Tömegmentes pihenés? 6 alig ismert görög sziget, ahol garantáltan feltöltődhetsz

Ha a legfőbb célunk a lazulás.

kefalónia
Görögország szigetei már gondolatban is pihentetőnek hangzanak, ám az is tény, hogy az olyan nagyobb úti célokon, mint például Rodosz, Kréta vagy Athén előbb utóbb biztosan a nyüzsgés közepén találjuk magunkat. Ha az idei nyaralást nyugodt környezetben szeretnénk tölteni, akkor az alábbi görög szigeteket nekünk találták ki.


Paxosz

Paxos apró szigete is tökéletes a csendes pihenésre, hiszen zegzugos barlangjai, zöldellő olajfaligetei és hófehér sziklái között nagyjából kétezer ember él. A sziget „fővárosa” Gaios egy látványos helyen fekszik, mivel az öblöt két kisebb szigetecske is védi, melyeket egy-két templom és kolostor díszít. Vitorláshajóra szállva meglátogathatjuk Lakka északi kikötőjét, amit a cipruserdők árnyékában kávézók, bárok, éttermek és szálláshelyek töltenek fel. Az itteni strandok közül az apró kavicsos Kanonit és a Haramit, valamint az Erimitis és a Kipiadi is érdemes felkeresni.

Tínosz 

Athéntól nem messze található a Kükládokhoz tartozó Tínosz, mely tökéletes az építészetet, a természetet és a művészeteket kedvelők számára. Felkereshetjük a helyi márványbányák egyikét, melyek számos szobrász alkotásaihoz járultak hozzá – ezekről pedig bővebben tájékozódhatunk a Márványművek Múzeumában is. A szigeten egyébként több mint száz galéria várja a látogatókat, de vallási és építészeti szempontból sem elhanyagolható Tínoszra látogatva apró kolostorok, csúcsos templomok, valamint neoklasszikus villák, és burjánzó kertek között sétálgathatunk.

A legszebb strandok közé tartozik a bohém Kolymbithra, a „titkos’ Apigania és a homokos Pahia Ammos. A szigeten a gasztronómia is központi szereppel bír: a finom borokat, a mézet, a tengeri herkentyűket és az articsókákat a legtöbb vendéglátóhely kihangsúlyozza – a vacsorát pedig bátran zárjuk egy feles rakival.

Szifnosz 

A szintén a Kükládok részét képező Szifnosz a visszafogott luxus, a páratlan gasztronómia és az érintetlen partok tökéletes keveréke. A fazekasművészetről ismert szigeten rengeteg apró templom és kápolna található, melyek egy része az egyik kedvelt túraútvonal, a Sifnos Trail mentén helyezkedik el.

Szifnosz egyébként tökéletes választás azoknak, akiknek a finom ételek nagyon is fontosak egy nyaralás alatt, ugyanis a sziget egyik fő vonzerejének a helyi ételek számítanak: kóstoljuk meg a csicseriborsó-krokettet és a párolt kapribogyót, vagy lepjük meg magunkat egy homáros-tintahalas spagettivel, a sziget megannyi étterme nem fogja cserben hagyni a gyomrunkat. Az ebédet a Faros, Platis Gialos és a Vathy tengerpartokon is kipihenhetjük, de autóba szállva felfedezhetjük a kisebb, rejtett partszakaszokat is.

Ha már ételek: 3 autentikus görög harapnivaló, ha már hiányzik Görögország

Kefalónia 

Kefalónia Görögország legnagyobb szigetei közé tartozik, ám nyugati elhelyezkedése – illetve a szomszédos Zákinthosz – miatt sok utazó térképére nem kerül fel. A sziget hegyvonulatai, fenyőerdői és varázslatos barlangjai tökéletesek arra, hogy nyugodt körülmények között élvezzük a nyaralást. Kefalónia egyik legkedveltebb látványosságának a kristálytiszta vizű Melissani-tavasbarlang számít, amit érdemes csónakokba ülve felfedeznünk.

A strandok közül a sziklák ölelésében nyújtózó Myrthos-öblüt, a vörös homokjáról ismert Xi-partot és az erdők szélén húzódó, fehér kavicsos Antisamost emelnénk ki. A vadregényes sziget a természetjárók tetszését is el fogja nyerni, hiszen itt található a nemzeti parkkal körülvett, 1628 méter magas Ainos-hegy is, ami szuper túralehetőségeket rejt magában.

Ikaria

Ikaria szigetét leginkább a buja hegyek, az apró kőházikókkal tűzdelt falvak és az érintetlen természet jellemzik. A jellegzetes sziklaházakat még a piratiki epochi, azaz a „kalózkorszak” idejében építették azért, hogy a fosztogató kalózok nehezen tudják megtalálni a lakhelyeket. Ikaria egyben a világ egyik kék zónájának számít, ahol az átlagéletkor jóval nagyobb, mint a Föld legtöbb pontján. Ezt a helyiek lassú életmódja, az egészséges – zöldségekben és gyümölcsökben – gazdag étrendje, valamint a szoros társas kapcsolatok segítik elő, de persze nem utolsó a domborzat miatt elkerülhetetlen testmozgás sem.

Ha csodálatos tájakon szeretnénk strandolni, akkor próbáljuk ki a Nas, a Seychelles, a Fles és a Miliopo strandokat, egy kis kultúráért pedig látogassunk el az Artemisz-templomhoz, Therma ősi forrásaihoz, a Panagia Theoskepasti templomhoz vagy az Evaggelistrias Mavrianou kolostorhoz.

Ez is érdekelhet: Egzotikus saláták tavaszra, ha már készülsz a bikiniszezonra

Számosz

Közvetlenül Ikaria mellett, a török oldalhoz nagyon közel terül el Számoszt nagyon fogjuk élvezni akkor, ha érdeklődünk a történelmi látnivalók iránt. Ugyan a sziget nem a legeldugottabb, de még így is jóval kevesebben látogatják, mint a legnépszerűbb görög úti célokat. A szigetet az ókorban királyok, papok és filozófusok sokasága kereste fel, így nem csoda, hogy spirituális központként tartották számon. Számoszon két UNESCO emlékmű is található, az egyik Pythagoreion ókori régészeti szempontból fontos városa, a másik pedig a Héra-templom – a legenda ugyanis úgy tartja, hogy az istennő Számoszról származik.

Egy kis testmozgásért vágjunk neki a Kerkis-hegynek, a természetkedvelőknek pedig az Alyki vizes terület madarait, a Glyfada-tavat és a Karlovasi-vízeséseket is javasolt felkeresni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET