Egyiptom – az igazi all inclusive!

Személyes úti napló Molnár Pétertől, a RoadMovie Podcast alapítójától.

Péter már elkalauzolt bennünket Indonéziába, elmesélte, milyen gyalogtúrázni a Himalájában, robogózni Vietnámon át, elárulta, miért érdemes Grúziába vagy Azerbajdzsánba utazni, ezúttal pedig az egyiptomi úti beszámolóját olvashatjátok!

A kilencvenes és kétezres években Egyiptom kifejezetten népszerű úti cél volt a hazai utazók körében. Az arab térségre specializálódott utazási irodák ezrével töltötték meg a chartergépeket és vitték a Vörös-tenger partján felépült sokcsillagos szállodákba a nyaralni vágyó honfitársainkat, akik jellemzően azonos élményekkel tértek haza. Legalábbis beszámolóik, a bazár-tevegelés-hasmenés-napozás tengelyen mozogtak, az igazán kalandvágyóak esetében kiegészítve némi piramisnézéssel, ne adj isten luxori látogatással. Meg persze vicces történeteket hallhattunk az alkudozásokról, a szobába bekészített hattyú formájú törölközőkről és a kedvenc takarítónak adott baksisról, amitől aztán olyan hajlongásban lett részünk, amit annak idején az Afrikába érkezett európai gyarmatosítók érezhettek. És ennyi.

Aztán jött az arab tavasz 2011-ben, egy orosz gép lelövése, meg néhány jól dokumentált cápatámadás, és valahogy elfordultunk ettől az országtól, mostanában sokkal divatosabb az Amalfi-parton, vagy Dubaiban szelfizni. Pedig meggyőződésem, hogy érdemes visszatenni a térképre Egyiptomot és nemcsak nyáron, hiszen tavasszal és ősszel verhetetlen ár-érték arányban nyújt sokkal többet annál, mint amit a bevezetőben bemutatott honfitársaink megélhettek.

Mecset Sharm el Seikh-ben


Az utcán is egyéb bármit bátran!


Egyiptomi édességek


Mindenekelőtt szeretném tisztázni azt a vélt tényt, vagy inkább téves meggyőződést, hogy Egyiptomba utazási irodával érdemes menni. De miért is? A Wizz Airnek közvetlen járata van Bécsből, de budapesti indulással is elég sok kombinációból válogathatunk, szezontól és járattól függően 50-150 ezer Ft közötti áron oda-vissza, mondjuk Sharm El Sheikhbe. Ami – a tavaly novemberi ENSZ klímacsúcsnak is köszönhetően – óriásit fejlődött, biztonsági és közlekedési szempontból is tökéletesen alkalmas arra, hogy egyénileg érkezzünk és minden gond nélkül utazgassunk. Szállást, közvetlen foglalással, két főre 200 dollár körül már simán találunk egy hétre, napi 8-10 ezer forintból fejenként vígan elvagyunk, így egy egy hetes télből-nyárba már 300 ezer forint alatt kihozható személyenként. Szerintem ez verhetetlen ajánlat, de szerencsére tartalom is van mögötte, ha nyitott vagy rá, hogy a resortokon kívül egy másik Egyiptomot is megismerj.

Kezdjük azzal, hogy ha már elrepültél Sharm El Sheikh-ig, akkor szerintem ne állj meg ott! Ha van még egy órányi autózásra időd (és miért ne lenne?), akkor bérelj egy taxit és vedd célba Dahabot, ahol még mindig tömegturizmus, és all inclusive szállodaszörnyektől mentes Egyiptomot fogsz találni igen autentikus hangulattal. Itt még vannak tengerparti éttermek zenével, hátizsákos utazók, remek helyi büfék és strandok, meg persze búvárok minden mennyiségben. Ez utóbbiért, vagyis magért a merülésért is mindenképpen érdemes Vörös-tengerhez menni: szinte bármelyik városban válogathatsz a búvárközpontok tucatjai közül, ahol kezdőtől a haladó szintig, a világ egyik legszebb tengeri élővilágát nézheted meg a világ talán legalacsonyabb árain. De ha csak a felszínen lebegnél, akkor sem mész haza élmények nélkül: Egyiptom a snorkelezők mekkája is, a parttól pár méterre, biztosan színes korallok és halak közé csobbansz, de kis szerencsével teknősöket, rájákat, vagy delfineket is megfigyelhetsz, szóval ezt nem érdemes kihagyni.

