Az El Camino útvonalán fekvő spanyol város, ami tökéletes egy tavaszi hétvégére

A tengerparttól sincs túl messze.

león

Spanyolországot a legtöbb utazó a nyári időszakban látogatja meg, és sokan inkább az ország déli részén található üdülővárosokat veszik célba. Azonban az ország északi térségében is bőven akad látnivaló: León 150 ezer főnél is kevesebbet számláló történelmi városa például ideális egy tavaszi kiruccanáshoz, ráadásul az El Caminóba is ilyenkor szoktak belekezdeni.


Míg a Spanyolország északi részén, Madridtól is északra található León városában télen mínuszba is átcsúszhat a hőmérséklet, addig nyáron az akár 40 Celsius-fokot elérő hőség sokak számára tengerpartok nélkül már túl sok lehet.

A csúcsszezonon kívül, tavasszal és ősszel viszont tökéletes választás lehet a nagyváros, melynek ilyenkor az El Camino útvonalat teljesítő utazók miatt felpezsdülnek a mindennapjai.

León városát még az időszámításunk előtti első században alapították, és többek között Barcelona, Sevilla és Málaga mellett Spanyolország egyik legjelentősebb városának számít.

A Playa de Gulpiyuri is a közelben található: Az apró spanyol halászfalu, ahol a „világ legkisebb tengere" is megbújik

A város legközpontibb helye a barokkos épületekkel körbevett Plaza Mayor tér környéke: itt fut végig a város két nagyobb kerületét, a Barrio Húmedót és a Barrio Románticót elválasztó Calle Ancha sétálóút. A Húmedo-negyedben számos történelmi épülettel, például az Antonio Gaudí által épített Casa de los Botinesszel, az egykori hentesházból galáriává alakított Casa de las Carniceriasszal, vagy a 10. században épült San Salvador de Palat del Rey templommal.

A környékről dél irányába továbbhaladva elérkezünk a római falakkal körülvett területhez, amit egyik oldalról a San Isidro-bazilika, másikról pedig a város jellegzetes épülete, a gótikus katedrális határol. Errefelé kanyarog végig a két várfal között a Calle de las Cercas történelmi macskaköves utcácskája is.

A Plaza de Grano térnél futhatunk bele egy 11. században épült templomba, az Iglesia de Santa María del Camino o del Mercadóba. Az El Caminón résztvevők rendszeresen ezen a téren szoktak végighaladni, mielőtt elérkeznek a város északi részén elhelyezkedő Camino Ribazo nevű túraterületre.

Ez is érdekelhet: Drasztikus változás jöhet Spanyolország légi közlekedésében

A város közepén, a folyóparton található a Hostal de San Marcos néven ismert helyszín, melyet a világörökségnek számító, Santiago de la Compostelában végződő zarándokút is érint. A 12. században épült kórház romjaira húzták fel a ma is látható, 16. századi monumentális épületet, ami a spanyol reneszánsz egyik legjelentősebb emlékműve.

Az évszázadok során az épület menedékhelyként szolgált a zarándokok számára, ma pedig itt helyezkedik el a Parador néven ismert szálloda, de az épületben egy múzeum, valamint egy étterem is helyet kapott.

Ha a portugál szakasszal szemezgetnénk: Spanyolország helyett: 8 indok, hogy miért válasszuk az El Camino portugál szakaszát

A gasztronómiát kedvelők sem fognak unatkozni a városban, ugyanis Kasztília és León (Castilla y León) régiójában több mint félezer borászat vörös, fehér és rozé borok sokaságával várja a látogatókat. Emellett persze a városközpont sétálóutcáin – például a fent említett Calle Anchán – számos étterembe, kávézóba és bárba is beülhetünk azért, hogy olyan klasszikus spanyol fogásokat kóstoljunk meg, mint a paella, a tapasok vagy éppen a gazpacho.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET