Olyan kerékpárgumit találtak fel, amivel lehetetlen defektet kapni

A technológia kifejlesztésében a NASA-nak is szerepe volt.

Instagram / smarttireco

Nem mindennapi találmánnyal rukkolt elő a Smart Tire Company vállalata: a technológia akár forradalmasíthatná a biciklizést is. Persze a kérdés, mennyire lesz megfizethető a jövőben.


Bár még javában tart a finanszírozási kampány, az okos-kerékpárgumi projektje úgy tűnik, elnyerte a befektetők, támogatók tetszését, ugyanis jelenleg közel ötszörösen túlfinanszírozottnak számít a defektmentes gumi ötlete – számol be az innovációról a PC Fórum.

A Smart Tire Company (STC) egyébként 2020-ban, a FedTech NASA Startup Program keretében született meg. A gumikkal foglalkozó cég azóta is különböző szervezetekkel, cégekkel alakított ki partnerviszonyt azért, hogy termékeikkel fejleszteni tudják a közlekedést.

Az SMART-kerékpárgumi (Shape Memory Alloy Radial Technology, azaz Alakmemóriás Radiális Ötvözet Technológia) nyitja abban rejlik, hogy a különleges „gumiban” nincsen összepréselt levegő, emiatt pedig leereszteni, így kidurranni sem tud.

Jól látszik, hogy a NASA-nak nagy szerepe volt a termék megszületésében, ugyanis a készítők szerint a SMART „gumiban” felhasznált technológiát eredetileg a NASA dolgozta ki a marsjárói számára.

A találmány nemcsak egy jó megoldás a biciklisek számára, hanem rendkívül környezetbarátnak is mondható: a gumihulladékok ugyanis nem tesznek jót a természetnek.

A turizmusban is fejlődnek a technológiák: Felkészültél? Ezek a tech-innovációk alapjaiban változtathatják meg a turizmust

Viszont a terméknek borsos ára van:

országúti, illetve terepcélokra használható „gumiért” 500 amerikai dollárt (nagyjából 180 ezer forintot) kell kiadnia annak, aki még a tömeggyártás előtt szert szeretne tenni a SMART-ra.

Ráadásul ez az ár kizárólag a „gumira” vonatkozik, így aki nem szeretne bajlódni az összeszereléssel, annak 1300 dollárt (közel 470 ezer forintot) kell fizetnie az acélabronccsal együtt kiszállított szerkezetért.

Olvass erről is! Évtizedeket kellett várni, hogy a biztonsági öv életeket mentsen

AMI MÉG ÉRDEKELHET