3+1 európai falu, amit érdemes felkeresni 2024-ben, ha kerülnéd a turistákat

A településeket a természet és a történelem keveredése teszi varázslatossá – és a tömegtől sem kell tartani.

A tömegturizmus hatására egyre több utazó fordul inkább az apróbb városok, falvak irányába. Szerencsére ebben segíti az ENSZ Turisztikai Világszervezete is, hiszen létrehozta a legújabb, Best Tourism Villages-díjat. Mutatunk a nevezett falvak közül négyet, ahol a természet és a történelem sajátos keverékével találkozhatunk.


Szluin, Horvátország

A tapasztalt utazók már jól ismerik Horvátország nyugati oldalát: Dubrovniktól kezdve Fiuméig, a horvát partszakaszok tele vannak népszerű úti célokkal, ám az ország belső része felé is érdemes kitekintenünk.

A Plitvicei-tavak közelében ugyanis van egy apróbb település, aminek 23 vízesés és tradicionális vízimalmok sokasága kölcsönözi a mesebeli látványt. A legnagyobb arányban Szluin északi határán található Rastoke falvában találkozhatunk velük, ám ennek a térségnek van még egy érdekessége: állítólag az egész országban itt él a legtöbb macska is.

A Best Tourism Villages-díjban részesült falvak közül már bemutattunk párat: A nagyvárosok helyett: 5 különleges, de alig látogatott falu Európában

Văleni, Moldova

Moldova déli csücskében, a román határ mentén rejtőzik Văleni apró települése. A Lower Prut UNESCO bioszféra-rezervátum területén belül elhelyezkedő faluból szemtanúi lehetünk az éves madárvándorlásnak, de a Beleu-tó környéke a növényvilág számára is fontos terület.

A településen egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kulturális hagyományok felélesztésére, így például szőnyegkészítő workshopok, folklór fesztiválok, történetmesélő és táncos események keretében ismerkedhetünk meg a régió szokásaival.

Persze az igazi nyaralásból a borkóstolás sem maradhat ki, de a helyi éttermekben a román, orosz, lengyel, és ukrán konyha hatásait viselő moldovai konyhát is kipróbálhatjuk.

Morcote, Svájc

Fotó: Shutterstock

Morcote, Svájc

Ha szívesen utaznánk a turisták által felkapott Hallstatt helyett egy hasonló adottságokkal rendelkező településre, akkor érdemes Morcotét is feltennünk a bakancslistára. A zöldellő hegyvonulatokkal és apró házikókkal díszített falu a Luganói-tó déli oldalán fekszik, és elsősorban a természetjárók szokták látogatni.

A környék ideális a hegymászásra, a túrázásra, de a helyi botanikus kertek és parkok is jó lehetőséget biztosítanak a szabadtéri időtöltésre.

A falu és környéke ráadásul fontos fosszília-lelőhelynek számít, de történelmi szempontból a Santa Maria del Sasso templom és a Morcote Központ, valamint a Morcote vár épülete is kiemelkedő. Emellett kulturális téren is van mit látni: a helyiek fesztiválokkal, és a gasztronómiai hagyományok ismertetésével igyekszik bemutatni a falu és a térség történetét.

Még több mesés falu, ha elkerülnénk a tömeget: Európának nincs párja: a világ 20 legszebb falvából 12 a kontinensen található

+1 Tokaj, Magyarország 

Az UNWTO kiemelte Tokajt és borvidékét is, ami nem csoda, hiszen a Zemplén vonulatai között rejtőző településen sétálva a legtöbben azonnal szerelmesek lesznek a környékbe. Persze elsősorban a tokaji borok miatt érdemes ide látogatni, ám a történelmi pincék, épületek és a térséget bemutató múzeumok is hozzájárultak a jelöléshez.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET