5 csodálatos kastély, ami megér egy hétvégi kiruccanást

A magyar történelem fontos épületei tartalmas programokat ígérnek az egész családnak.

Fotó: 123rf

Indulhat a családi kaland? Szóljon az ősz is Magyarország felfedezéséről, kalandozzunk együtt, kalandozzunk biztonságban a Kalandra fel, Magyarország! játék keretein belül, ezúttal fedezzétek fel hazánk pazar kastélyait!

Esterházy-kastély (Fertőd)

Fotó: 123rf


A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes Magyarország ma is méltán csodálatot kiváltó különleges építészeti és művészettörténeti értékű műemlék együtteseként, a „magyar Versailles"-ként ismert. Megálmodójának és létrehozójának, Esterházy Fényes Miklósnak tulajdonítják a szállóigét: „Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!". Az 1762 és 1790 között építtetett legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastély első fénykorában az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciaként volt a maga korában a kontinentális művészeti világ központja. Évtizedeken át élt és alkotott itt a herceg megbecsült udvari zeneszerőjeként Joseph Haydn, ezért Eszterháza a Haydn-életmű leghitelesebb barokk-rokokó helyszíne. Napjainkban a folyamatosan megújuló kastélyegyüttes rangos koncertkínálattal, egyedülálló múzeumi élménnyel, kastélyparktúrákkal és az ezekhez kapcsolódó programokkal várja az érdeklődőket.

TUDTAD?
A CZIRÁKY MARGIT RÓZSAKERTBEN A 8000 TŐ CSODÁLATOSAN VIRÁGZÓ ÉS ILLATOZÓ RÓZSA KIHAGYHATATLAN ÉLMÉNYT JELENT.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 9431 Fertőd–Eszterháza, Joseph Haydn út 2.
MOL-pecsételőhely: Kapuvár, Győri út
Látványosságok a közelben:
Fertő–Hanság Nemzeti Park (Lászlómajor) és Széchenyi-kastély (Nagycenk)
Weboldal: eszterhaza.hu

Grassalkovich-kastély (Gödöllő)

Fotó: Váraljai János


Talán az összes hazai kastély közül a Gödöllői Királyi Kastély a leghíresebb, mivel ezt egy időben a magyarok legkedvesebb királynéja, Erzsébet, azaz Sisi lakta, de barokk pompája is egyedülálló az országban. Építését korának egyik legtekintélyesebb főura, Grassalkovich I. Antal kezdte meg 1735-ben, a munkálatokat utódai folytatták, majd 1867-től koronázási ajándékként Ferenc József király és felesége pihenőrezidenciája lett. Bár a második világháborúban és az azt követő évtizedekben a díszes berendezés jelentős része megsemmisült, az utóbbi években hatalmas munkával megjavítottak és rekonstruáltak sok mindent, melyek az állandó kiállítás részei lettek. Megismerhetitek az építtető Grassalkovich család életét, és a királyi pár helyreállított szobáit is megnézhetitek. És mi vár még a gyerekekre Gödöllőn? 3D-s mozi a kastély történetéről, játékos tárlatvezetés és parkfelfedezés – utóbbihoz a térképet, a játéklapot és a megoldókulcsot a kastély honlapjáról tudjátok letölteni.

TUDTAD?
A GYÖNYÖRŰ KERT ALATT TÍZ MÉTERREL EGY BOMBABIZTOS BUNKER REJTŐZIK, MELYET HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ÉPÍTTETETT.

INFORMÁCIÓK:
Cím: 100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852. hrsz.
MOL-pecsételőhely: Gödöllő, Szabadság u. 12.
Látványosságok a közelben: Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) és Fővárosi Állat- és Növénykert Webcím: kiralyikastely.hu


Széchenyi-kastély (Nagycenk)

Fotó: 123rf


A Széchenyi család nagycenki birtoka a 19. századi modern magyar nemzet születésének egyik meghatározó helyszíne, ahol nemzetformáló és korszakalkotó gondolatok születtek. A legnagyobb magyar valamikori lakhelyén lépten-nyomon érezni lehet a reformkori elegancia emelkedettségét, a nemzetépítő magasztos eszmék és a gyakorlati megvalósítások tettekre késztető erejét, a Széchenyi-életmű máig ható erejét. A Széchenyi-kastélyegyüttes és parkja Nemzeti Emlékhely. A nagycenki Széché-nyi-örökség további helyszínei a Hársfa- sor, a Széchényi-mauzóleum, a lovarda a Széchenyi-szellemiséget hitelesen megjelenítő emblematikus helyek. Mindenkinek érdemes felkeresni a zarándokhelyet, amelynek „különös sajátossága, hogy minden idők minden magyarja számára mond valami olyant, ami az élet lényegébe vág."

TUDTAD?
A SZÉCHENYI CSALÁD CÍMERÉT A LÁNCHÍD BUDAI HÍDFŐJÉNÉL, A JOBB OLDALI OROSZLÁN ALATT IS MEGTALÁLJÁTOK.

INFORMÁCIÓK:
Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.
MOL-pecsételőhely: Nagycenk, 84-es út
Látnivalók a közelben: Fertő–Hanság Nemzeti Park (Lászlómajor) és Esterházy-kastély (Fertőd)
Weboldal: szechenyiorokseg.hu


Festetics-kastély (Keszthely)


A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum öt épületben hat állandó kiállítást mutat be. A 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven keresztül a Festetics család tulajdona volt. Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Többszöri átalakítások során mai formáját 1883 és 1887 között, Festetics (II.) Tasziló idejében nyerte el. A kastélyparkban található a pálmaház és a madárpark valamint a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház. A park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati múzeum és a történelmi modellvasút kiállítás tekinthető meg. Az Amazon Ház Látogatóközpontban a főúri utazási módokat ismerhetitek meg. A kastély enteriőrkiállításának eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel.

TUDTAD?
A FESTETICS-KASTÉLY PARKJA TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET.

INFORMÁCIÓK:
Cím: 8360 Keszthely, Kastély utca 1.
MOL-pecsételőhely: Keszthely, Tapolcai út, 8360
Látnivalók a közelben: Csodabogyós-barlang (Balatonederics) és
Folly Arborétum (Badacsonyörs)
Weboldal:
helikonkastely.hu


Forgách-kastély (Kubinyi Ferenc Múzeum, Szécsény)

Fotó: Profimedia-Red Dot


Szécsény már a 14. század végén is rendelkezett egy várral, amelynek még Mátyás király is a vendége volt – első említése 1456-ból való. A Forgách család azonban az 1700-as évek közepén egy barokk kastélyt emeltetett ide, bár az egyik észak- nyugati falnál még ma is láthatjuk a vár maradványát. A birtok hosszú időn át öröklődött a családban: először a Pulszky, majd a Lipthay család tulajdonában volt, ezután a magyar államhoz került. Az 1800-as években épült parkja ma természetvédelmi terület, korábban viszont több hektáron angolpark terült el itt, a szokásos romantikus kialakítás jegyében műbarlang, műrom, aranyhalas tó és vízesés tarkította. A kastélyban 1973-tól múzeum működik, amely a híres 1848-as szabadságharcos, politikus, régész és természettudós, Kubinyi Ferenc nevét viseli. Az épületet 2005-ben újították fel, de hamarosan ismét megújul. Állandó kiállításán Nógrád megye történelméről és régészeti emlékeiről tudhattok meg többet.

TUDTAD?
AZ 1456-OS ÉVSZÁM A TÖRÖKÖK ELLENI EGYIK LEGNAGYOBB GYŐZELMÜNKRŐL, A NÁNDORFEHÉRVÁRI DIADALRÓL IS HÍRES.


INFORMÁCIÓK:
Cím: 3170 Szécsény, Ady Endre út 7.
MOL-pecsételőhely: Szécsény, Salgótarjáni út
Látnivalók a közelben: Hollókői Falumúzeum és
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Weboldal:
kubinyimuzeum.hu





Tudtad, hogy van titkos járatrendszer a Grassalkovich-kastély alatt? Hogy hova vezet a járat, ebből a videóból megtudhatod:

youtu.be

Titkos járatrendszer Gödöllő és a Királyi kastély alatt? Igen! Felfedeztük!A Gödöllői Királyi kastélyt, vagy Grassalkovich kastélyt egy hatalmas alagút rendszer köti össze a Máriabesnyői Bazilikával. Ez az út több, mint 5 km, a jára...
AMI MÉG ÉRDEKELHET