Erdők, várak, borok – A Zemplén rejtett kincsei

Középkori várak, reneszánsz kastélyok és megannyi kulturális emlék, kulináris ínyencség várja itt az utazót.

Fotó: MTSZ

Magyarország északkeleti csücske, a Zemplén dús, zöldellő erdősége a feltöltődés tökéletes terepe, legyen szó elvonulásról vagy aktív kikapcsolódásról.

Sárospatak, a kulturális központ

Fotó: MTSZ

A Kőporosi-pincesor Sárospatak mellett

A lassan folydogáló Bodrog partján található az alig több mint tízezer lakosú Sárospatak, ahol szinte mindent áthat a történelem. Az 500 forintos bankjegy hátuljáról sokaknak ismerős lehet a sárospataki vár jellegzetes épületrendszere a bástyaszerű Vörös-toronnyal és a reneszánsz kori palotával. A legenda szerint a város szülötte Szent Erzsébet, az ő nevét viseli a római katolikus templom (más néven Vártemplom), ahová a környék főnemesi családjai, a Lorántffyak, a Dobók és a Rákócziak temetkeztek.

A majd’ ötszáz éves Sárospataki Református Kollégiumban olyan híres magyarok tanultak, mint Kazinczy Ferenc, Kossuth Lajos, Gárdonyi Géza vagy Móricz Zsigmond. Nagykönyvtára az egyik legszebb könyvtár hazánkban. A félmillió könyv között kódexek, ősnyomtatványok sorakoznak, de megtekinthető Rákóczi György feleségének saját jegyzeteivel ellátott Bibliája is.

A múzeumlátogatás után kellemes sétát tehetünk a Sárospatak szomszédságában található Gombos-hegyi vagy Kőporosi-pincesor tekergőző apró utcácskáin. Ha szerencsések vagyunk, és egy-egy pinceajtót nyitva találunk, bátran szólítsuk meg a helyieket, szívesen mesélnek és adnak kóstolót a látogatóknak.

Földön, vízen, levegőben

Fotó: MTSZ

Komlóska

A Sárospatak mellett található Megyer-hegyi tengerszem egy malomkőbánya emlékét őrzi. Különlegessége, hogy a bánya falai között felgyülemlett a csapadékvíz, a tavacska a legmélyebb pontján hat és fél méter mély. A tavat körülölelő sziklafal tetején tanösvény vezet, a sziklákon pedig kialakított mászófalak és via ferrata várják a kalandvágyókat. Miközben felkapaszkodunk a Megyer-hegy csúcsára a kilátóhoz, információs táblák adnak betekintést a zempléni bányászat történetébe.

A tavasz vége a legideálisabb időszak a környék gazdag madárvilágának felfedezésére. A gémek, kócsagok, gólyák, rétihéják, bölömbikák megfigyeléséhez érdemes távcsővel készülni. A tavaszi esőzések hatására a Bodrog ilyenkor kilép a medréből, jókora területet elöntve vízzel. A Bodrogzug – ahogy a Bodrog és a Tisza közti mocsaras, ligeterdős területet hívják – kizárólag látogatási engedély birtokában kereshető fel. A vízitúránkhoz Tokajban bérelhetünk járműveket, és hasznos egy túravezetőt is fogadni, aki nemcsak megmutatja a vadregényes árteret, de a „kijárat” megtalálásában is segít.

A Zemplént akár turistautakon is bebarangolhatjuk: a települések között nincsenek nagy távok, a szőlőbirtokok pedig tavasztól őszig gyönyörű látványt ígérnek Tokaj-Hegyalja lankáin, és az erdőségbe mélyebben behatolva sem okoznak leküzdhetetlen akadályt a hegyek. A környék középkori várai, a füzéri, a regéci és boldogkői várak megtekintésére is építhetünk egy hosszabb kirándulást. Ne hagyjuk ki a Zemplén gyöngyszemeként emlegetett Komlóskát se, ahol a tájházban betekintést nyerhetünk a helyi ruszinok hagyományaiba! A faluban működő őstermelőktől remek termékeket – kecskesajtot, gombakészítményeket, szörpöket – vihetünk magunkkal.

Kalandok családdal

Fotó: MTSZ

Füzérradványi Károlyi-kastély

Zemplén legnagyobb települése, Sátoraljaújhely gyönyörű fekvéssel büszkélkedhet. Érdemes felkapaszkodni a város felett tornyosuló Magas-hegyre, és madártávlatból megtekinteni a Bodrog és a hegyvonulat közé ékelt vidéket. A hegyen kialakított Zemplén kalandparkban Magyarország leghosszabb libegője és bobpályája, valamint egy kabinos kötélpálya és a vele párhuzamos átcsúszó kötélpálya is várja a látogatókat. A kalandpark területén turistaszálló is működik.

A Sátoraljaújhelytől tizenöt kilométerre, Pálháza és Rostalló között pöfögő kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik, különlegessége, hogy 9 kilométeres vonala egy egyre beszűkölő völgyben vezet. Pálházától szinte egy lépés Zemplén legújabban átadott látványossága, a felújított füzérradványi Károlyi-kastély is. A korábban a nemesi család vadászkastélyaként működő épület ma izgalmas múzeumnak ad helyet, gyerekeket bevonó interaktív játékokkal, szabadulószobával.

Tokaj, a világhírű borvidék

A tokaji aszút II. Rákóczi Ferenc diplomáciai kapcsolatai indították világhódító útjára, XIV. Lajos az aszút már „a borok királya, a királyok bora” elismerő szavakkal illette. A Tokaj-Hegyalja borvidéken előzetes bejelentkezéssel látogathatjuk meg a pincészeteket, de a birtokok borboltjaiban is kóstolhatunk és vásárolhatunk aszút, furmintot vagy hárslevelűt. A borvidéken a gasztroturizmusnak komoly hagyományai vannak, a tarcali, mádi vagy tállyai borhotelek első osztályú szolgáltatásokkal várják a vendégeket.

Zempléni legek

  • 8,5 méter magas és 50 tonnás a tarcali Áldó Krisztus szobor, Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránitszobra
  • 100-nál is több kulturális program várja augusztusban az érdeklődőket a 10 napos Zempléni Fesztiválon
  • 491 éves a Sárospataki Református Kollégium, ahol a magyar történelem és kultúra meghatározó alakjai tanultak
  • 895 méter magas a Nagy-Milic, a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsa
  • 2002 óta az UNESCO Világörökség része a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj
  • 2021-ben a világ legjobb 100 borászata közé választották a mádi Szepsy pincészetet
AMI MÉG ÉRDEKELHET