Egy karnevál, aminek látványát 800 éve élvezhetjünk

A világhírű velencei karnevál története a 13. századig nyúlik vissza.

Fotó: Unsplash

A karnevál kiváló alkalom arra is, hogy felfedezzük az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Velence történelmi látnivalóit.

A velencei karnevált mindig farsang idején, a húsvétot megelőző nagyböjt előtt – idén február 12. és március 1. között – rendezik. Ilyenkor a helyiek és a városba tömegesen érkező turisták néhány napra hercegekké, hercegnőkké, de akár mitikus vagy extravagáns lényekké is válhatnak.

Európában a leghíresebb karnevál évszázadok óta a Carnevale di Venezia. A velencei karnevál a színpompás jelmezek, maszkok és a szertartásos felvonulások ünnepe, amely a város dicső történelmét idézi meg. Egy csodálatos időutazásnak lehetünk részesei, ha februárban felkeressük az Adriai-tengerre épült várost.

Carnevale di Venezia

Fotó: Unsplash

A karnevál minden évben az „angyalreptetéssel” kezdődik, amikor egy akrobata acélkötélen lebeg át a Szent Márk tér felett. Ennek a hagyománynak a gyökerei 1548-ig nyúlnak vissza, amikor egy artista felmászott a harangtorony tetejére, és onnan kötélen „repült át” a dózsepalota tribünjére. A rendezvények egyik központi helyszíne a Szent Márk tér, ahol koncerteket és színielőadásokat tartanak, a másik pedig a díszes gondolákkal és vaporettókkal zsúfolt Canal Grande, azaz a város „főutcája”. A reneszánsz Velencét idéző varázslatos hangulat a karnevál ideje alatt az egész várost átjárja. A színházakban és a kisebb-nagyobb tereken hagyományos Commedia dell'Arte előadásokat, utcabálokat szerveznek, a Szent Márk téren tartott záróünnepélyen pedig kiválasztják a karnevál legszebb jelmezét és maszkját.

A velencei karnevál az egyik legrégebbi a világon, története a 13. századra nyúlik vissza. Maszkokat azonban már két évszázaddal korábban is gyártottak a városban – természetesen azért, hogy valaki elrejthesse magát (és szándékait) a kíváncsi tekintetek elől. Amikor 1787-ben a több mint ezer évig fennálló Velencei Köztársaság megbukott, a karnevál is fokozatosan hanyatlásnak indult, szinte teljesen megszűnt. Az ősi hagyományt csak 1979-ben újították meg, és azóta minden évben mintegy félmillió turistát vonz Velencébe.

Jellegzetes maszkok

youtu.be

Venice Carnival: Gondola, Masked Balls And Delicious Food | Meggin's Perfect Weekend in Venice

A hagyományos karneváli maszkokat a Commedia dell'Arte szereplőinek jellegzetes jelmezei ihlették. A híres Colombina arannyal vagy ezüsttel díszített, csak az arc felső felét fedő maszk, míg Arlecchino maszkja eredetileg fából vagy bőrből készült maszk, színe fekete, lapos majomorral. A Pantalone egy szomorú öregembert ábrázoló maszk, hosszú orral és ferde szemekkel. A Dottore egy bizarr, fehér színű maszk hosszú csőrrel, a Bauta egy négyszögletes, az egész arcot fedő, szájnyílás nélküli maszk, viselői általában háromszarvú kalapot és köpenyt is hordanak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET