6 látványos természeti csoda, amiről lehet, hogy most hallasz először

Földünk tele van meglepetésekkel.

Pamukkale, Törökország

Az olyan desztinációk esetében, mint a Niagara-vízesés, a Grand Canyon vagy a Nagy Korallzátony már a név hallatán eszünkbe jut egy kép. Vannak viszont olyan természeti kincsek, amelyekről inkább kérdések jelennek meg a fejünkben. Annak ellenére, hogy ezek az úti célok kevesebb képeslapon szerepelnek, még ugyanúgy lélegzetelállítóak tudnak lenni, mint a világ leghíresebb látványosságai. Mutatunk is párat!


Zhangjiajie Nemzeti Park – Kína

Fotó: Shutterstock

Zhangjiajie Nemzeti Park, Kína

A Zhangjiajie Nemzeti Park erdői Kína délkeleti részén, Hunan tartományában borítják a földet. Vagyis hát, néha a sziklaoszlopokat. A toronymagas homokkő oszlopokkal és mély szakadékokkal szegélyezett terület a sci-fi-filmeket idézi.

Nem véletlen, hogy James Cameron filmrendezőt is megihlette a nemzeti park, aki innen szerzett inspirációt az Avatar című filmhez.

A Zhangjiajie egyébként már az UNESCO is elismerte, ráadásul a világ egyik leghosszabb és legmagasabban húzódó üveghídja is itt található.

Vannak olyanok is, melyeket óvatosan kell meglátogatnunk: A legveszélyesebb természeti csodák a világon, ahol figyelnünk kell, hova lépünk

Salar de Uyuni – Bolívia

Fotó: Shutterstock

Salar de Uyuni, Bolívia

A bolíviai Salar de Uyuni a világ egyik legszélsőségesebb és leglátványosabb természeti csodájának számít, ugyanis ez a világ legnagyobb egybefüggő sómezeje. A több mint 10 ezer négyzetkilométeren elterülő sósivatag talaját 11 rétegben, mintegy 120 méter vastagon borítja só.

Persze a terület átlagos körülmények között is fantasztikusan fest, de a leginkább lélegzetelállító arcát egy kiadós esőzés után mutatja: ilyenkor az esővíz egy óriási tükörré változtatja a tájat, ezzel olyan optikai illúziót keltve, mintha a felhők között sétálnánk.

Pamukkale – Törökország

Fotó: Shutterstock

Pamukkale, Törökország

A Törökország délnyugati részén található Pamukkale a világ egyik ritka természeti csodájának számít. Beszédes neve szó szerinti fordításban annyit jelent, mint „gyapotvár”, mely valószínűleg azért illette meg, mert hófehér mészkőmedencéi és termálvízforrásai miatt teljesen olyan érzést kelt, mintha gyapotmezőkön sétálnánk.

A helyet már az ókorban is gyógyközpontként tartották számon, ma pedig több gyógyfürdő és szálloda is kihasználja 35 Celsius-fokos termálvizét.

Törökországban a föld alá is érdemes lenéznünk, ha valami különlegeset keresünk: Nem csak barlangászoknak: 5+1 különleges föld alatti látványosság

Hillier-tó – Ausztrália

Fotó: Shutterstock

Hillier-tó, Ausztrália.

Az élénkrózsaszín vizű Hillier-tó az Ausztrália déli partjához közel található Middle Island nevű szigeten található. A szokatlan látvány ellenére a tó színe teljesen természetes: mivel a tónak rendkívül magas a sótartalma, területén a Dunaliella salina néven ismert algán, illetve a halobaktériumokon kívül nemigen képes bármilyen más élőlény megmaradni.

A színért elsősorban az előbbi mikroorganizmus felelős, ugyanis a baktérium egy úgynevezett bacteriorubarin nevű pigmentsejtet állít elő. Miután ezek a pirosas pigmentek elnyelik a napfényt, rózsaszínné változnak.

A tavat egy ideig sóbányaként használták, ám mára már kizárólag turisztikai célokra használják – fürdeni ugyan nem lehet benne, de a látogatók helikopterrel bármikor átrepülhetnek felette.

Iguazú-vízesés – Argentína/Brazília

Fotó: Shutterstock

Iguazú-vízesés, Argentína/Brazília

Az Iguazú-vízesés bár legalább annyira impozáns, mint a Niagara-vízesés, elhelyezkedése miatt kevesebben látogatják, mint utóbbit. Az Argentína és Brazília határán fekvő Iguazú Nemzeti Park területén található vízesés több mint 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, büszkén viselve a világ legkiterjedtebb vízesésrendszerének címét. A vízesés legmagasabb pontja a 82 métert is eléri, melyeknek zubogását meseszerűen veri vissza az őt körülölelő esőerdő.

Ha kedvünkre vannak a furcsaságok: Érdekes földrajzi tények, amiket lehet, hogy nem ismertél

Tsingy De Bemaraha Nemzeti Park – Madagaszkár

Fotó: Shutterstock

Tsingy De Bemaraha Nemzeti Park, Madagaszkár

A világörökség részét képező nemzeti parkot járva egy egyedülálló természeti jelenségbe ütközhetünk. A Tsingy-k, azaz a karszt fennsíkok felső részeit a talajvíz alámosta, ezzel szakadékokat, hasadékokat vágva a mészkőbe. A helyi geológiai viszonyok miatt az erózió (a csapadék pusztító munkája – a szerk.) függőlegesen és vízszintesen is bekövetkezett, ami drámai hatású mészkőalakzatokat hozott létre.

A Tsingy szó egyébként magyar fordításban annyit jelent, mint „hely, ahol nem lehet mezítláb járni”.

A park különleges mivoltának köszönhetően rengeteg ritka és veszélyeztetett állatnak ad otthont (például különböző makifajták, kaméleonok), de az itt található 650 növényfaj közül is van, amelyiket a kihalás fenyegeti.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET