Elsősegélydoboz túrázáshoz

Néhány dolog csak, ami bajban, vészhelyzetben sokat jelenthet.

Fotó: Shutterstock

Megmutattuk már, mik azok a dolgok, amik nélkül neki se indulj a téli túrázásnak és azt is, hogy merre vannak a legjobb útvonalak. Most, hogy reméljük, sikerült meghozni a kedveteket az aktív kikapcsolódáshoz, beszéljünk egy picit a biztonságról is!

​Fertőtlenítő spray és sebkenőcs

Kisebb-nagyobb horzsolásokat és vágásokat bárki össze tud szedni egy komolyabb túra során. Fontos, azonban, hogy ezek a felületi vagy mélyebb sérülések minél tisztábbak legyenek, hogy megelőzzük a felülfertőződést. A Hansaplast sebkezelő spray-je csípés nélkül fertőtleníti az adott területet, míg a sebkezelő kenőcs azért felel, hogy a seb minél hamarabb gyógyulásnak induljon.

Ragtapasz és olló

A ragtapasznál fontos, hogy olyan jó minőségű sebtapaszt vegyünk, ami nagyon jól ragad, nem ázik át kisebb vízben és nem nagyon mozdul el. A színes, vidám tapaszok ebben az esetben feleslegesek, mert nem nehéz körülmények közé tervezték, inkább az orvosi, masszív darabok lesznek azok, amik segítenek majd. Természetesen kell belőlük pár kifejezetten nagy felületű és olyan is, amit méretre tudunk vágni, a fent is említett ollóval.

Életmentő fólia

A kisebb- nagyobb horzsolások mellett sajnos megesik az is, hogy az ember egy rossz mozdulatnál eltöri a lábát és emiatt nem tud tovább haladni, ami igazán veszélyes egy téli túra során, ugyanis könnyen kihűlhet a szervezet, amíg megérkezik a segítség. Erre az esetre lehet kapni olyan fóliát, amibe ha becsavarod pórul járt barátodat, a mentők érkezéséig melegen tudod tartani.

Síp

Nem mindenhol van rendesen térerő és nem mindenhol olyan jók a látási viszonyok, hogy pontosan be tudd lőni, hol hagytad azt a barátot, aki miatt segítségért indultál. Ha mindkettőtöknél van síp, akkor viszont már könnyebb lesz megtalálni egymást, vagy más túrázókat figyelmeztetni arra, hogy bajban vagytok.

​Csipesz

Fotó: Shutterstock

Kullancs kiszedő szett

Nem csak a komoly törések, hanem a szálkák és a kullancsok is okozhatnak kellemetlenséget, nem mellesleg el is tudnak fertőződni. Erre a problémakörre még nem találtak jobb megoldást, mint az egyszerű csipeszt. A nem szívesen látott vérszívót úgy tudod eltávolítani, hogy erősen ráfogsz a nyakára, még pont mielőtt elszorítanád és egy határozott mozdulattal kifelé megtekered és kihúzod. Van speciális kullancs kiszedő eszköz, azzal nagy valószínűséggel nem szakad benn a kullancs feje.

Fejlámpa

A téli túrák egyik legfontosabb eszköze a fejlámpa. Korán sötétedik, nem nehéz eltévedni a kopasz, sűrű ágak között és valljuk be, senki se szeretné szemben találni magát egy vaddisznóval, aki éppen rosszabb napját éli. Nem kell nagy dologra gondolni, csak egy fejpántra, amin egy kisebb lámpa található, hogy akkor is biztonságban hazaérj, ha félreértelmeztél egy fára festett jelet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET