Barangolás a Duna mentén – Magyarország

A Dunakanyar talán a legszebb szakasza a Dunának, de mutatunk még jó pár jó terepet kiránduláshoz.

dunakanyar
Fotó: 123rf

Túrázás, evezés, kerékpározás, úszás az aktív pihenés szerelmeseinek, impozáns építészet a part menti városokban, sétahajózás és bortúrák – ez mind a Duna. És még megannyi más. Országhatárokon átívelő, part menti programajánló következik! A cikksorozat első részében a magyarországi szakasz megismerésére invitálunk, a második részben a folyó szerb és szlovák tájait barangoljuk be, a harmadik részben pedig Németország és Ausztria régióit fedezzük fel.

Fotó: 123rf

Passauban a St. Stephen katedrális ékesíti a Duna-partot

Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól Romániáig; ez a Duna – a Volga mögött Európa második leghosszabb folyójának – útja, amelyet világrekordnak számító, tíz ország érintésével tesz meg. Vízgyűjtő medencéje pedig további tíz országot foglal magába. A Római Birodalom egykori északi határfolyója számos népet, nemzetet, vallást és kultúrát fogott össze az évezredek során, nem túlzás azt állítani, hogy a partján íródott Közép-Európa történelme. A Duna mentén ma is ott tornyosulnak a letűnt korok emlékeinek őrzői – tiszteletet parancsoló kastélyok, paloták, várak és apátságok formájában. A ma embere számára a Duna azonban nemcsak gazdasági és történelmi kötelék, hanem egyben a kikapcsolódás, a feltöltődés helyszíne is. Lássuk, mit is kínál számunkra a Duna itthon.

A Duna

Hossza: 2850 km

Vízgyűjtő területe: 817 000 négyzetkilométer

Ezeken az országokon folyik át:

  • Németország
  • Ausztria
  • Szlovákia
  • Magyarország
  • Horvátország
  • Szerbia
  • Bulgária
  • Moldova
  • Ukrajna
  • Románia

CSALÁDBARÁT DUNAKANYAR

Fotó: YouTube

Dunakanyar, Visegrád

A Dunakanyarnál minden megvan egy helyen, ami emlékezetessé tehet egy kiruccanást: várak, templomok, kirándulási lehetőségek hegyen és vízen, kerékpárral és kisvasúttal. Esztergom, Visegrád, Szentedre és Vác kincsei mellett a Pilis és a Börzsöny szépségeit is megcsodálhatjuk a hegyek között utat törő Duna kanyarulatánál. Számos tevékenység várja a gyerekeket is: a szendehelyi Katalinpuszta Kirándulóközpont és a környéken bejárható tanösvények például kiváló szabadidős programot biztosítanak a családoknak. A látogatókat erdei játszótér, szabadtéri tűzrakóhely, pihenők, interaktív kiállítások és sportpályák várják, és nagyon népszerű a Börzsönyben található kisvasutaknál is kisebb Hangyavasút. Külön tanösvényt alakítottak ki az óvodások számára, a nagyobbakat pedig az 5 kilométer hosszú, 13 állomásból álló Gyadai tanösvény várja – a legnagyobb élményt az Óriások pihenője, a kanyargós pallósor, és a 30 méter hosszú függőhíd nyújtja.

Helló, Mogyoróhegy!

Fotó: Unsplash

Hasonló programokat kínál a Visegrád fölött kialakított Mogyoróhegyi Kirándulóközpont is. A nemcsak hétvégente népszerű erdei játszóterek és tanösvények mellett a Mogyoró-hegyen található a Madas László Erdészet Erdei Iskola, ahol évente 6–7 ezer gyermeknek tartanak természetismereti foglalkozásokat. A másfél hektáros kisállatkert a felnőttek számára is nagy élmény nyújthat, akárcsak a környék mintegy 20 kilométer teljes hosszúságú séta- és turistaútjai.

További 4 gyerekbarát kirándulóhelyet ebben a cikkünkben olvashatsz.

Ökoturizmus a nemzeti parkban

Fotó: 123rf

Gemenc

A Duna nemcsak az országba érkezésekor, de „távozóban" sem hagyja cserben a természeti és kulturális élményekre vágyókat. A Duna–Dráva Nemzeti Parkot 1996-ban hozták létre több, már korábban is védetté nyilvánított terület egybevonásával, így mintegy 50 ezer hektárt ölel fel a Dunának a Sió-torkolattól az országhatárig tartó szakaszán, valamint a Dráva mentén.

A Duna-parti rész ékköve Gemenc, az ország legnagyobb, 30 kilométer hosszú, zömében erdővel borított ártere, amelyet akár a pörbölyi Ökoturisztikai Központból induló kisvasúttal is bejárhatunk. Szintén Pörböly a kiindulópontja a Nyéki-Holt-Duna tanösvénynek, amely a vízinövények és a nádasok világába kalauzolja el a látogatókat. Az Ökoturisztikai Központ szálláslehetőséget is kínál, aki azonban nagyobb luxusra vágyik, annak a vadregényes Alsó-Duna völgy holtágakkal szabdalt világának egyik jelképét, a Karapancsai Kastély és Majort ajánljuk. Az impozáns épület egykor fejedelmi vadászatokon látta vendégül a korszak koronás főit: többek között megfordult itt I. Ferenc József osztrák és II. Vilmos német császár is.

Egy emblematikus fogás, amit meg kell kóstolni a Dunánál: bajai halászlé

Fotó: 123rfHalászlé

Magyarország déli régiójának legjellegzetesebb eledele – 2015 óta hungarikum, amire van is miért büszkének lennünk. Többnyire pontyból főzik, legfőbb jellegzetessége az elmaradhatatlan gyufatészta, illetve, hogy a szegedi változattal ellentétben passzírozás nélkül készül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET