Rengeteg programmal vár az idei busójárás Mohácson

Hat napon keresztül áll a bál.

Február 16-22-ig ünnepelhetünk a busókkal, és küldhetjük melegebb éghajlatra az idei telet.

Több mint 140, többségében ingyenes program közül válogathatunk az idei mohácsi busójáráson. Sok árus is kivonul ilyenkor a felvonulásra, népművészek, iparművészek, kézművesek kínálják portékájukat, de ételből, italból sem lesz hiány. A szervezők azt mondják, nem kell félni a tömegtől a mohácsi busójáráson, hiszen úgy alakították a helyszíneket, hogy sehol se tömörüljenek össze túlzottan az emberek. Pont ezt megelőzvén a Széchenyi téren, a Deák téren és a Busóudvar mellett a Szerb templomnál és a Selyemgyár udvarán is felállítanak szabadtéri színpadokat, és a többi helyszínhez hasonlóan LED-falon is követni lehet majd az eseményeket. Sőt, idén először a piacon is tartanak rendezvényeket, még inkább elkerülvén a tolongást.

Fotó: busojaras.hu

A busók csónakos átkelése a Dunán

A program várható menete:

Február 16.: A mohácsi busójárás a gyermek tánc- és busócsoportok felvonulásával kezdődik 14 órakor. 16 órakor bemutatják a busójárás eszközeit a Széchenyi téren, 16:20-kor pedig táncház kezdődik Darazsacz Istvánnal és a Glasovi Orkestarral a Széchenyi téri színpadon, majd ugyanott bemutatkoznak a felnőtt busócsoportok.

Február 17.: Péntek délután 14:30-kor a busócsoportok és a zenekarok vonulnak fel a Deák téri Gasztroudvar színpadon. 18 órakor a Csele zenekar koncertje látható, majd 19:30-kor rendezik meg az Anka bált Kersics Anka tiszteletére – erre a programra kötelező az előzetes jegyváltás.

Február 18.: Szombaton nyit aztán ki a vásár, illetve ezen a napon ismerkedhetünk meg Mohács jellegzetes ételeivel a Busóudvarban megrendezett látványfőzés keretében. 14 órakor megindul a Botos csoport busólakodalmas menete, majd 16 órakor láthatjuk a Zora tánccsoport bemutatóját a Széchenyi téri színpadon.

Február 19.: Farsangvasárnap, a mohácsi busójárás programsorozatának fő napján lesz a legtöbb esemény, szinte lehetetlen is összeszámolni az összes programot.

  • 10 órától a Kolompos busócsoport tagjaival találkozhatunk a Szerb templom udvarában, ahol a felállított színpadon zenekarok, táncosok, busócsoportok is arra készülnek, hogy lenyűgözzék az ország több pontjáról érkező látogatókat.
  • Szintén 10 órakor a Buborék Együttes interaktív koncertjén mulathatnak a kicsik a Mohácsi Kossuth Teátrumban, amelyre külön jegyet kell váltani (3000-3500 forintos egységáron).
  • 11 órakor szerb gasztronómiával ismerkedhetünk a Vragolani busócsoport közreműködésével a Szerb templom udvarán.
  • 12-től a Sokac-révben tánccsoportok, dudások várnak minket, de megnézhetjük a busók csónakos átkelését is a Dunán.
  • A legnagyobb látványosság, a busócsoportok felvonulása 14 órakor kezdődik. A busóavatás után kezdődik az estig tartó szabad farsangolás és mulatság a belvárosban.
  • A Széchényi téren felállított óriási máglya 17 órakor kerül meggyújtásra.

Február 20.: Hétfőn, 13 órától Kersics Anka emléktábláját koszorúzzák meg a Sokac-körben, majd elindulnak a busók a szokásos házról-házra járásra a Kóló téren és a környező utcákban.

Február 21.: A zárónapon, azaz húshagyókedden sem fogunk unatkozni. 14:30-kor indul a Kóló térről a busócsoportok felvonulása. 17 órakor a Zora néptáncegyüttes lép fel a Széchényi tér színpadán, majd fél óra múlva ismét meggyújtják a máglyát és elégetik a telet jelképező koporsót a Buso Club közreműködésével. 18 órakor táncház indul a Széchenyi téren, majd 19 órakor délszláv táncház vár minket a Mohácsi Piacon, amire jegyet kell vásárolni.

Részletes program: mohacsibusojaras.hu

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET