egy igazolványokat elbúcsúztató alkalmazáson dolgozik az Európai Unió, mely segítségével nem feltétlen lesz szükségünk a fizikai személyi igazolványunkra, jogosítványunkra vagy lakcímkártyánkra az utazáshoz. A programokat jelenleg is tesztelik, a becslések szerint 2026-ra lehet teljesen működőképes a rendszer.


Az Európai Unió az EU Wallet és az eID alkalmazás fejlesztésén dolgozik éppen. Az applikációba olyan, jellemzően kártyákon tárolt adatokat tölthetünk fel, mint például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a lakcímkártya, a TB-szám, de a tervek szerint akár az iskolai végzettségünket is tudjuk majd igazolni vele.

A programokat egyelőre szűkebb körben tesztelik, az ezzel kapcsolatos jogi tanácsadás nagyjából az év végére állhat össze. A számítások szerint jövőre kezdődhet el a nagyobb körű tesztelés, az eID és a Wallet (pénztárca) pedig 2026-ra készülhet el teljesen.

A digitális útlevelet Már tesztelik: megvan az első ország a világon, ahol mellőzhetik a fizikai útleveleket

A Haszon cikkében az olvasható, hogy az alkalmazások bevezetését nem teszik majd kötelezővé a tagállamoknak. Ezen felül az EU irányelveknek megfelelően még saját fejlesztéssel is kiegészíthetik az applikációt az országok, de az EU Walletet használó országok minden esetben egyénileg dönthetnek arról, hány éves kortól teszik elérhetővé a rendszert – a minimum korhatárt 14-16 év lehet.

Az irányelvek a tárolható adatokat is érintik, így az olyan, különösen szenzitív adatokat, mint például a vallási hovatartozás nem tárolhatja a rendszer.

Az uniós alkalmazást egyébként az EU a kibervédelmi szervezetével, az ENISA-val közösen fejlesztik, akik azon dolgoznak, hogy kizárólag azokat az adatokat lehessen majd lehívni róla, melyek feltétlenül szükségesek az adott helyzetben.


Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET