Kis város, nagy hírnévvel: ilyen a Szent Patrik nap Dublinban

Március 17-én Írországban minden a bulizásról és az ünneplésről szól!

Fotó: Getty Images

Isteni whisky, legendás sör, magával ragadó népzene, sok száz éves épületek, szórakozásra mindig kapható helyiek. Az írek legfontosabb ünnepén, Szent Patrik napján feléled az egész város. Útra fel, vár Dublin!

Hazánkban március 15-én ünnepeljük országszerte színes programokkal, Európa nyugati végén, Dublinban pedig két nappal később rendeznek világraszóló csinnadrattát. Szent Patrik különleges ünnepe idén épp péntekre esik, így minden adott ahhoz, hogy odautazva kicsit kiszakadjunk a napi rutinból, és egyúttal igazán megünnepeljük a tél végét. A szigetország legfontosabb védőszentjének napján kicsik és nagyok reggeltől estig vigadoznak, mi pedig elveszhetünk a vidám forgatagban. Mikor pedig elfáradunk a zsibongástól, az ezeréves múltra visszatekintő, pompás város, illetve annak minden látványossága arra vár, hogy meghódítsuk!

Mozgalmas történelem

Dublin múltja telis-tele van izgalmas fordulatokkal, virágkorokkal, háborúkkal. A Liffey folyó torkolatánál létrejött ősi település a 11. századra a szigetre érkező, norvég származású vikingek királyi városává nőtte ki magát. Az évszázadok során háborúzott itt Brian Boru ír nagykirály, II. Henrik angol király, I. Erzsébet, Cromwell és Orániai Vilmos is, hogy csak pár nevet említsünk.

A georgiánus időszakban végre eljött a béke, a fejlődés, a művészetek ideje, Dublin számos ragyogó, ikonikus épületét ekkor emelték. A 18. század második felére tehető fénykornak az angoloktól való függetlenedési törekvések megtorlása, illetve a nagy éhínség vetett véget. Az 1916-os forradalom ugyan elhozta az áhított szuverenitást, az elszegényedett, romos várost csak évtizedek alatt sikerült modernizálni, élhetővé, vonzóvá tenni. Mára viszont Dublin a világ egyik legnépszerűbb kirándulóvárosává vált, hozzávetőleg 5,9 millió külföldi keresi fel évente.

Fotó: Shutterstock

Furcsaságok tárháza

A dublini látogatásból kihagyhatatlan helyszínek, programok és nevezetességek terén nincs hiány, amik viszont igazán szerethetővé teszik az ír fővárost, azok a lépten-nyomon szemünk elé táruló, meglepő építészeti alkotások és egyéb érdekességek. A Liffey folyón átívelő, legszebb, leghíresebb átkelő, az O’Connell híd – Európában egyedüliként – például szélesebb, mint amilyen hosszú. Különleges a sokáig az angol uralmat szimboolizáló dublini vár ékessége, a normann hódítók által épített kerek Record-torony is. Ipari műremeknek is beillik a Guinness-gyár, melyet 1759-től évi 45 fontért vett bérbe Arthur Guinness. Érdekes módon a köztudottan katolikus írek fővárosának két legnagyobb temploma anglikán. A Christ Church és a Szent Patrik-katedrális joggal szerepel előkelő helyen a turisták útitervében. Bár az ország védőszentje Szent Patrik, a dublini Whitefriar utcai karmelita templomban Szent Bálint ereklyéit is megtaláljuk. Arról a kettősségről sem feledkezhetünk meg a furcsaságok felsorolásakor, hogy bár 2010 óta az UNESCO irodalmi városai közé tartozik, Dublint az 1000 pub fellegváraként is emlegetik. Ezeket az érdekességeket keresve vessük bele magunkat ebbe az élettől lüktető, hol történelmi, hol modern, de mindenhol barátságos városba!

Dublini alapok

Fotó: Shutterstock

  • LAKOS­SÁGA: kb. 600 000 fő
  • NEVÉNEK JELENTÉSE: fekete tó (írül „dubh linn”)
  • LEGRÉGIBB PUBJÁNAK ALAPÍTÁSA: 1198 (Brazen Head)
  • HÍRES SZÜ­LÖTTEI: Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett és Bram Stoker
  • VÉDŐ­SZENTJÉNEK ÜNNEPE: március 17.

Szent Patrik napján a legszebb az élet

Az írül Lá 'le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig-nak nevezett ünnepen – sőt, az azt megelőző és követő napokban – minden és mindenki zöldben pompázik, hordószám folyik a Guinness, a főutcákon szédületes performanszok követik egymást, minden ablakból ír népzene szól, a kocsmák pedig tömve vannak vendéggel. Az ünnepi programokkal a helyiek a kínkeservesen kivívott ír függetlenség és a hagyományok előtt tisztelegnek, a városokban egészen felpezsdül az élet ilyenkor, érezhető a nemzeti öntudat.

