Ültetett fát szeretnél karácsonyra? Mutatjuk, hogy bánj vele!

Teljen ez a karácsony (is) a környezetvédelem jegyében!

Fotó: Shutterstock

Az ünnepi időszak visszatérő problémája, hogy sokkal több fát vágnak ki, mint amennyire valójában szükség lenne. Van, aki emiatt műfenyőt vesz, de van, aki szereti, ha valódi illat lengi körbe a lakást karácsony idején, és ezért inkább élő növényt vesz. Az élő fával azonban gondosan kell bánni, ha még sokáig szeretnénk gyönyörködni benne.

1. A kiválasztás

Az egyik legfontosabb lépés, hogy a fát mindig kertészetből vagy faiskolából vásároljuk meg. Ezek a termelők gondosan megtervezték, hogy hova ültessék, hogyan táplálják, és azt is, hogyan szedjék ki úgy a földből ezeket a növényeket, hogy egészségesen kerüljenek a vásárlóhoz. Az alkalmi árusok sokszor az erdőből szedik az árut, nem törődve a természet egyensúlyával és a fa igényeivel. Ami sokszor meg is látszik rajtuk: a nem szakszerűen kezelt élő növény levelei barnásak, és ha végigsimítjuk őket, hullani kezdenek.

2. Hidegből a melegbe

A fenyők nem igazán szeretik a meleget, azt pedig pláne nem, ha a -10 fokból visszük be őket a +25 fokba. A kulcs a fokozatosság: a fenyőt előbb a garázsba vagy a lépcsőházba vigyük pár napra, és csak december 24-én, díszítés előtt vigyük a lakásba, majd január 6-án ugyanilyen fokozatosan szoktassuk vissza az erkélyre, vagy a kertbe. Nagyon fontos, hogy tartsuk minél távolabb a fűtőtesttől. Ha nem tudjuk megoldani sem az erkélyt, sem a kertet vagy az udvart, akkor inkább ne vegyünk ilyen fát, mert bent szenvedni fog.

3. Öntözés

A fenyő számára a legfontosabb, hogy mindig nyirkos legyen a körülötte lévő talaj. Szabadban elég hetente kétszer meglocsolni, de a lakásban ennél picit több kell majd neki, főleg akkor, ha száraz a benti levegő. Emiatt célszerű beszerezni egy vízpárologtatót a fűtőtestre, hogy a fa körüli levegő mindig megfelelően párás legyen.

4. A díszítés

Fotó: Shutterstock

A gyökeres fenyő egyik legfőbb ismérve, hogy él, tehát nem tesz jót neki, ha arannyal, vagy műhóval fújjuk le, ahogy azt sem kedveli túlzottan, ha túl nehéz és túl sok dísz virít rajta. A szép, üvegből készült darabokat ezért jobb, ha a lakás más részeire helyezzük ki és a fára csak a könnyebb fajták kerülnek. Mondanunk sem kell: a gyertya sem jó ötlet.

5. Karácsony után

Az élő fa olyan, mint egy élő állat: ha bevitted a lakásba, élete végéig gondoskodnod kell róla. Ha úgy döntünk, hogy az erkélyt, vagy az udvart szeretnénk díszíteni vele, akkor nagyjából évente kell neki eggyel nagyobb dézsát venni, hogy terjeszkedni tudjon és tavasszal, illetve ősszel is kezelni kell gombafélék és kártevők ellen. Ha kertbe szeretnénk kiültetni, akkor még a fagyok előtt ásni kell neki egy jó nagy gödröt, távolabb a többi fától és a falaktól, hogy legyen majd tere növekedni. Erdőbe semmiképpen se tegyük ki, mert nem tudjuk, milyen kárt teszünk így az ottani ökoszisztémában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET