5 bájos magyar falu a Dunántúlon, ha elmenekülnél a város zajától

A nagyvárosok helyett.

palkonya

Palkonya, Magyarország – Fotó: Shutterstock

Míg az olyan nagyobb települések, mint Pécs, Szeged, Siófok vagy éppen Hajdúszoboszló tökéletesek lehetnek egy belföldi kiruccanáshoz, addig azok számára, akik egy kicsit eltűnnének a világ elől, jobb választás lehet egy-egy jóval kisebb falu. Bár méretükből adódóan ezeket a helyeket hamar be tudjuk járni, az alábbi települések vonzerejét éppen nyugalmuk adja.


Palkonya 

Baranya vármegye tele van kisebb-nagyobb pincesorokkal, ilyet pedig Palkonya déli településén is találhatunk. A Villányi-hegység térségében elhelyezkedő, csupán egyetlen utcából álló faluban a 19. század elején kezdtek bele a ma már műemléknek számító présházak dinamikus kiépítésébe. Az 53 házikóból álló pincesorban ma már rendszeresen szoktak különböző gasztroeseményeket szervezni, de erre járva érdemes felsétálnunk a szőlőhegyre is, ahol megcsodálható a Szent Bertalan-kápolna is.

Velem 

A Kőszegi-hegység lábánál fekvő apró falucska Magyarország talán egyik legromantikusabb településének mondható – valószínűleg nem véletlenül élt itt évekig Pilinkszky János és Törőcsík Mari sem. Természetközelségéből fakadóan tökéletes lehet egy kis elvonulásra, melynek során mindenképpen érdemes felbarangolni az Írott-kő tetejére. Velem egyik legfőbb látványosságának a Schulter-malom számít, de a közeli Szent Vid-kápolnához és az egykori Stirling-villához (ma: Alkotóház) is jó ötlet elsétálni. A gasztronómia iránt érdeklődőknek az őszi Gesztenyenapok idejére időzíthetik az utazást, de a helyi pálinkafőzde kínálatába is érdemes belekóstolnunk.

A vezetés szerelmeseinek: 4 látványos belföldi road trip, ha autóval járnád be Magyarországot

Szalafő 

Az Őrség szívében rejtőző Szalafő egy úgynevezett „szeres település”, melynek mindegyik dombja egy-egy „szer”: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer, Templomszer, illetve Pityeszer. A falu máig a honfoglalás korában jellemző településszerkezetet jeleníti meg, klasszikus kerített házai pedig a népi kultúra kitűnő példái. Legfőbb látnivalói közé tartozik a népi építészetet megjelenítő Őrségi Népi Műemlékegyüttes és az Életfa, de a környéken több tanösvény is fut, így elsétálhatunk a Kömpe szeme kilátóhoz vagy a Fekete-tó védett területére is.

Kistolmács 

A varázslatos erdőszéli Kistolmácson egyszerre ideális a fürdőzésre és a kirándulásra is. A község határában még az 1980-as évek közepén olaj- és szénhidrogén-kutatás következtében bekövetkezett geológiai robbanás hatására nagy intenzitású forrásvíz tört a felszínre. Ezt kihasználva az Erdőgazdaság létre tudta hozni a Jóléti Víztározót, amely ma Kistolmács egyik gyöngyszemévé nőtte ki magát. A fákkal körülölelt tó tökéletes a fürdőzésre, de itt ér véget a csömödérei erdei kisvasút is. Kistolmácsot egyébként érinti az országos Kéktúra is, a kirándulók pedig ellátogathatnak a helyi kilátóhoz is, de 10 percnyi autóútra található a Budafai Arborétum is.

Ha már arborétumok: 5 csodaszép arborétum Magyarországon, amit tavasszal látni kell

Magyarpolány 

Ajkától északra fekszik egy csodálatos kis bakonyi falu, Magyarpolány. A Kálvária-hegy lábánál rejtőző település tökéletes a kirándulók számára, hiszen a környező zöld vidék számos túraútvonallal, ösvénnyel és kerékpárúttal büszkélkedik. Magyarpolány legfontosabb építészeti látványosságának a Műemlék utcán (Petőfi utcán) felsorakozó parasztházak számítanak, a 43 védett házikó némelyike látogatható; tájházakként vagy éppen alkotóházakként funkcionálnak. Erre járva mindenképpen látogassunk el a Kálvária kapujánál kezdődő, pihenőkkel tagolt 173 fokos lépcsősorhoz, illetve a Csurgókút kirándulóhelyére is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET