Városi SUV, ami mindent megad

Sokoldalú és kényelmes: ez az Opel Crossland, amely ideális családi és városnéző autó.

Opel crossland teszt
Fotó: Opel

A Mokkánál megismert új családi fazonra igazította az Opel a Crossland fizimiskáját, és ha már hozzányúltak, a lemezek alatt sem hagyták érintetlenül a sikeres típust.

A már csak Crossland néven futó szubkompakt crossover roppant kedvelt és fontos modell az Opel palettáján, talán ezért is frissítették nyomban a testvérnél jól működő stílusjegyekkel. Bár az autó formája eddig sem hagyott kívánnivalót maga után, sőt, a Vizor névre keresztelt orr-rész ezzel együtt is kifejezetten jól áll neki. A dizájnereknek sikerült úgy integrálniuk a kasztniba, hogy az nem „dobja le" magáról, mint azt oly gyakran láthatjuk az autóipari frissítések esetében.

A karakteresebb megjelenés részeit képezik továbbá a sötétített burájú hátsólámpák, az opcionálisan elérhető fényes-fekete csomagtérfedél és az ezüstszínű első ködlámpakeretek, de új, tetszetős felnik is érkeztek a kínálatba. Mindezekkel együtt jobb kiállású, optikailag szélesebbnek ható lett a Crossland.

Okos barát

Fotó: Opel

A külső megjelenést tehát, mondhatjuk, hogy sikeresen tökéletesítették és igazították az aktuális márkaarculathoz, de vajon mi a helyzet a fém- és műanyagidomok alatt? Noha az Opel talán az X elhagyásával is azt kívánta megerősíteni, hogy nem terepjáróval van dolgunk, hanem egy roppant praktikus családi kocsival, azért tettek bele egy adaptív, IntelliGrip fantázianevű kipörgésgátlót, amely az észszerű keretek között értelmezett valamennyi talajtípuson nagyban megkönnyíti az elindulást és a haladást. Ráadásul a frissítés alkalmával továbbfejlesztették a futóművet és a kormányzást is, ezáltal az eddigieknél is stabilabb és dinamikusabb lett a Crossland. Ezek a módosítások olyan jól sikerültek, hogy elkerülhetetlenné vált egy új, a sportosságra kihegyezett GS Line felszereltségi szint bevezetése. Ez 16 colos fekete felnikkel, szintén fekete tetővel és vörös karaktervonallal érkezik, igény esetén pedig még tovább vadítható a GS Line Plus csomag megrendelésével, amihez a további optikai kiegészítőkön túl már AGR minősítésű, vagyis kiemelten ergonomikus első ülések is járnak.

Az agilis kisautó odabent feltűnően tágas térrel várja utasait.

Alapkivitelű ülései is nagyok és kényelmesek, ezért négy felnőtt számára is értelmezhető utazóautóként a Crossland. Természetesen a praktikumról sem feledkeztek meg a tervezők, a sínen csúsztatható hátsó üléssor 150 mm-en mozgatható, így lehetővé teszi, hogy az alapból sem kicsi csomagtartót akár 1255 literig bővítsük.

A biztonsági felszereltség szintén teljes, és a kényelmi extrák közül is szinte minden rendelhető, ami ma létezik a kategóriában. A különböző szinteken (Radio, Multimedia, Multimedia Navi Pro) elérhető multimédiás rendszer az alapverzió kivételével 8 colos érintőképernyővel felszerelt, és nemcsak jól kezeli az Apple CarPlay és Andriod Auto kontaktusokat, de vezeték nélküli telefontöltést is lehetővé tesz. Rendelhető továbbá a modellhez OpelConnect okosautó-rendszer is valós idejű navigációval és vészhelyzeti segélyhívóval.

Technikai adatok

  • Motor: 3 benzines, 2 dízel
  • Lökettérfogat: 1199–1499 cm3
  • Max. Teljesítmény: 61–96 KW/ 118–300 Nm
  • Méretek (H/Szé/Ma): 4212/1825/1605 mm
  • Tengelytáv: 2604 mm
  • Csomagtartó térfogata: 410–520 liter
  • Legnagyobb sebesség: 170–206 km/h
  • Gyorsulás (0–100 km/h): 9,9–14,0 s

Jól kalibrált

Fotó: Opel

A motorok tekintetében maradtak a jól bevált megoldások: az Euro6d károsanyag-kibocsátási normákkal üzemelő 1,2 literes benzines blokk turbófeltöltéssel is rendelkezésre áll, így mindenki eldöntheti, hogy az igényeinek melyik teljesítményszint felel meg a 83, 110 és 130 lóerőket felvonultató palettán. A szintén a környezeti szempontokat is szem előtt tartó 1,5-ös dízelmotor 110 és 120 lóerővel kapható, és szolid fogyasztásával a szintén nem iszákos benzines társainak is alákínál. Az erőforrások hibátlan összhangban állnak a már említett, tökéletesített futóművel és kormányzással, valamint az öt különböző üzemmóddal rendelkező kipörgésgátlóval.

Összefoglalásul: a megújított Opel Crossland fejlesztői kiváló alapokra építkezve korrigálták azokat a pontokat is, amelyeknél még egy kicsit javíthattak a modellen. Így végeredményül a folyamatosan bevezetni szándékozott családi arculathoz igazított megjelenéssel egy egységesen, kívül-belül átgondoltan összerakott, jól használható és szerethető kocsival rukkoltak elő a 2021-es modellévre.

3 kedvenc extránk

  • Fáradtságjelző : A kormánymozdulatokból és a menetidőből következtet a vezető esetleges elfáradására, és három fokozatban ad optikai és hangjelzéseket.
  • Szemmagasságú kijelző: A vezető látóterébe vetíti a sebességet, valamint a navigáció és a vezetési asszisztensek legfontosabb adatait, így le sem kell vennünk a szemünket az útról.
  • Parkolási asszisztens: Felismeri és jelzi az alkalmas parkolóhelyeket a sofőrnek, aki csupán a pedálokat és a sebességváltót kell, hogy kezelje, a többit – 180 fokos tolatókamerája segítségével – a kocsi magától megoldja.

Opel a Crossland galéria 

Fotó: Opel


Fotó: Opel


Fotó: Opel


Fotó: Opel






AMI MÉG ÉRDEKELHET