Változatos március 15-i programok Budapesten és vidéken

Ha süt, ha esik, jó ötlet kimozdulni!

budapest
Fotó: Getty Images

Az idei ünnepre esőt jósolnak, ezért nem árt, ha zárt téri, budapesti programok között csemegézünk. Egy kis szerencsével persze akár változhatnak is az időjárási viszonyok és kirándulhatunk a főváros környékén, vagy akár egy kicsit messzebb is – főleg, ha másnapra szabadnapot vettünk ki.

Várkert Bazár minden korosztálynak

Fotó: Facebook

Már március 14-én több családi eseménnyel várják az érdeklődőket a Budai Palotanegyed különböző helyszínein. A Várkert Bazárban 19 órától ismerhetjük meg Petőfi Sándor szerelmi költészetét egy irodalmi beszélgetés, egy zenés felolvasószínház és a Sose lesz vége című rövidfilmen keresztül. Ugyanitt másnap, szintén 19 órakor a János Vitéz élőzenés tánckölteményét tekinthetjük meg. Napközben a Várkert Bazár épületében levetítik Jankovics Marcell János Vitézét, illetve múzeumpedagógiai foglalkozás keretében hozzák közelebb a 9–12 évesek számára Petőfi klasszikusát. A Déli panoráma teraszon egy szabadtéri kiállítás keretében a Kisképző diákjainak alkotásai láthatók, amelyek a János vitéz részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből. A megújult Lovardában kézműves foglalkozásokkal és interaktív játékokkal várják a kicsiket. A Csikós udvarban harcászati és tüzérségi bemutató lesz, valamint megismertetik az érdeklődőkkel a korabeli harcászati módokat és a régmúlt katonai hagyományokat. A Momentán Társulat több improvizációs előadással is készül, sőt ingyenesen látogatható a megújuló Budavári Palotanegyed történelmi díszterme. Több programra is előzetes jegyvásárlás és/vagy regisztráció szükséges, a program további részleteiről itt olvashatsz.

Duna-korzó a művészetkedvelőknek

Fotó: Facebook

Tökéletes budapesti programnak ígérkezik a Duna-korzón megtekinthető Magyarország 365 című fotókiállítás. Itt 200 képet láthatunk a Magyarország 365 fotópályázat legjobb alkotásaiból, amit március 14-től lehet megtekinteni. Ha mégis esne, sebaj, mert egészen április 10-ig kint lesznek a fotók a Vigadó és a Március 15. tér közötti szakaszon, sőt akár este is elsétálhatunk arra, hiszen a képek nagy részét hátulról megvilágított fóliára nyomtatták, így sötétben kifejezetten jól mutatnak.

Budapesti Történeti Múzeum – Minden, ami forradalom

Fotó: Facebook

A Vármúzeum március 15-én egy egész napos eseménysorozattal emlékezik meg az 1848-as forradalomról, ráadásul ezen a napon az összes kiállítás és rendezvény ingyenesen látogatható. Látványos, korhű bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal (például montázskészítéssel) és ismeretterjesztő tárlatvezetéssel várják a különböző korosztályokat ezen a budapesti programon. Aki szeretne, egyedi kokárdát készíthet, egy terepasztalon eljátszhatja a forradalom csatajeleneteit és kinyomtathatja saját Nemzeti dalát az eredeti Landerer és Heckenast nyomdagéppel.

Alcsúti Arborétum – aki a természetbe vágyik

Fotó: Facebook

Bár a hóvirágmezők már elvirágoztak, számos más csodás virágban gyönyörködhetünk a parkban. Az ibolyák és a krókuszok már büszkén hozzák újabb és újabb lila szirmaikat, de ilyenkor rengeteg pázsitviolát, kökörcsint, bórlevelet és kislevelű métenget is láthatunk. Márciusban a fák csak úgy illatoznak körülöttünk, a madarak lázasan építik a fészkeiket, a hímek kórusversenyben igyekeznek becserkészni a tojókat. Itt igazán érezhetjük, ahogy a természet megújul, és nem is kell sokat utaznunk Budapesttől ehhez a programhoz: kis autózás után jó levegőn egy nagyot sétálhatunk az ország egyik legrégebbi angolpark jellegű kertjében.

Haláp – ráérős kirándulóknak

Ha a főváros környékén egész nap szakad az eső, érdemes kicsit messzebbre utazni, főleg, ha lehetőségünk nyílik egy kialudt vulkán kráterében kirándulni, mégpedig Magyarország területén. A Haláp-hegyi túra során közelebb kerülünk a vulkán legendájához, megismerhetjük működését, és a hatalmas kőszobrok között kicsit kifújhatjuk magunkból a hétköznapi gondokat. A túra Zalahalápról indul, kb. 2, 5 órán keresztül tart és könnyen is teljesíthető, de előzetes jelentkezéshez kötött.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET