Utazz ebbe az 5 olasz faluba, ha a Cinque Terrét túl zsúfoltnak találod!

Ha imádod Itáliát, de a tömegtől irtózol, akkor ez a lista neked szól!

Sestri Levante
Fotó: Getty Images

Van néhány utazási ötletünk, ha a Cinque Terre lenne az úti célod, de nem bírod a nyüzsgést. Szerencsére az olasz riviéra bőven tartogat számodra egzotikus és békés helyeket. Következzen 5 olyan tengerparti kis falu, ahol garantált a pihenés!

A világ egyik legszebb partszakasza, a Cinque Terre 1997-ben az UNESCO Világörökség részévé vált, ami nem is meglepő – tekintve a nehezen megközelíthető, festői városkáit és gyönyörű partjait –, de ezek után szinte élhetetlenné lettek az itt található települések. Az egykor békés, idilli falukba a világ minden tájáról özönlenek a turisták, és azóta embertömegek hömpölyögnek a területen. Akinek van egy kis életösztöne, azonnal menekülőre fogja, és a kevésbé zsúfolt városokat választja. Például ezeket a helyeket.

Lenyűgöző kilátás – Porto Venere

Fotó: Getty Images

A középkori erődből elképesztő a kilátás

A rómaiak által alapított Porto Venere lenyűgöző helyen, egy hegyfok végén csücsül – egyik oldalán a Cinque Terre tengerparttal, a másikon pedig a La Spezia-öböllel. A falu hegyfokán büszkén díszeleg a Castello Doria erőd. Egykoron olyan híres költők szálltak itt meg, mint Byron és Shelley. Nyugatra az Apuan-Alpok távoli, hófehér csúcsai díszelegnek (itt bányásszák a carrarai márványt), délen pedig a sziklás, erdős Palmaria-sziget látható, amit egy keskeny szoros választ el Porto Venere kikötőjétől.

  • Megközelítés: La Speziából rendszeresen indulnak ide buszok és hajók is.

Mintha festették volna – Tellaro

Fotó: Getty Images

A turistahelyektől távol eső Tellaróban tökéletesen el lehet képzelni, milyen lenne Cinque Terre turisták nélkül. A tengerparti falu szinte szemérmetlenül hangulatos… Apró halászhajók sorakoznak a part mentén, fügekaktusszal bővelkedő erkélyek sokasága látható, közvetlen kilátással a csillogó tengerre. Itt minden csoda és káprázat – rengeteg régi, fenségesen megkopott ajtót találsz, csendes utcákat és egy fehérre meszelt kápolnát, körbevéve bőséges termésű citromfákkal. A terület központjában áll a San Giorgio templom. A legenda szerint egykoron a templom harangjain keresztül figyelmeztette egy óriás polip a lakókat, hogy a szaracén kalózok megtámadják őket.

  • Megközelítés: Kizárólag autóval vagy kerékpárral, 15 km-re található La Speziától.

Eggyé válva a természettel – Montemarcello

Fotó: Profimedia

A tengerparti sétányról látható Porto Venere

A településről csodás kilátás nyílik a Magra-folyó völgyére és a Carrara márványhegyeire. Montemarcello tökéletes hely egy békés kávézáshoz, miközben csendben gyönyörködhetsz a jellemzően sötétzöld zsalugáterekben. Egy rövid séta a faluból egy szeles kilátóhoz vezet, panorámás kilátással egészen Porto Veneréig. Hosszabb túraútvonalak kígyóznak át a félsziget olajfaligetein, fenyvesein és a mediterrán növényzeten keresztül, amik összekötik a mesés települést a tengerparti Tellaróval.

  • Megközelítés: Ha itt kalandoznál, akkor autóra lesz szükséged, amit Tellaróban bérelhetsz.

A lilaakác és a rozmaring bűvöletében – Framura

Fotó: Profimedia

Inkább apró falvak gyűjteménye Frauma, amelyek a domboldalon „zuhannak le” a tenger felé – egészen éteri és mesebeli látvány. A dekoratív szobrokkal és freskókkal díszített, omladozó palotákat lilaakác-zuhatagok borítják, amiknek illata finoman keveredik a gyógynövénykertekben zöldellő rozmaring, zsálya és kakukkfű aromájával. Ha kalandra vágysz, akkor gyalog vagy bringával érkezz a Framurát és Levantót összekötő 5 kilométer hosszú, régi vasúti pályán kialakított ösvényen keresztül. A sík terep nagy részén történelmi alagutakat szelünk át, időnként boltíves hasadékokkal, amelyeken keresztül lélegzetelállító látvány tárul a tenger felé. Félúton, a Bonassola tengerparti városkában megpihenhetsz egy viszonylag hosszú, homokos partszakaszon, ahol biztosan kapsz egy frissítőt, fagyit vagy egy hamisíthatatlan olasz eszpresszót.

  • Megközelítés: A Framura állomás a La Spezia és Sestri Levante közötti vonatvonalon található, óránkénti járatokkal mindkét irányba. Ha bringáznál, szállj le Levantóban, és ott bérelj kétkerekűt.

A művészet és csodás strandok találkozása – Sestri Levante

Fotó: Getty Images

A mesés Baia del Silenzo

A Cinque Terre és Genova közötti partmenti félszigeten található, drámain szép település egyedi villáit és palotáit a trompe-l’œil képzőművészeti műfaj jegyei díszítik. Sestri Levante mindkét oldalát aranyszínű homok szegélyezi. A két strand teljesen eltérő egymástól: az északi Baia delle Favole egy hosszú, homokos, míg a másik, a Baia del Silenzo egy vadregényesebb, köves öböl. A két strand között az óváros szűk utcáiban egymást érik a szuvenírboltok és éttermek, amikben a közeli Genovából származó, egészen friss és intenzív ízű pesztós tésztát ebédelhetsz. A Punta Manara ösvény tökéletes arra, hogy elkerüld a nyüzsgést – a kétórás, olajfákkal keretezett út a Baia del Silenzótól indul.

  • Megközelítés: A Sestri Levante állomás a Genova és a La Speiza között található vasútvonalon található – több járat is indul ide.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET