4 ősi város Európában, amit még ma is meglátogathatunk

A klasszikusokat kikerülve.

Cádiz, Spanyolország

Ha a világ legrégebbi városaira godolunk, sokaknak elsőre Athén, Róma vagy éppen Isztambul jut eszébe. Pedig bőven vannak még olyan ősi települések, ahol már évezredekkel ezelőtt is laktak emberek. A Condé Nast Traveler készített egy listát a legrégebben alapított, és máig élő és pezsgő városokról, amelyek közül kiválasztottuk a négy legkülönlegesebb európai úti célt, ahol egyedülállóan keveredik a történelem a modern kultúrával.

Argosz, Görögország

Getty Images

Argosz, Görögország – Argosz ókori görög színházának maradványai

A listán a görög város a legősibb, időszámításunk előtt 5000 körül alapították.

A Peloponnészoszi-félszigeten fekvő Argosz monumentális épületei szép számban fennmaradtak, az ókori színház és a Larisa-erőd például a mai napig látogatható. Az amúgy autóval Athénból másfél óra alatt elérhető Argosz az izgalmas építészeti emlékek mellett ma leginkább zöldség- és gyümölcstermesztésben jeleskedik – ennek köszönhetően kiváló bort is készítenek, amit minden odalátogatónak érdemes megkóstolnia.

Ezt olvastad már? 5 város, ami még mindig radar alatt van, de egyre több utazó látogatja

Cádiz, Spanyolország

Getty Images

Cádiz, Spanyolország – az 1722 és 1838 között épült Új Székesegyház

A ma Spanyolországhoz tartozó Cádizt a föníciaiak alapították időszámításunk előtt 1100 körül. A fallal körbevett tengerparti város eredeti neve Gadir volt (ami elkerített területet jelent), kezdetben kikötőként és kereskedelmi központként üzemelt.

Egyik fő látványossága a 19. században befejezett cadízi Új Székesegyházat (Catedral Nueva), ami önmagában is gyönyörű, tornya pedig szabadon látogatható, és gyönyörű kilátást nyújt a teljes városra. És persze ne feledkezzünk meg a kiváló strandokról és a régió egyedülálló, javarészt halételekből álló konyhájáról sem.

Lisszabon, Portugália 

Getty Images

Lisszabon, Portugália – a háttérbenSzent György vára

Portugália fővárosa időszámításunk előtt 1100 körül már lakott terület volt. Bár 1755-ben egy hatalmas földrengés a teljes várost lényegében a földdel tette egyenlővé, Lisszabon azóta újjáépült, és az egyik legkiválóbb európai úti cél lett. Ez a történelmi emlékek mellett virágzó kultúrájának, gyönyörű strandjainak és világszerte elismert gasztronómiájának köszönhető, valamint a portói régióhoz hasonlóan kiemelkedő minőségő borainak.

Ne hagyd ki! Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Plovdiv, Bulgária 

Getty Images

Plovdiv, Bulgária – a jó állapotban megmaradt ókori színház a városközpontban

Bulgária második legnagyobb városa, Plovdiv a régészeti leletek alapján időszámításunk előtt már 4000 körül lakott terület volt. A listán szereplő többi városhoz hasonlóan egy ponton Plovdiv (ókori nevén: Philippopolis) is a Római Birodalom része volt, emiatt óvárosában több ókori amfiteátrum és templom romja is látogatható, illetve megcsodálható a teljes balkáni régió legjobb állapotban fennmaradt ókori stadionja is. A város jelentőségét az is mutatja, hogy 2019-ben megkapta az Európa kulturális fővárosa címet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET