Az apró francia falu, ami a vidéki romantika legszebb példája

Csupán 370 lakosa van.

autoire

Franciaország déli részén, Bordeaux és Lyon között rejtőzik Autoire csendes települése, amit takaros középkori épületei és csodás környezete miatt már a reneszánsz idején a „Kis Versailles” névvel illettek. A falut mostanában főleg a természetkedvelő turisták szokták felkeresni, de azok számára is tökéletes, akik egy kicsit elvonulnának a világ elől.


Autoire apró települését Franciaország legszebbjéként tartják számon, ami elnézve az őt körülölelő buja zöld természetet, valamint persze a romantikus kőépületeket nem is meglepő. A vöröses-barnás házikók tökéletesen illeszkednek a falu határán húzódó meredek sziklák által nyújtott látképbe, Autoire egyik legjelenetősebb látnivalójának pedig a 11-12. században épült román templom számít.

A szintén déli Narbonnes-ban is nosztalgiázhatunk: A francia Riviéra elfeledett városa, amit már a római császárok is felfedeztek

Ahogy azt az Express is megemlíti, az itteni épületeknek köszönheti egyébként a kicsi Versailles becenevét; a reneszánsz idejében ugyanis számos nemes húzott fel egy-egy villát a falu területén. Ilyen például a tornyos Château de Laroque-Delprat és a Limargue is. A központi teret egy szökőkút díszíti, a környéken pedig összesen 7 kastély, illetve „palota” található.

Autoiret viszont nem csak a nosztalgikus építészete miatt érdemes felkeresni: az egyik legszebb látványosságának a közeli, 30 méter magas vízesés (Cascade d'Autoire) számít. Mivoltából adódóan a térség tökéletes lehetőséget biztosít a túrázásra, de a látogatók előszeretettel ülnek lóhátra és kerékpárra is azért, hogy bejárják a festői francia vidéket.

Ez is érdekelhet: A négyévszakos falu, ami Franciaország egyik legszebb tava mellett fekszik

A vízesés meglátogatását követően érdemes felsétálni a Château des Anglais romjaihoz. A történelmi épületet még a százéves háború idején építették fel az angolok, a sziklafalban található romokhoz pedig nagyjából tíz percet kell gyalogolnunk – bár ez az út egy kicsit trükkösnek számít, de megéri fáradozni a kilátásért.

Az angolok az északi régiót is kedvelték: A francia tengerpart, ami egykor népszerűbb volt, mint a Riviéra

A közelben található a Causses du Quercy regionális natúrpark, ami egy igazi szabadtéri vidámpark azok számára, akik szeretik aktívan tölteni a nyaralást. A lovaglástól kezdve a kenuzáson át a sziklamászásig, egy kis kikapcsolódásért érdemes felkeresni a park barlangjait, ösvényeit és vizeit. A térség ráadásul a zarándokok körében is fontos helyszínnek mondható, itt fut végig például a Santiago-ösvény.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET