Hosszú vízum, alacsony árak: ezekben az országokban éri meg digitális nomádnak lenni

És még a vízumigénylés sem túl bonyolult.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) szerint nemcsak, hogy egyre növekszik a digitális nomádok által kiváltott vízumok mennyisége, de a világ országainak több mint felében már van lehetőségünk a „digitális nomád vízum” kiváltására. Mutatjuk, mely úti célok azok, ahol relatíve egyszerű végighaladni a szükséges folyamatokon.


Az UNWTO legújabb, 54 országot érintő riportja szerint 2020 óta egyre több nemzet hozott létre valamilyen vízumprogramot a digitális nomádok, azaz a külföldön dolgozó távmunkások számára. A legelső ország, aki meglépte ezt Észtország volt, ahol 2020 júliusa óta van lehetőségük a távmunkásoknak részt venni a vízumprogramban.

A legújabb felmérésben azt vizsgálták, mely országok nyújtják a legjobb lehetőségeket a digitális nomádok számára. Az eredmények megállapításához hét szempontot vettek figyelembe, melyek a következők:

  • a jelentkezési folyamat egyszerűsége;
  • a vízum (maximális) időtartama;
  • adózás;
  • elérhető biztosítások,
  • szálláslehetőségek;
  • szükséges minimális jövedelem mértéke és a
  • bűnözési ráta.

Az eredmények szerint a vizsgált 54 ország közel fele (47%) kínál egy éves vízumot kifejezetten a digitális nomádok számára.

Ha más formában járnánk be a világot: Terjed az új utazási forma: ingyen szállást kaphatunk, ha kutyaszittelünk

A távmunkásoknak a legrövidebb lejáratú vízumot Kanada (maximum 30 nap), a leghosszabbat pedig Thaiföld (maximum 10 év) adja. A legtöbb országban elérhető vízumok három és hat hónap közötti időszakra szólnak, melyeket természetesen a lejáratot követően meg lehet hosszabbítani, illetve meg lehet újítani is – tájékoztat a vízumok időtartamáról az Euronews.

Az év elején folytatott felmérés idején Európában 19 ország, az Egyesült Államokban pedig 21 régió (főleg szigetállamok) kedvezett ilyen módon a távmunkásoknak.

Az országok 39 százalékában – például Horvátországban, Portugáliában vagy Albániában – nem szükséges az ilyen vízummal rendelkezőknek adózniuk, ám a legtöbb esetben ez a „kedvezmény” 183 napnyi ott tartózkodás után elévül.

A vízumhoz szükséges minimáljövedelemre irányuló kötelezettségek nagyban eltértek az országokban. A Bahamákon és Marokkóban például egyáltalán nincs megszabva, mennyit kell keresniük a digitális nomádoknak, míg a Dominikai Köztársaságban ez 50 ezer dollár (nagyjából 17,5 millió forint), Izlandon vagy Tajvanban pedig 70 ezer dollár (nagyjából 25 millió forint).

Általánosan egyébként havi szinten körülbelül ezer és négyezer dollár (nagyjából 353 – 1,5 millió forint) közötti jövedelemmel kell rendelkezniük a távmunkásoknak.

Ha az olcsóság lenne a fő szempont: A 10 legolcsóbb európai főváros a távmunkások számára

Hol a legegyszerűbb digitális nomád vízumot igényelni?

A jelentkezéseket tekintve az 54 úti cél mintegy 76 százalékában van lehetőség online jelentkezésre, ám néhány területen – például Cipruson, Észtországban, illetve Izlandon – kizárólag papíralapú jelentkezések beadására van lehetőség.

A desztinációk 80 százalékán egy hónapon belül feldolgozzák a beérkező igényeket; a leggyorsabban Görögországban, Marokkóban és Barbadoson dolgoznak.

Ezeken a helyeken 10 napon belül lebonyolítható a jelentkezés. A legtöbb időt Csehország, Dánia, Ecuador, Norvégia, Malajzia, Portugália és az Egyesült Arab Emírségek vízumai igénylik: ezesetben általánosan 2-4 hónapba telik a folyamat.

Ha már vízum: Vízummentesség az EU-n kívül? Ezekben az országokban működik

Az összes országban szükségünk lesz valamilyen büntetlen előéletet igazoló dokumentumra és mindössze az országok 6 százalékában úszhatjuk meg ingyen a vízumigénylést.

Akit érdekel a teljes kimutatás, az ezen a linken töltheti le a PDF-et.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET