Ezeken a hidakon egyszer át kell kelni!

Építészeti remekek, amelyek a közlekedésben nélkülözhetetlenek, de már a puszta látványuk miatt is jó, hogy megépültek.

Fotó: Unsplash
Valakit megrémít, sokakat viszont ámulatba ejtenek ezek a mérnöki remekművek, amelyek olyan utazásokat tesznek lehetővé, amelyekről 100 éve még csak álmodoztak az emberek.

Akár autóval, vonattal vagy gyalog haladunk át ezeken a víz feletti (vagy alatti), hihetetlenül hosszú vagy éppen magas építményeken, bizonyára elgondolkodunk rajta: mi történne, ha hirtelen leszakadna vagy baleset történne? Mi van, ha a tenger fölé emelt hídon a tejködben nem látszik semmi? Milyen súlyt és szelet bír el a szerkezet? Látva ezeket a hídóriásokat, nem csoda, ha ilyen kérdések merülnek fel bennünk, de aggodalomra semmi ok. Sok extrém átjáró magasodik Ázsiában és az Egyesült Államokban, de akad itt Európában is olyan, amire büszkék lehetünk.

1. Tanjang–Kunsan híd, Kína

Fotó: Instagram

Tanjang-Tunsan híd

A világ leghosszabb hídja, közel 165 km-en át kanyarog, és 9 milliárd dollárból épült. Munkálatai 2006-ban kezdődtek, és 2011-ben adták át a nagy sebességű gyorsvasúttal együtt. A viadukt Pekinget és Sanghajt köti össze (Sanghaj és Nanking között Csiangszu provinciában), külön érdekesség, hogy egy 9 km-es szakaszon a Yangcheng-tó fölött halad át.

2. Vasco da Gama híd, Potugália

Fotó: Getty Images

Vasco da Gama híd

A Lisszabonban található híd Európa leghosszabbja (12 km), ennek ellenére extrarövid idő, mindössze másfél év alatt elkészült. Építésén 3000 építőmunkás és mérnök dolgozott folyamatosan. Az 1998-ban átadott híd a Tejo folyón ível át, pontosabban annak torkolata felett, ahol az Atlanti-óceánba ömlik. A hidat azért építették, hogy a régi lisszaboni hidat, az Április 25-öt tehermentesítse. A Vasco da Gama viadukt a portugál főváros legforgalmasabb főútjait köti össze egymással.

3. Pontchartrain-tó híd, USA

Fotó: Instagram

Pontchartrain-tó híd

Ez a tökéletesen párhuzamosan futó móló a louisianai Metairie-t és Mandeville-t köti össze a Pontchartrain-tó fölött. Amerika egyik leghíresebb hídja, amely 1956-ban készült el: több mint 38 km hosszú és 9500 pillér tartja. Naponta 43 ezer ember halad át rajta, pedig 5 dollárba kerül a híddíj, amit sokan drágállnak.

5. Zhangjiajie üveghíd, Kína

Fotó: Instagram

Zhangjiajie üveghíd

Ez a 2016-ban átadott üveghíd 99 darab üveglapból készült. Különlegességét nem önmagában a 430 méteres hossza adja, és még csak nem is az, hogy nagyon magasan van. De akkor miért rekorder? Ez a leghosszabb híd, ami két sziklafalat köt össze egy 300 méter magas szakadék felett. Azért pedig, hogy a látvány tökéletes legyen, üvegpadlózatot terveztek a mérnökök. Az üveglapok 61 cm vastagok, hogy biztosan elbírják a nagy terhelést.

5. Charles Kuonen függőhíd, Svájc

Fotó: Instagram

Charles Kuonen függőhíd

A világ leghosszabb függőhídja a Zermattot és Grächent köti össze a maga 494 méterével. A gyaloghídról tökéletesen látszanak Svájc legmagasabb hegycsúcsai, többek közt az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, a 4478 méteres Matterhorn is.

6. Millau-i völgyhíd, Franciaország

Fotó: Instagram

Millau-i völgyhíd

A Tarn folyó völgyét hidalja át a franciák büszkesége, ez a csodálatos viadukt, amely a magassága miatt rekorder. 343 méter magas pilonjával és 245 méter magas pilléreivel jelenleg is a világ legmagasabb közúti hídjának számít; legmagasabb pontján magasabb, mint az Eiffel-torony. A hídon fut egyébként a Párizsból Barcelonába tartó A75 autópálya.

7. Chesapeake-öböl híd és alagút, USA

Fotó: Instagram

A Chasepeake-öböl mintegy 300 kilométer hosszan nyúlik el a Susquehanna folyótól az Atlanti-óceánig. Az öbölhíd az Annapolishoz közeli Sandy Pointot köti össze a marylandi Kent-szigettel, a képen is jól látható különlegessége pedig, hogy egy szakaszon a víz alatt vezet az út a két végpont között. A több mint 28 kilométeres híd 1964-ben épült, amikor már olyan nagy volt az autóforgalom, hogy megoldást kellett találni a forgalom elvezetésére.

8. Bang Na és Bangpakong közötti felüljáró, Thaiföld

Fotó: Getty Images

Bangkok

Az 56 kilométeres autóút tulajdonképpen nem híd, hanem egy hatsávos gyorsforgalmi felüljáró, de építészeti szempontból ugyanúgy pilléreken áll, csak éppen bonyolultabb rendszerként működik. Az autópálya áthalad Bangkok belvárosán, és ez a legnagyobb forgalmat bonyolító híd a világon.

9. Hongkong–Csuhaj–Makaó-híd

Fotó: Instagram

Hongkong–Csuhaj–Makaó-híd

A 10-es listánkon ez a legújabb átjáró egy torkolat fölött 3 kábelhíddal és alagúttal, amely összesen közel 55 km hosszú. A képen pont az látható, ahogy az autópálya lemegy a víz alá. A 20 milliárd dolláros építménnyel a kompforgalmat akarták csökkenteni, ugyanis az átjáró átadása előtt itt egy egyórás kompúttal lehetett csak átkelni. Az építést akadályozta, hogy Makaónak és Hongkongnak mások a törvényei, de kilenc év alatt csak elkészült ez a csoda is.

10. Akasi Kaikjó híd, Japán

Fotó: Instagram

Akasi Kaikjó híd

Ez a Japánban található híd 1991 méteres középső nyílásával jelenleg a világ legnagyobb támaszközű hídja (1991 méter van a két pillér között), teljes hossza 3911 méter. A híd az Akasi-szoros fölött húzódik és a Honsú szigetén fekvő Kóbe és az Avadzsi-szigeten lévő Ivaja közötti átkelést biztosítja.

Elképesztő látvány tárul elénk, amikor átsétálunk a Charles Kuonen gyaloghídon. Nézd meg a videóban!

youtu.be

🇨🇭Charles Kuonen Suspension Bridge । World's Longest Pedestrian Suspension Bridge | 4K Drone Video
AMI MÉG ÉRDEKELHET