Miamiban bevetik a covid-jelző kutyákat a reptéren

Sokkal cukibbak, mint a rapidtesztek...

Fotó: Getty Images

Egy 30 napos kísérleti program keretében a miami repülőtéren speciálisan képzett kutyákat vetnek be, hogy kiszagolják a koronavírussal fertőzött utasokat.

Az utóbbi másfél évben több országban is kísérleteztek azzal, hogy a keresőkutyákat kiképzik a betegek felismerésére, 2020-ban már a helsinki reptéren és a Dubai Nemzetközi Repülőtéren is bevetettek covid-kereső kutyákat. Januárban az NBA (amerikai kosárlabda-bajnokság) meccsén, a Miami Heat egyik mérkőzésén is felbukkantak már a szaglászó négylábúak a fertőzők kiszűrésére. Most a Miami Nemzetközi Repülőtéren szolgálnak a maszkokat szimatoló kutyusok.

Mintavétel másképp

Fotó: Getty Images

A képen Cobra, az egyik keresőkutya

Miamiban 4 kutyát állítottak szolgálatba az ideiglenes kísérleti program keretében. A mostani adatok szerint 95%-99%-os a kutyák eredményessége, ami pontosabb, mint a PCR-tesztek találati aránya. Hogy milyen a mintavétel?

A reptéri keresőkutyákkal megszagoltatják az utas által már viselt arcmaszkot.

Mivel a kilélegzett levegőben, mikrocseppekben és a test kipárolgása, izzadása által rengeteg vegyület kerül a maszkba, azon ezek mind megtalálhatóak. Ezeket a vírus által megváltozott vegyületeket tudja megkülönböztetni a kutya. Amennyiben a kutya betegséget jelez az utasnál, a reptér alkalmazottai elküldik egy reptéri gyorstesztre.

A speciálisan képzett kutyákat ma már rengeteg betegség jelzésére meg tudják tanítani, diabéteszt és rákos betegségeket is fel tudnak ismerni, arról nem is beszélve, hogy nagyon érzékeny szaglásukat a drog- és robbanóanyag keresésben is sikerrel alkalmazzák.

Így dolgozik Cobra, a miami repülőtér keresőkutyája:

youtu.be

These Dogs Are Trained To Detect Covid Infection At Miami Airport
AMI MÉG ÉRDEKELHET