Dublinban sincs ez másképp. Az itteni fő látványosság és program, a Szent Patrik Parádé dél- ben indul a Parnell Streetről, és egészen az északi Kevin Streetig vonul. Ha jó helyet szeretnénk elcsípni, érdemes már reggeli után elfoglalni helyünket a fedett lelátók egyikén (a jegyeket mielőbb váltsuk meg online!). A pazar karneválon több mint négyezer táncos, zenész és művész vonul fel, a bámulatos kosztümök, a járgányok és a mozgó színpadok díszletei a gazdag ír néprajzból merítenek ihletet.

Sötétedéskor a múzeumok, templomok és egyéb épületek homlokzatát vibráló zöld fényfestéssel öltöztetik díszbe. A belvárosban este hattól négy nagyszínpadon összesen 12 szuperkoncertet tartanak. Idén március 18-án a Fesztiválnegyedben például (a Nemzeti Múzeumnál és a Collins Barracks környékén) a világhírű ír banda, a Pillow Queens szórakoztatja az ünneplő tömeget, a programok pedig városszerte a legtöbb helyszínen másnap is folytatódnak.

Ünnepi falatok és kortyok

Fotó: Shutterstock

Colcannon

Dublinba utazni már csak a gasztronómiai élvezetek miatt is megéri. Ha kulináris élvezetekre vágyunk, akkor dublini kulináris programot is tervezzünk be: minden helyi ételt kóstoljunk meg más-más pubban! Számtalan utcai árus kínál hagyományos ír ételeket, a város összes sörfőzdéjében és whiskylepárló üzemében ünnepi különlegességeket kóstolhatunk, továbbá valamennyi pub és étterem nyitva tart. A városba özönlő tömeg miatt azonban a vendéglátóhelyek gyorsan megtelnek, ezért ha kifejezetten egy adott helyre szeretnénk beülni, érdemes hetekkel előre asztalt foglalni.

Reggelire tükörtojással, kolbásszal tálalt boxty, vagyis krumplilepény jár erős feketével, és már kezdődhet is a nap. Ebédre válasszunk bátran tradicionális finomságokat, mint amilyen a rozmaringos tavaszi bárány, esetleg a pürésített-pirított, burgonyából, káposztából, póréhagymából készült colcannon. Vacsorára pedig kóstoljuk meg a barna sörrel főzött, tápláló ír marharagut, netán a lassan főzött, szalonna-kolbász-burgonya triót, a Dublin coddle-t. Március 17-én minden fogáshoz remek választás a Guinness, vagy a város kisebb sörfőzdéinek remekei, és egyszer mindenképp kóstoljuk meg a legalább három évig fahordóban érlelt, minimum 40 százalékos alkoholtartalmú ír whiskyt!

Dublin kötelező programjai

Fotó: Shutterstock

1. A TEMPLE BAR TITKAI

A város híres szórakozónegyede egy külön világ! A pubokban mindig ír zene szól, isteni pinteket mérnek, a hangulat már kora délután a tetőfokára hág, a zegzugos utcák apró dizájnerboltjai pedig különleges portékákat kínálnak.

2. ÁTTÁNCOLT ÉJSZAKA

Dublintól elválaszthatatlan az élő zene és a néptánc is, ezért okvetlenül áldozzunk egy vidám estét a folklór oltárán! Kiváló helyszín erre a Button Factory, a Whelan's vagy az O’Donoghue’s. Akár a 16. századi ceili, akár a feszes sztepptánc kipróbálása mellett döntünk, nem fogunk csalódni!

3. A TRINITY COLLAGE KÖNYVTÁRA

Az ódon egyetem olvasótermébe lépve hirtelen mintha Roxfortban találnánk magunkat. Hatalmas, elvarázsolt tér, rafináltan faragott falépcsők és boltívek, valamint több tízezer kötet vár ránk. Miután bejártuk a mesebeli birodalmat (szánjunk rá időt bőven!) nézzük meg az itt őrzött 9. századi Kellsi Kódexet is.

4. AZ ÁTKELÉS DUBLINON KIHÍVÁS

James Joyce az Ulyssesben tette fel a kérdést: vajon át lehet-e jutni Dublin városközpontján úgy, hogy egyetlen pubot sem érint az ember? Kemény dió, de teljesíthető! Próbáljuk ki önállóan vagy célirányos, vezetett séta keretében, garantáltan jól fogunk szórakozni!

5. MÚZEUMJÁRÁS A GUINNESSNÉL

Hétemeletnyi sörtörténelem, a cégalapító dolgozószobája és persze sörkóstolás. Az írek nemzeti italukról világszínvonalú interaktív kiállítást terveztek. A tetőről nyíló 360°-os panoráma és a malátaillatú gyárlátogatás felejthetetlen emlék.

6. LÁTOGATÁS A KILMAINHAM BÖRTÖNBEN

A brit koronától való függetlenedésért évszázadokig fáradhatatlanul harcoló Írország történelmének sötét oldalát ismerhetjük meg a szürke falak között. Lázadók és forradalmárok ezrei raboskodtak a ma már múzeumként bejárható, korabeli használati tárgyakkal gazdagon berendezett cellákban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET