„Erdőfürdő", a japánok stresszűző technikája

A forest bathing lehet a testi-lelki egészségünk záloga...

Fotó: Unsplash

A japánoknak már előírhatja az orvos az erdei kirándulásokat, depresszió vagy túlzott stressz esetén a mentális egészség elősegítéséért.

A testmozgás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatása nem újdonság, na de nem mindegy, milyen mozgást végzünk és hol. A hely, ahol sétálnunk, futunk, biciklizünk sokkal fontosabb, mint hinnénk. A pszichológusok szerint ahhoz, hogy feltöltődjünk, megnyugodjunk, ellazuljunk, minden érzékszervünket be kell vetni, ehhez pedig a zöld erdő a legjobb környezet.

Kirándulás szorongás ellen

Fotó: Unsplash

A „forest bathingnak", azaz erdőfürdőzésnek az a lényege, hogy minden érzékünkkel ott vagyunk a természetben, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. A erdei terápia előnyeit már mintegy 20 különböző tanulmány alátámasztotta – írja a CNN.

Miben más, mint egy sima kirándulás?

Nem más, ha amúgy is figyelsz a természetre. Az erdőfürdőzésbe beletartozik, hogy hallgatod a madarak, bogarak és a patak hangját, beleszagolsz a nedves, moha illatú erdei levegőbe és megérinted a fa kérgét, a zuzmót, leveleket.

A szakértők szerint minimum heti két órát kell a zöldben lennünk ahhoz, hogy a terápia hatásos legyen.

Lehet napi fél óra is, vagy hétvégén egyszerre több is.

Ha nincs időnk kirándulni menni, akkor munkába menet vagy hazafelé válasszunk olyan útvonalat, amibe beiktatható egy parkos, fás rész is, vagy akár menjünk ki jó időben ebédszünetben egy zöld területre – tanácsolja Kirsten McEwan, a University of Derby docense és kutató pszichológusa.

Online is lehet

Ha nincs a közelünkben erdő, és szükségünk lenne egy kis lazításra, akkor nézhetünk természetfilmeket vagy letölthetünk olyan applikációt a telefonunkra, amely a természetet hangjait – dzsungelt, esőerdőt, madáréneket – játsza le, és van számos relaxációs és mindfulness alkalmazás is, amiben választhatunk ilyen erdei aláfestést. Van online rádió is, a Calm Radio, ami a természet hangjait sugározza.

Kirándulási tippeket találsz a Drive oldalán itt és itt!


AMI MÉG ÉRDEKELHET