Frissült a feketelista: több mint 100 légitársaságot zárt ki az EU

A légitársaságok repülőgépei nem közlekedhetnek az európai légtérben.

Az Európai Unió aktuális feketelistáján jelenleg 129 légitársaság gépeinek tilos az európai légtérben közlekedni repülésbiztonsági okok miatt. A tilalom azokra a légitársaságokra – vagy országokra – vonatkozik, akiknek a légiközlekedési felügyelete nem felel meg a nemzetközi repülésbiztonsági sztenderdeknek.


Az Európai Bizottság frissítette a légitársaságok feketelistáját, amely jelenleg 129 társaságnak tiltja meg az Európai Unió légterében való közlekedést.

Ezek közül 101 társaságot az érintett országok elégtelen biztonsági felügyelete miatt zártak ki – írja a Aero Telegraph cikke alapján a turizmus.com.

További 22, oroszországi engedéllyel rendelkező légitársaság gépei sem érinthetik az Európai Unió légterét, de hat másik cég is felkerült a listára a súlyos biztonsági hiányosságok miatt:

Az Air Zimbabwe (Zimbabwe), az Avior Airlines (Venezuela), a Blue Wing Airlines (Suriname), az Iran Aseman Airlines (Irán), a Fly Baghdad (Irak) és az Iraqi Airways (Irak) gépei sem repülhetnek a térségben.

Na de mikor jönnek a digitális útlevelek? Új projekten dolgozik az EU, a jövőben kiválthatja az igazolványokat egy applikáció

Két másik légitársaság – Iran Air (Irán) és Air Koryo (Észak-Korea) – csak korlátozások mellett érinthetik az EU légterét, ők csak meghatározott típusú gépekkel repülhetnek.

Te képes lennél rá? A férfiak fele azt gondolja, hogy képes landolni egy utasszállítóval – a szakértők vitatkoznak

A közlemény szerint mindemellett fenntartják a Nepálban bejegyzett légifuvarozókra vonatkozó tilalmat, mivel az országban az illetékes szakértők szeptemberi látogatásuk során is hiányosságokat tapasztaltak.

Az EU repülésbiztonsági bizottságának ülésén ugyanakkor elismerték a nepáli polgári légiközlekedési hatóság proaktív elkötelezettségét, valamint a repülésbiztonsági felügyeleti kapacitás javítására irányuló erőfeszítéseit is.

Nepálban él az utolsó ember, aki anyanyelvi szinten beszéli a kusundát: Egyetlen ember maradt, aki beszéli azt az ősi nyelvet, amiben nem létezik az „igen" és a „nem"

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET