Jobb, ha tudod: 3 dolog, amit tilos hazavinni a magyar erdőkből

Ha nem vigyázunk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk!

Magyarországi erdő

Mint medvék a téli álmot követően, úgy fedezzük fel újra mi is márciusban a természetet. Ahogy jobbra fordul az idő, a legtöbben előbányásszuk a szekrény mélyére száműzött túracipőnket, és megindulunk, hogy magunkba szívjuk mindazt, amit az elmúlt 4-5 hónapban annyira hiányoltunk: a természetet. Talán még emlékeket is gyűjtünk: makkok, kavicsok és madártollak kerülnek a zsebekbe. Jól gondoljuk meg azonban, hogy milyen kincsekkel indulunk haza, egyes dolgokért ugyanis milliós büntetést is kaphatunk.


Agancsok

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Az évnek ebben a szakaszában hullajtják el agancsaikat a hazai gím- és dámszarvasok hímjei, így egyáltalán nem ritka, hogy egy-egy erdei séta során ilyen csodálatos „koronákkal” találkozunk. Bár a legtöbbünk számára lenyűgözőek, fontos, hogy pontosan ott hagyjuk őket, ahol találtuk, a földre hullott agancsok ugyanis a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonát képzik – figyelmeztet minket az Agroinform.

Agancsgyűjtést kizárólag az erdészeti szakemberek, valamint a hivatalos engedéllyel rendelkező személyek végezhetnek, mindenki más esetében a tevékenység lopásnak minősül.

A bírság mértéke – az értéktől és mennyiségtől függően – 100 ezertől egészen 5 millió forintig terjed.

Ez is tetszeni fog! Levetette agancsát Bátor, a Körösvölgyi Állatpark tízéves gímszarvasa

Ásványok

Fotó: Grant Durr on Unsplash

A jelenleg hatályos természetvédelmi törvények értelmében földtani természeti értékek általános védelme illeti meg a földtani, felszínalaktani képződményeket, ásványokat, ásványtársulásokat, valamint az ősmaradványokat. Ezeket hazavinni tilos, gyűjtésük kizárólag a természetvédelmi hatóságok számára engedélyezett.

Figyelmedbe ajánljuk! 5 kirándulóhely Budapest közelében, ha kimozdulnál a tavasz beköszöntével

Egyes gombafajták és zuzmók

Fotó: Shutterstock

Magyarországon számos védett gomba- és zuzmófaj létezik, melyeknek károsítása komoly kárt okozhat az adott terület faunájában. Amennyiben rajtakapnak minket, hogy ezekből szeretnénk hazavinni, 5 és 10 ezer forint közötti büntetéssel kell számolnunk – darabonként.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET