Megéri digitális nomádnak lenni ebben a dél-amerikai országban

Új turistavízummal csábít egy gyönyörű, latin-amerikai állam.

digitalis nomad
Fotó: Shuttestock

Mit szólnál, ha a világ egyik legszebb országában élhetnél 2 évig digitális nomádként, és közben viszonylag olcsón bejárhatnád az egész országot? Sőt, utazhatnál a környező országokba is! A kolumbiai digitális nomád vízum éppen ezt kínálja. Mutatjuk a részleteket és a jelentkezés egyszerű feltételeit.

Kolumbia lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy 24 hónapig távmunka mellett az országban éljenek. A Digital Nomad Visa, vagyis a digitális nomád vízum nemcsak a munkavállalást teszi lehetővé, de olyan ideiglenes személyi igazolványt is kaphatunk, amellyel nyithatunk bankszámlát és saját vállalkozást indíthatunk kintlétünk alatt.

Fotó: Shutterstock

Bogota

Miért éri meg?

A kolumbiai idegenforgalmi iparág évtizedek óta dolgozik azon, hogy javítson az országról kialakul negatív képen, hiszen a drogkereskedelem, a kartellek veszélyes működése és a rossz közbiztonság miatt igen sokan veszik az irányt más Dél- és Közép-Amerikai ország felé, holott Kolumbia is igen sokszínű és vonzó. A digitális vízum mellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy Kolumbia olcsó ország, a lakhatás Dél-Amerikai viszonylatban a legolcsóbb (Bogotában 2000 euróért, kb. 740 ezer forintért már hat hónapra tudunk egy garzont bérelni), ezen kívül Bogota, Medellín, Cartagena és Cali rengeteg coworking irodát kínál, ahol másokkal megosztva bérelhetünk magunknak irodát vagy csak egy íróasztalt.

Fotó: Shutterstock

Cartagena

Fejlett infrastruktúra, vonzó környezet

Ami a technikai hátteret illeti: a MinTic, Kolumbia Információs és Kommunikációs Technológiai Minisztériuma szerint az ország megelőzi a régió többi országát az internethálózat minősége és a számítógépek száma tekintetében, valamint a világátlagnál jobban figyelnek arra, hogy minél kiépítettebb legyen az internethálózat az országban. A Data Reportal szerint 2022 és 2023 eleje között Kolumbiában 75,7%-os internetes lefedettséget mértek, egy év alatt pedig 1,5 millió új internethasználó lett. A kolumbiai kormány kiemeli, hogy nemcsak a technikai háttér miatt érdemes a digitális nomádoknak hozzájuk utazni hosszabb időre, hiszen az ország természeti adottságai is kiemelkedőek, változatos tájak, klíma, állat- és növényvilág vár arra, hogy a turisták felfedezzék maguknak. Mennyi digitális nomád érkezését várják? 45 ezer fővel számolnak a közeljövőben, és valószínűleg ez a szám csak nőni fog majd, ahogy a jó lehetőségnek híre megy.

Fotó: Shutterstock

Karibi-térség, Tayrona Nemzeti Park

A jelentkezés feltételei

Egy kis utánajárásra és érvényes iratokra lesz szükséged, de a vízumkérelem beadása nem bonyolult:


  • Kell egy 6 hónapig érvényes útlevél, amiben van még üres hely a vízumpecsétnek.
  • Szükséged lesz egy színes, de fehér hátterű 3x4 centis igazolványképre.
  • Vagy a hazád konzuli szolgálatához kell bemenned vagy online is kitöltheted a vízumkérelmet, ha már kint vagy Kolumbiában.
  • Mutass be munkáltatói igazolás (angol vagy spanyol nyelven), amellyel igazolod, hogy egy cégnek dolgozol vagy szolgáltatást nyújtasz távmunkában. Az elmúlt 3 hónapban minimum 700 dollár bevétellel kell rendelkezdned.
  • Csatolni kell a munkaszerződést is.
  • Ha egyéni vállalkozóként dolgozol, akkor igazolni kell szerződéssel, hogy kinek dolgozol, valamint egy motivációs levelet (projektervvel) is írni kell, ha új vállalkozást tervezel, ami várhatóan kintléted alatt, távmunkában indul majd be.
  • Az utolsó három hónap bérkimutatása, amivel igazolod, hogy van rendszeres bevételed (havi minimum 600 eurónak megfelelő összeg).
  • Egészségbiztosítás arra az időre, amíg az országban tartózkodsz.
  • Minimum 90 nap vagy annál hosszabb időre kell tervezned a kinti munkát.
  • A vízumkérelmedet ezen az oldalon adhatod be, további fontos infókat pedig ezen az site-on találsz.
AMI MÉG ÉRDEKELHET