Az Egyesült Királyság legmagányosabb vasútállomása, amit csak pár tucat utas használ

A legközelebbi autóút is több mint 3 kilométerre húzódik.

berney arms, vonat, vasútállomás

Anglia délkeleti részén, Londontól északkeletre található a szigetország legmagányosabb vasútállomása, a Berney Arms néven ismert megálló. Területén mindössze egyetlen sín fut át, ami olyan rövid, hogy még a két kocsiból álló szerelvények sem férnek el teljesen rajta.


Norwich városától keletre, szinte a tengerparton helyezkedik el az a vonatállomás, ami annak ellenére, hogy alig látogatott, még mindig teljesen egészében működik. A Yare-folyó környékén rejtőző Berney Arms állomást kizárólag gyalog, vonattal vagy hajóval lehet megközelíteni, mivel a hozzá legközelebb lévő autóút is több mint három kilométerre kanyarog – mutatja be az állomást az Express.

Az első vasúttársaság, ami már Norfolk-megyébe is közlekedett a Yarmouth & Norwich Railway nevet viselte, ennek a hálózatnak az alapjait még 1842 és 1844 között rakták le. Az építési területek egy része akkor egy Thomas Trench Berney nevű földbirtokoshoz tartozott, aki azzal a kizárólagos feltétellel adta el a mocsaras vidéket a vasúttársaságnak, hogy a szakemberek felépítik a Berney Arms állomást.

Ha a grandiózus állomások is érdekelnének: Európa 6 legextrább vasútállomása, ahol még várakozni sem borzasztó

Pár évvel később a vasúttársaság viszont teljesen levette térképéről az állomást, mondván, az nem volt kikötve, hogy a vonatoknak ténylegesen meg kellene állniuk ott. Persze ezt Berney nem akarta annyiban hagyni, így hosszas jogi huzavonát követően végül megegyeztek abban, hogy az apró állomást örökre kiszolgálja a cég.

Az állomást érintő vasútvonal időközben más társasághoz került, 1865-ben pedig egy 21 méter magas szélmalmot is építettek mellé, ami mára már a több mint 400 történelmi épületért felelős örökségi szervezethez (English Heritage) tartozik.

Berney Armst sajnos nem fogják látni az utasok: 4 kontinens, 80 nap: a föld körüli luxusvonatút, ami Magyarországot is érinti

2019-ben az ORR vasúti hivatal adatai szerint a Berney Arms volt az Egyesült Királyság legkevésbé látogatott vasútállomása, amit ebben az évben mindössze 42 utas látogatott meg.

Ezt a kitűntetést a 2022-es kimutatás szerint ugyan nem sikerült megőriznie az állomásnak, de annyi biztos, hogy ma is az ország egyik legtávolabbi megállójának számít. Forgalma mellesleg így sem tekinthető túl nagynak, a legutóbbi adatok szerint a látogatók száma nem érte el az ezer főt.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET