Képeken Európa legészakibb pontja: Nordkapp

Európa Északi-foka a Jeges-tengerben egy szigeten található.

Fotó: Shutterstock

A kontinentális Európa legészakibb pontja Norvégiában van és egy meredek sziklafalat jelent, ahonnan elénk tárul az egész Jeges-tenger és az északi sarkkör egy része. Érdemes belekukkantani a galériánkba!

Nordkapp a norvégiai Magerøya-szigeten található, érdekesség, hogy valójában a sziget egy másik nyúlványa, Knivskjellodden 1500 méterrel közelebb van nála az Északi-sarkhoz, mivel azonban mindkét hely egy szigeten van, ebben elnézőek a geológusok.

Hogyan lehet eljutni Nordkapp-ba?

Magerøya-szigetre az Északi-fok-alagúton juthatunk el – ez már önmagában nagyon érdekessé teszi az utazást. Az alagút a Magerøysundet-szoros alatt húzódik, és viszonylag új: 1999-ben adták át. Az alagút 6875 méter hosszú, legmélyebb pontja a tenger szintje alatt 212 méterrel van. Az alagút megépítése előtt menetrendszerinti kompjárattal lehetett csak elérni Európa legészakibb pontját. Az alagút két végébe fagyvédő kaput építettek, ami megakadályozza, hogy ősztől nyárig elfagyjon, ugyanis a beszivárgó, megfagyott víz szétrepesztené az alagút falát, amitől életveszélyessé válna. Hideg időben tehát két kapuval lezárják az alagutat és csak akkor nyitják ki, ha van autóforgalom, nyáron pedig folyamatosan nyitva van.

Nordkapp egy 3000-es lakosú falu és persze a sziklaszirt tetején egy földgömb-szoborral megemlékeznek arról, hogy Európa legészakibb pontján állunk. A községbe évente 200 ezernél is több turista látogat, akiknek a nagy része nyáron érkezik, tehát 2-3 hónap alatt érkezik ilyen sok látogató.

Nordkapp képekben:

Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock




AMI MÉG ÉRDEKELHET