Imádtak a magyarok éjszaka vonatozni, ezek voltak a legnépszerűbb útvonalak

Rengetegen választották a MÁV-START éjszakai járatait.

éjszakai vonat
Shutterstock

A MÁV-START adatai szerint 2023-ban nőtt az utazási kedv a Magyarországra és Magyarországról induló éjszakai vonatokon. Budapestet 13 ilyen járat érinti, melyekkel többek között Berlinbe, Prágába, és nyáron az Adriára is el lehet jutni. Tavaly szép számmal utaztak a társaság éjszakai, fekvőhelyes, illetve hálókocsis vonatain, amikból nyaranta az átlagosnál többet helyez forgalomba a vállalat.


A tömegközlekedési eszközök között Európa-szerte egyre népszerűbbek a vonatok, a bővülő hálózatoknak köszönhetően pedig egyre többen vesznek részt a hálókocsis szerelvényeken is. Ez a trend a MÁV járatain is megfigyelhető volt, ahol az utazók 1-3 ágyas hálókocsikat, valamint 4-6 ágyas fekvőhelyes kocsikat választhatnak az utazók.

2023-ban ráadásul rengetegen próbálták ki a MÁV éjszakai járatait: a közlemény szerint összesen több mint 280 ezer fő vett részt egy ilyen utazáson.

A fővárost 13 éjszakai járat érinti, amikkel átszállás nélkül például Berlinbe, Zürichbe, Brassóba, Prágába, Suttgartba is eljuthatnak az utasok. Ezen felül nyaranta két vonat segítségével az Adriát is meg tudják látogatni a magyarok.

Naponta tíz fekvőhelyes és nyolc hálókocsi közlekedik Utasellátó szolgáltatással a nemzetközi vonatokon Berlin, Stuttgart, Zürich és Brassó felé, továbbá nyáron 6 éjszakai kocsi indul Splitbe és további 4 kocsi Rijekába és Koperbe.

Ez is érdekelhet: 2024 legjobb vonatútjai Európában, amiket érdemes lesz kipróbálni

A legkihasználtabb járat a Budapest és Zürich között közlekedő EuroNight volt, amelyen tavaly közel 90 ezren utaztak – a legtöbben pedig a fekvőhelyes szolgáltatást vették igénybe. Ezt követte a sorban a 2022 decemberében Stuttgartig meghosszabbított Kálmán Imre EuroNight 60 ezer utassal.

Ezek mellett népszerűnek bizonyosult a Budapestet és Berlint összekötő Metropol EuroNight is: a december óta új és rövidebb útvonalon, Drezda érintésével közlekedő járattal tavaly csaknem 50 ezren jutottak el úti céljukhoz – idézi az MTI a közleményt.

Olvasd el ezt is! Éjszakai körutazás: mutatjuk Európa legolcsóbb hálókocsis útvonalait!

A Budapest és Brassó között, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy érintésével közlekedő Corona InterCity utasforgalma is kiemelkedő volt: a vonat kapacitásbővítésének köszönhetően 2023-ban összesen 61 ezer ember utazott vele. Ezen a járaton egyébként a nagyobb kényelem érdekében étkezőkocsi-szolgáltatást is biztosít a vasúttársaság.

A Japán vonatút se semmi: A bámulatos luxusvonatút, amin egyszerre csak 20 ember vehet részt

A nyári időszakban az egész évben közlekedő járatokat további szezonális, tengerparti vonatok is kiegészítik. A 2022-ben a The Guardian Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választott Adria InterCity járattal tavaly közel 14 ezren jutottak el Splitbe, míg a Koperba és Rijekába közlekedő Retró Istria Expresszen 11 ezren utaztak a horvát és a szlovén tengerpartra.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET