Hol a legolcsóbb a világon a reptéri Covid-teszt?

400 dollár különbség van a legolcsóbb és a legdrágább antigén- és PCR-teszt között...

repuloter covid teszteles
Fotó: 123rf

Mumbai-ban a legolcsóbb, a japán Kanszaiban a legdrágább a repülőtéri PCR-teszt. Ha a következő pár hónapban utazást tervezünk, érdemes tisztában lenni ezzel a pluszköltséggel.

Már tűkön ül minden világjáró, hiszen az oltásokkal karnyújtásnyira kerültünk ahhoz, hogy újra szabadon utazhassunk a világban. Addig azonban, amíg nem születik egységes, nemzetközi (vagy országonként különböző) megállapodás arról, hogyan lehet oltási igazolvánnyal ténylegesen barangolni, addig kénytelenek vagyunk tesztekkel kiváltani a kötelező karantént utazásaink során.

Egyelőre a világ nagy repterein önköltségen lehet tesztelni magunkat, melynek apropóján a brit Skytrax légiközlekedési minősítő ügynökség megvizsgálta, az egyes reptereken mennyibe kerülnek a tesztek. Megállapították, hogy az antigén gyorstesztek és a PCR-tesztek között több száz dollár különbség is lehet – ekkora pluszköltség pedig sokakat elriaszt a nemzetközi utazásoktól. A Skytrax emellett a kevésbé megbízható rapid antigén-tesztek árát is felmérte, ebben a kategóriában a legolcsóbb és a legdrágább között "csak" 200 dolláros különbséget talált.

Japánban a legdrágább

Fotó: 123rf

Az antigén-teszt olcsóbb, de kevésbé megbízható

A felmérés 77 olyan repülőtérre terjedt ki, amelyek tesztelési szolgáltatásokat nyújtanak az induló utasok számára Európában, Afrikában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. Lényeges vizsgálati feltétel volt, hogy ezeket az árakat a repterek nyilvánosan elérhetővé is teszik, mert bár sok helyen van tesztelési lehetőség, azt nem, vagy nem megfelelő módon kommunikálják az utasok felé.

Érdekes, de annyira talán mégsem meglepő, hogy az egyébként sem olcsóságáról híres Japán Kanszai repterén a legdrágább (404 dollár) a PCR-teszt. Ehhez mérten már sokkal meghökkentőbb, hogy a tokiói Henada reptéren csak 17 dollár körül van – nyilván nem akarják elriasztani azokat a turistákat, akik a tokiói olimpiára érkeznének majd. A legolcsóbb PCR- és antigén-tesztet Mumbai-ban vásárolhatjuk, ott mindössze 8 vagy 2 dollárt kell fizetnünk. De mielőtt azt gondolnánk, hogy a szegényebb országokban a legolcsóbb és a gazdagabbakban a legdrágább a tesz, született néhány meglepő adat: Dubajban 41 dollár, Moszkvában 30 dollár, Fokvárosban 42 dollár, Sao Paulóban 61 dollár. Nagy-Britanniában 110 és 135 dollár között mozognak az árak, de Európán belül is szélsőségesek: Helsinkiben 312 dollár, Münchenben 152 dollár, Athénban 71 dollár, míg Brüsszelben 80 dollár.

A PCR-teszt rangsor

Fotó: Skytrax

A PCR-teszt árai a világon

Akármilyen olcsó is egy PCR-teszt, ahhoz hogy egy családi vakáción – mondjuk 4 fővel számolva – kiváltsuk magunkat, 80-200 ezer forint is fizethetünk. Malagán vagy Mallorcán, hogy néhány kedvelt nyaralóhelyet is említsünk, például 69 dollár a PCR-teszt darabja, amivel kiválthatjuk a 14 napos karantént. A tesztek árát minden országban a kormány szabja meg.

A gyors antigén-tesztek sokkal olcsóbbak

Fotó: Skytrax

A rapid antigén-tesztek árai a világon

Bár az antigén-tesztek csak pozitív eredmény esetén megbízhatóak, ezekre a gyorstesztekre is nagy a kereslet. Egyes reptereken automatákból vásárolhatjuk meg a tesztcsomagokat, és azon nyomban, még a reptéren elvégezhetjük magunkon a tesztet. Az antigén-teszt Helsinkiben a legdrágább, itt 214 dollár, a legolcsóbb pedig Mumbai-ban, ahol 2 dollárért juthatunk hozzá.

A Skytrax munkatársai szerint határozottan csökkenti az utazási kedvet, hogy ilyen drágák a tesztek, ráadásul a világon nagyon eltérőek az árak, és a tesztek feldolgozása is országonként eltérő – ez utóbbi persze csak a PCR-tesztekre vonatkozik, hiszen azokat laboratóriumban kell vizsgálni. Utóbbiak 24-72 óra között készülnek el, míg az antigén-tesztek eredménye 10 perc után már látható a tesztcsíkon. Mindenesetre az oltásokkal remélhetőleg ez a kellemetlenség és pluszköltség hamarosan a múlté lesz!

AMI MÉG ÉRDEKELHET