Három modellel kecsegtet a BYD, ennyibe kerülhetnek az új luxusautók

Hamarosan elkezdődik az értékesítés.

byd, yangwang u9, byd yangwang u9

A Szegeden gyárat építő BYD még tavaly januárban fogott bele a Yangwang nevű luxus almárkájának gyártásába, aminek első három modellje várhatóan év vége előtt már kapható lesz. A BYD Yangwang U9 forgalmazása hamarosan elkezdődik, ám a Teslával versengő sportautóért borsos összeget kell kiadniuk a vásárlóknak.


A BYD Yangwang először még 2023 elején debütált az U8-as luxus terepjáróval, ennek értékesítése decemberben kezdődött el. Az 1200 lőerős SUV-ot olyan prémium kiegészítőkkel látták el, mint például a beépített keréknyomás-stabilizáló rendszer, vagy az elektromos autók területén szokatlannak számító úszó üzemmód. Már ennek a modellnek a kezdőára sem volt alacsony; bevezetésekor több mint 150 ezer dollárt (nagyjából 54 millió forintot) kértek érte.

Ahogy a Haszon is írja, a napokban viszont a BYD legújabb, tisztán elektromos luxus sportautója is betör majd az autópiacra. Az 1300 lóerővel bíró Yangwang U9-es modellt legkevesebb 140 ezer dollárért (tehát körülbelül 50 millió forintért) lehet majd megvásárolni, ezért az árért pedig egy négymotoros rendszert és egy teljesen új platformot kínálnak.

Ráadásul a jármű mindösszesen 2 másodperc alatt képes nulláról 100 km/órára gyorsulni.

Ez is érdekelhet: Ezek az autómárkák lehetnek a legmegbízhatóbbak egy kutatás szerint

A harmadik modellről is lehetett már hallani; az U7-es szedánt az előző hónapban mutatta be a BYD. Ez négy elektromotorjának köszönhetően több mint 1300 lóerős teljesítményt képes felmutatni, és – a megnövelt hatótávú változat esetében – a meghajtását biztosító, 135,5 kWh-s kapacitású LFP akkumulátorcsomagja révén 800 kilométeres CLTC hatótávot tesz lehetővé. Az alapmodellel egyetlen töltés után 720 kilométert lehet megtenni, a becslések szerint ennek az ára is 140 ezer dollár körül alakulhat majd.

Szorongatják a Teslát 

Január végi cikkünkben már mi is beszámoltunk a villanyautókat érintő versenyhelyzetről, mely egyre szorosabb a két rivális márka, a Tesla és a BYD között. Elon Musk cége ennélfogva egy olcsóbb autó, a „Redwood” kódnéven emlegetett modell gyártására készült fel, ami a Reuters szerint legkorábban 2025 közepén veheti kezdetét.

A Toyotánál más a helyzet: Nem veszik az elektromost, a Toyota belső égésű motorokat fejleszt

A várakozások szerint a tömegek számára tervezett villanyautó kezdeti ára 25 ezer euró, azaz nagyjából 9,6 millió forint lehet.

Ez pedig jóval olcsóbb, mint a Tesla bármelyik modellje: a jelenleg legpénztárcabarátabb autó, a Model 3 is közel 39 ezer dollárért, tehát körülbelül 14 millió forintért kapható az Egyesült Államokban.

A számítások szerint ebből a modellből a Tesla hetente 10 ezer darabot tervez gyártani, az olcsó előállítás miatt pedig Berlin mellett Indiában is új gyárat nyithat a cég.

Bár 2023 utolsó negyedévében a Tesla is szép számmal volt képes értékesíteni (48 ezer autó), a kínai BYD-nek még ezt a számot is sikerült felülmúlnia 526 ezer eladott autóval. Így látványosan éleződik a verseny a két márka között, ráadásul a BYD terjeszkedésével egyre nagyobb szerephez juthat a közeljövőben.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET