Egy kis zen – 7 hely, ahol mindig csendre lelhetsz utazás közben

Nem csak a digitális nomádoknak van néha szükségük egy csendes zugra.

japankert csend
Fotó: Shutterstock

A szállás egy bungaló volt egy nyüzsgő tengerparton, esetleg egy tömött hostel szobája vagy egy zajos apartman? Ritkán esik szó a lármás szállásokról, utazásról, pedig igenis fontos, hogy a vakációnk alatt relaxálni is tudjunk. Most 7 csendes helyet ajánlunk, ahol mindig nyugodt környezet vár.

Építkezés, fűnyíró, fúrógép, gyereksírás – az ehhez hasonló zajok egy pillanat alatt meg tudják keseríteni a nyaralást. A folyamatos lárma ráadásul kimerít, stresszel, rossz hangulatunk lesz tőle. De szerencsére minden városnak vannak olyan kis zugai, ahol csendre és nyugalomra lelhetünk. Ezekre a helyekre akkor is elbújhatunk, ha egy kis magányra vágyunk vagy dolgoznunk, esetleg tanulnunk kell.

Könyvtárak

A világon minden könyvtár – legyen az hatalmas, díszes terem vagy kis falusi olvasószoba – nyugodt, csendes hely és még kényelmes is, hiszen pont arra találták ki, hogy aki szeretne, ott is tudjon békében olvasni. Ha nincs a közelben könyvtár, akkor keress fel nagy könyváruházakat, általában azokban is órákra el lehet bújni.

Ki a zöldbe!

A természetjárással két legyet üthetsz egy csapásra: csendben töltődhetsz fel, kellemesen elfáradsz, és amikor találsz alkalmas helyet, leülhetsz, piknikezhetsz vagy ledőlhetsz a fűbe. Keresd meg a legközelebbi közparkot és sétálj egy nagyot! Tudtad, hogy a sok zöld látványa és a vízcsobogás hangja nyugtató hatású?

Templomok

Nem, nem kell hívőnek lenned, hogy élvezhesd egy templom vagy szentély meghitt hangulatát. A templomok az egész világon mindenki számára nyitva állnak, persze tiszteletben kell tartani a szabályokat: némítsd le a telefonodat, ne hangoskodj és mindig viselj térdet és vállat fedő öltözéket!

Múzeumok, galériák

Fotó: Shutterstock

Na, hol kell még csendben lenni? A kiállításokon! De ennek most örülünk, hiszen a múzeum még egy olyan hely, ahol békére és nyugalomra lelhetünk. Ne felejtsd el megnézni, mikor van tárlatvezetés, de ezúttal azért, hogy olyankor ne menj!

Kertek, üvegházak

A japánkertek, az arborétumok és az üvegházak különösen kisimítják az idegeket. A tavaszi virágzások idején mindenképp szakíts egy kis időt, és látogass el egy virágos kertbe! A legtöbb nagyváros bővelkedik háborítatlan füvészkertekben, pálmaházakban, ahol egy kicsit zajmentes közegben lehetsz.

Fürdők

Hamam, gejzírfürdő, szauna, gőzkabin, pezsgőfürdő – mind arra valók, hogy relaxálj, és ezzel mások is így vannak, tehát nagy eséllyel ezeken a helyeken is pihenhetsz, lazíthatsz. Irány az első utadba kerülő spa vagy wellnessközpont!

Temetők

Bármennyire is bizarr, a világon mindenhol vannak szép, hangulatos temetők, hatalmas gyönyörű fákkal, nagy térrel és mérhetetlen nyugalommal. Arról nem beszélve, hogy egy nép kultúrájáról nagyon sokat elárul a temetkezés, a sírhelyek és a sírfeliratok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET