Új látványosság New Yorkban: lakmározó delfinek az öbölben

Mindenképp menj ki a New York-i kikötőbe és lesd meg őket!

Fotó: Unsplash

Két éve írtunk arról, hogy a járvány alatt a palackorrú delfinek visszaköltöztek a velencei csatornákba, amire évtizedek óta nem volt példa, ám a nyugalom, csend és az emberáradat hiánya miatt elég biztonságosnak érezték az állatok, hogy birtokba vegyék, ami alapvetően az övék is volt. Hasonló történik most New York-ban is, ezúttal a melegedő, jobb víz vonzza a delfineket.

Valójában egy hosszú ideje tartó folyamatról van szó, hiszen évtizedek óta fel-feltűntek a palackorrú delfinek New Jersey északi részén, az ok pedig az, hogy a mozgékony vízi emlősök élvezik a melegedő sekély vizeket, és ott éppen ideális a hely számukra. A Columbia Egyetem és a Wildlife Conservation Society új tanulmányában azt mutatja be, hogy ezek a vándorló tengeri állatok ma már lelkes látogatói a New York-i kikötőnek, ahol még megfelelő táplálékot is találnak maguknak.

Tisztuló víz, nagyobb figyelem

Fotó: Shutetrstock

Két okból is nagyon fontos hír ez, hiszen azt jelenti, hogy javult a tengervíz minősége a nagyváros hatalmas forgalma ellenére, ugyanakkor még jobban kell törekedni a környezetszennyezés visszaszorítására és az állatvédelemre, hiszen a város közelébe látogató delfinek így nagyobb veszélynek vannak kitéve.

De miért jönnek a vadállatok ilyen zsúfolt, emberektől nyüzsgő, hatalmas hajóforgalmat bonyolító helyre? „Úgy tűnik, hogy fontos táplálkozási terület lehet számukra. Az ottani zsákmányfajok olyan minőségben vagy mennyiségben találhatóak meg ott, hogy érdemes ezekre az urbanizált területekre bemenniük” – állítja Sarah Trabue, a Wildlife Conservation Society kutatója.

Trabue csapata két éven keresztül kutatta, hogy mikor és milyen gyakorisággal úsznak be a delfinek a nagyváros kikötője közelébe: négy hónapig 20 percenként rögzítették a vízi élet részleteit víz alatti mikrofonokkal. A mikrofonokat a tengerfenékhez közel fixálták, majd speciális szoftverekkel elemezték a fenékről visszaverődő delfinhangokat. A gyors ütemű kattogások azt jelentik, hogy a delfin táplálékot keres, és hamarosan enni is fog, mert érzi a táplálék jelenlétét.

A csúcsszezonban – késő nyáron és ősszel – a mikrofonok szinte minden nap gyors delfinkattogást észleltek.

A szakértők úgy vélik, hogy ez a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak köszönhető, hiszen emiatt javult a kikötő körüli víz minősége, de nem elég ennyi, folytatni kell harcot a még tisztább környezetért.

Forrás: Gothamist

AMI MÉG ÉRDEKELHET