A sziklacsúcsra épített olasz művészfalu, ami Rómától alig 50 kilométerre rejtőzik

Tökéletes egy hosszú hétvégére.

calcata, calcata vecchia

Calcata Vecchia, Olaszország, Fotó: Shutterstock

Olaszország közepén, Rómától mindössze 47 kilométerre találhatunk rá Calcata különleges, sziklacsúcsra épített településével. A középkori faluban ma már csupán 905 ember él, a legtöbben ugyanis a hozzá közel eső Calcata Nuovába költöztek. Calcata viszont az évek során egyre népszerűbb lett a bohém művészek és a kreatív emberek között.


Calcata alig nyolc négyzetkilométeren elterülő települése mérete ellenére gazdag történelemmel rendelkezik. A falu egy 172 méter magas szikla tetejére épült, ám a 20. század elején a helyi kormányzat egyre bizonytalanabb lett a vulkáni kőzetek stabilitásában, ezért az 1930-as években a lakosok java részét átköltöztették a hozzá közel található Nuova Calcata (Új Calcata) településére – önkéntelenül a Calcata Vecchia (Régi Calcata) nevet adva a szikla tetején álló falunak.

Mindazonáltal az 1960-as években újult népszerűségre tett szert az elhanyagolt Calcata Vecchia, ugyanis a hippiknek és a művészeknek nagyon is tetszett a különös elhelyezkedésű település. Az ideérkező emberek végül elfoglalták az elhagyatott települést, majd ezt követően az évek során fel is vásárolták a házakat.

Az olasz kormány visszavonva korábbi intézkedését ismételten biztonságosnak nyilvánította a falut, és az újdonsült lakók megkezdték Calcata felújítását.

Franciaországban is van egy falu, amit szeretnek a művészek: A 821 fős francia falu, ami lámpásként vonzza a könyvmolyokat

Az újraélesztett településen több galériát, éttermet, kávézót és bárt alakított ki az a nagyjából 100 művész, aki elfoglalta a lakatlanul álló házakat. Manapság a Rómához közel élők egy kis pihenésért és pont ezért a bohém hangulatért látogatják meg Calcatát.

A települést méretéből adódóan nem nehéz bejárni, legfontosabb látnivalóinak a 14. században épült Santissimo Nome di Gesùtemplom, az Opera Bosco – Museo de Arte nella Nature (fordításban: művészet a természetben – a szerk.) múzeuma, illetve a környéken található Monte Li Santi templom és a Treja-völgyben található botanikus kert számít.

Ha a part mentén nézelődnénk: Tengerparti olasz falvak, amiket még a főszezon előtt érdemes meglátogatni

Calcata alatt fut egy patak is, aminek mentén a kirándulók felfedezhetik a Treja-völgy természeti kincseit, mint például a Mola di Magliano és aMola di Monte Gelato vízeséseket. A faluból kivezető út mentén több apró település is el van szórva, ilyen például Mazzano romano vagy Faleria.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET