Egy nap a Városligetben

Programdömping és újdonságok a főváros legnagyobb közparkjában.

Fotó: Facebook

Kultúra, mozgás, piknikezés... ezernyi program várja azokat, akik úgy döntenek, egy napot a Ligetre szánnak. Lassan véget érnek a nagy építkezések is, és 100%-ban birtokba vehetjük ezt a csodálatos közparkot, ahol nyáron olyan különlegességek is várnak, mint „ingyenes jóga a szabadban" , „salsa a parkban" vagy augusztus 27-én a Városligeti Mentőnap.

Néprajzi Múzeum

Fotó: Liget Budapest

A Liget Budapest városfejlesztés keretében a Magyar Zene Háza után, 2022 tavaszán újabb múzeum nyitotta meg a kapuit a Városligetben. A magyar Napur Architect építésziroda által tervezett Néprajzi Múzeumot 2018-ban a világ legjobb középületének választották a tervek alapján. Az Európa egyik legnagyobb etnográfiai gyűjteményét befogadó épület 60%-a a térszint alatt kapott helyet, itt vannak az állandó és időszaki kiállítások, míg a térszint felett konferenciaterem, könyvtár és archívum, valamint az ősszel nyíló ifjúsági tárlat várja a látogatókat. Egész nyáron, mind a három állandó kiállításra (Megérkeztünk, Zoom és Kerámiatér) szinte óránként jelentkezhetünk tárlatvezetésre.

Magyar Zene Háza

Fotó: Mohai Balázs

A Városligeti-tó melletti épület tökéletesen beleilleszkedik a környezetbe, szabálytalan alakját a meglévő fák ihlették, melyek néhol a tetőszerkezeten is átnyúlnak. A hatalmas üveghomlokzattal rendelkező földszinten kapnak helyet a közösségi terek és a koncertterem, ahol a hallgatóságnak olyan érzése lehet, mintha a művészek a természetben muzsikálnának. A Magyar Zene Háza nem titkolt célja, hogy a gyerekek érdeklődését is felkeltse a zene iránt. A föld alatt található állandó tárlat a minket körülvevő világ különböző hangjaitól indulva sok hangzóanyaggal, interaktív játékkal mutatja be a zene történetét. Az augusztusi programokról itt tájékozódhatsz, no és az épület mellett ott a kültéri zenei játszótér, ami mindig jó program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Zenei és nagy játszótér

Városligeti játszótér (ingyenes)

A városligeti nagy játszótér több mint 13 000 négyzetméteres, területén rengeteg attrakció várja a gyerekeket a totyogó korosztálytól a kamaszokig. A liget dél-keleti részén található a hatalmas park, aminek a hátsó részében van az egyik kedvencünk, a vizezős rész: vízforgató, markoló, sarazó, ráadásul elég jól árnyékolt területen, így a napszúrástól sem kell tartanunk. A játszótéren működik kávézó is, ahol a forró italok mellett választhatunk pizzaszeletet, hot dogot vagy fagyit is. Ha pedig a nagy játszótérből elég volt, akkor sétáljunk kb. 50 métert a Magyar Zene Háza melletti zenélő játszótérre, ahonnan garantáltan nem szabadulunk egy órán belül, a gyerekek annyira szeretik.

Ballon-kilátó

Fotó: Facebook

Ballon-kilátó

A belváros fölé emelkedő, lebegő Ballon-kilátó egész Európában egyedi látványosságnak számít. A 150 méter magasan lebegő, 360 fokos panorámát nyújtó hőlégballonnal 15 perces „túrát" tehetünk, szép időben bármikor felszállhatunk, még este is, így megnézhetjük Budapestet esti kivilágításban is. Szeles, esős időben azonban érdemes érdeklődni, hogy felszáll-e a hőlégballon. Hétköznapokon 12 és 22 óra között, hétvégén pedig 10-től 22 óráig repülhetünk a Balloonfly-jal. A ballon 25 fős, csoportoknak lefoglalhatjuk exkluzív, privát repülésre.

Lángos vagy más

Fotó: Facebook

A Városliget örök kedvencei még a Fővárosi Nagycirkusz, az állatkert és talán a legszebb fürdőnk, a Széchenyi Gyógyfürdő. Ha ezekre a klasszikusokra vágyunk, akkor maradjunk étkezésben is hűek a hagyományokhoz, és együnk egy friss lángost az állatkerttel szemben lévő büfében (Ligeti lángos és szörp bár) vagy töltsük fel az energiaraktárainkat az állatkert oldalában lévő Édes Mackóban kapható kürtős kaláccsal és kávéval. Ha azonban ennél kifinomultabb kulináris élményre vágyunk, akkor a Stefánia úton a Szaletly Vendéglőben és Kertben költhetünk el egy isteni ebédet vagy vacsorát a kimerítő programok után.

AMI MÉG ÉRDEKELHET