Párizsról mindent...Amit eddig nem tudtál

Croissant, Champs-Élysées, Mona Lisa, Eiffel-tornyos kulcstartó. Nem! Ennél sokkal érdekesebb!

parizs paris eiffel
Fotó: Getty Images

Mivel emlékeznek Párizsban Diana hercegnőre? Milyen fontos gasztronómiai verseny van minden évben a városban? Hogyan igazodj el Párizs kerületeiben? Olyan érdekességeket mutatunk most meg, amelyek nincsenek benne minden úti könyvben.

Mini Szabadság-szobor

Fotó: Instagram

1886-ban a franciák adták ajándékba az amerikaiaknak a Szabadság-szobrot, majd néhány évvel később a Párizsban élő amerikai közösség egy negyedakkora másolatot adott a franciáknak. A replika a Szajna egyik kis mesterséges szigetén áll. A városban van viszont egy életnagyságú láng-másolat is, amelyet Diana hercegné emlékére ajánlottak, aki Párizsban szenvedett halálos balesetet a Pont de l'Alma alagútjában.

Bagett-bajnokság

Fotó: Unsplash

Bagett-verseny

Évente megválasztják a város legjobb bagettjét, és bár ez viccesen hangzik, de nagyon nagy biznisz. A Le Grand Prix de la Baguette versenyt 1994 óta rendezik meg, és a nyertest mindenféle nemzetközi fórumon hirdetik: az úti könyvektől a közösségi médiáig, mindenhol találkozhatunk vele, hogy hol érdemes Párizsban bagettet enni. A zsűri egyébként 6 véletlenszerűen kiválasztott helyi lakos.

Csigaházban lakni...

www.instagram.com

Párizst 20 kerületre osztották, amelyek a képen is látható csigaház szerű alakzatot alkotnak. Az első kerület a belváros, ahol a Louvre is található, és nem messze onnan láthatunk még sok más érdekességet is a Szajna partján.

Jelképpé vált mumus

Fotó: Unsplash

Eiffel-torony, Párizs

El tudod képzelni Párizst az Eiffel-torony nélkül? Mára összeolvadt a városkép a hatalmas modern építménnyel, de amikor épült (az 1889-es világkiállításra), akkor nagyon sokan ellenezték, sőt máig vannak olyan párizsiak, akik ki nem állhatják. Neves művészek, írók, szobrászok csúfolták annak idején a készülő művet: csúnya lámpaoszlopnak vagy csontváznak nevezték.

A vén párizsi

Fotó: Le Procope

Párizs legrégebbi kávézója, a Le Procope 1686-ban nyitotta meg kapuit. Furcsa belegondolni, hogy a barokk stílusú, fényűző párizsi kávézó majdnem egy évszázaddal idősebb, mint az Egyesült Államok, amelyet 1776-ban alapítottak.

Bubisat?

Fotó: Instagram

Városszerte találhatunk ivókutakat, ráadásul jó minőségű vízzel – ez önmagában Európában még nem lenne akkora dolog, hiszen például Budapesten is rengeteg szabadon használható kút van, de a párizsiak szódát ihatnak ezekből a nem túl esztétikus fém ballonokból.

Párizs-szindróma

Fotó: UnsplashA Notre Dame felújítás és újjáépítés alatt

Tudtad, hogy létezik olyan, hogy Párizs-szindróma? Szerencsére ez nem egy betegség, egyszerűen csak azokat a csalódott turistákat érinti, akik többet vártak Párizstól, mint amilyen. Sokan a romantikus képeslapokhoz hasonló várost képzelnek el, mielőtt a fővárosba érkeznek, holott ez elővárosokkal együtt 10 milliós metropoliszban nem minden szép, tiszta és történelmi. Ráadásul nemcsak a metrón, hanem minden látványosságnál tömeg van, hosszú órákig kell sorban állni, hogy bejussunk egy-egy híres helyre, ami még többet elvesz az élményből, de aki ennyit nem bír, annak nehéz megfelelni...

8 hónap

Fotó: Unsplash

Louvre

Nem csupán Párizs egyik szimbóluma, de a világ egyik legfontosabb és legnagyobb (73 ezer négyzetméter) múzeuma is a Louvre. Olyan hatalmas, és olyan sok híres mű látható benne, hogy az idegenvezetők azt szokták javasolni, hogy több napot is szánjunk rá, ha megtehetjük. Nos, ha minden egyes alkotást alaposan szemügyre akarnánk venni az épületben, az 8 hónapos elfoglaltságot jelentene.

AMI MÉG ÉRDEKELHET