Doha, a modern és a régi Kelet találkozása – Galéria

Focimeccsek, tevegelés, ultramodern városrészek, gyönyörű múzeumok – ez Doha, Katar fővárosa.

Fotó: Shutterstock

2022-ben lesz először Katarban világverseny, sőt egész Közel-Keleten ez lesz az első foci-világbajnokság, de mit lehet még Dohában látni? A rekordgyorsasággal épülő dohai repülőteret már egy videóban bemutattuk, most jöjjön a város!

A Katari Állam a Perzsa-öbölben terül el egy félszigeten, az apró állam igen gyors ütemű fejlődést, gyarapodást ért el az elmúlt 10 évben, olyannyira, hogy még a Dubaji növekedést is túlszárnyalják. Persze az infrastruktúra fejlesztése és a modern építészet gyorsasága annak is köszönhető, hogy 2010-ben elnyerték a labdarúgó-világbajnokság szervezésének jogát. Ma már a világ harmadik legjobb, legmodernebb repülőtere a fővárosban, Dohában várja a turistákat és az üzletembereket a világ minden tájáról.

Olajállam

Mi másból lehet ennyire gazdag egy közel-keleti ország? A sivatagi Katar a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-készletével rendelkezik, más kereskedelmi érték nincs is az országban (egy kis acél és műtrágya exportot leszámítva), de kőolaj olyan sok, hogy éppen elég ahhoz, hogy ne csak a katariak éljenek bőségben, hanem rengeteg külföldit is alkalmaznak. Utóbbi számokban azt jelenti, hogy Katar lakosságának 12%-a katari, a többi külföldi.

Mindig meleg

A sivatagi éghajlat miatt egész évben meleg van, télen kellemesen, nyáron pusztítóan. Nagyon kevés csapadék esik, nyáron szinte semmi, de ha szeretnénk Dohát megnézni, akkor inkább ősszel vagy télen tegyük, mert akkor kellemes 25-30 fokos a hőmérséklet és a tengerben is lehet fürdeni.

Hogyan készülnek a VB-re?

Fotó: Shutterstock

A hivatalos FIFA óra, amely visszaszámlálja az időt a VB-ig

Idén kivételesen, a nagy melegre tekintettel november végén kezdődik majd a labdarúgó-világbajnokság, mivel Katar nem egy foci nagyhatalom igencsak fel kellett készülnie a világversenyre. Ahhoz, hogy elnyerjék a megrendezés jogát, garanciát kellett vállalniuk, hogy felépüljön 12 futballstadion az országban – ez 2010-ben volt, és mára nagyjából el is készültek a stadionok. Na de mit kezd egy 2,8 milliós ország ilyen sok és hatalmas sportlétesítménnyel? A stadionokat mobil, elbontható elemekből építették és a kupa után olyan országoknak adják el a szállítható stadionokat, amelyekben népszerű sport a foci és kihasználnák őket. Ez ésszerűen hangzik, nem igaz?

Az ország szeretné a turizmust is fellendíteni, így rengeteg luxusszálloda, szórakoztató park és bevásárlóközpont épül az fővárosban, a tengerpart pedig adott. Téli melegedésre és pihenésre tökéletes.

Galéria Doháról

Fotó: Unsplash

Izlám Művészetek Múzeuma, Doha


Fotó: Unsplash

Festival City, Doha


Fotó: Unsplash

Pearl-Qatar, Doha


Fotó: Shutterstock

Dohai Nemzeti Múzeum


Fotó: Unsplash

Katara Twin Tower Hotel, Doha


Fotó: Shutterstock

Aspire Zone, a dohai foci világbajnokság első kész épülete


Fotó: Unsplash

West Bay, Doha


Fotó: Unsplash

Doha, a folyamatos építkezések városa


Fotó: Shutterstock

A Velencét imitáló Villaggio Mall bevásárlóközpont


Fotó: Shuetterstok

Katara mecset, a modern és a régi találkozása


Fotó: Getty Images

Souk, a tradicionális városrész, Doha


Fotó: Getty Images

Dohában még tevegelni is lehet


Fotó: Getty Images

Sőt, nemcsak tevegelni, de a belvárosban még lovagolni is lehet


AMI MÉG ÉRDEKELHET