Dahab felé félúton


Dahab


Na de vissza Dahabba. Nekem személyes kedvencem, egészen egyszerűen jó ott lenni: barátságos a közeg, még valahogy minden őszinte és emberléptékű, ráadásul biztosan nem fognak fellökni az all inclusive ingyenpiától dülöngélő angol bulituristák sem. És ha már az all inclusive szállodáknál tartunk, egy újabb tévhitet szeretnék eloszlatni: az egyiptomi nyaralásnak egyáltalán nem kötelező kelléke a hasmenés, amiről rendszeresen hallani szoktunk. Az ilyen esetek 90%-a két egymással részben összefüggő okból ered. Egyrészt a szállodák svédasztalainál órákon át melegített, nem biztos, hogy friss egyenkajáktól, másrészt az állandóan farkaséhes vendégek mindent-mindennel összekombináló telhetetlenségéből. A tandoori csirke baklavával körítve nem csak nem finom, de ha minden nap ilyenekkel sokkoljuk a gyomrunkat, akkor garantált, hogy közelebbről is meg fogjuk ismerni a szobánk mosdójának minden apró részletét. Én kétszer is jártam a térségben egy éven belül, helyi éttermekben, sokszor egészen bizarr ételeket ettem frissen elkésztve, és soha semmilyen problémám nem volt. Egy újabb érv az egyéni utazás mellett.

De Egyiptom nem csak Dahabból áll. Akár itt, akár mondjuk Sharm El Sheikh-ben vagyunk, érdemes elhagyni a komfortzónánkat és legalább egy éjszakát a sivatagban tölteni. Mindenhol találunk ilyen szervezett kirándulást, ami turistásnak tűnhet, mégis életreszóló kaland. Este a tábortűzön elkészített vacsorát követően a ránk boruló csendben és csillagtakaróban szabad ég alatt aludni valóban felejthetetlen, olyan látvány tárul elénk, mintha nem is e bolygón lennénk.

El Fanar Beach


El Fanar Beach, ahol nincs akkora tumultus


El Fanar Beach


Naplemente El Fanar Beach-en


El Fanar Beach hangulatos helyekkel van tele


Bazár az El Fanar Beach-en


Az élmény amúgy mindenhol megtalál, csak légy szíves hagyd el a szállodádat! A Sharm és Dahab közötti út az azt körülölelő hegyek miatt lesz emlékezetes, de akkor sem követsz el semmilyen hibát, ha egyszerűen Sharm El Sheikhben maradsz. A Fanar Beach remekül hozza a dahabi hangulatot, talán a legszebb merülő és snorkelező hellyel kombinálva. Az egész napos strandolás után nézhetsz naplementét a valamelyik 10/10-es kilátással váró bárból, vagy elmehetsz az óváros bazárjába, ahol az ország egyik legszebb és legnagyobb mecsetjén túl megtalálod a kissé turistás, de a szállodasorral szemben lévőnél mégis eggyel autentikusabb bazári hangulatot, amit sokan keresnek Egyiptomban. Ha ezek után a belváros lüktetését nézve sörözgetnél egy teraszon, akkor viszont elsőre csalódni fogsz: muszlim országról lévén szó, alkoholt a legtöbb étteremben nem szolgálnak fel, de ha a szemben lévő italboltban megveszed magadnak, és leülsz vacsorázni, akkor készséggel hoznak nyitót és poharat a sörödhöz, amit egy széles mosoly kíséretében fog neked kitölteni a pincér, szóval erről sem kell lemondanod.

Amennyiben a leírtak alapján kedvet kaptál Egyiptomhoz, még várnod sem nagyon kell. Január még hűvös lehet (a 20 fok annak számít?), de februárban, márciusban már stabilan 24-25 fok van napközben, ami mindenhez tökéletes. Igaz a víz ilyenkor még csak 20-21 fokos, fürdésre okés, merülésre viszont már nem árt a száraz, vagy 7mm-es ruha, mert 50 percig odalent ezt nagyon hidegnek fogod érezni.

Szóval vissza a térképre Egyiptomot! A jelenlegi európai árak és lehetőségek mellett az egyik, ha nem a legjobb elérhető közelségű és árú alternatíva, ahol ha szeretnéd, tényleg mindent megtalálsz!

Szöveg: Molnár Péter

AMI MÉG ÉRDEKELHET