Munka és vakáció együtt – Budapest kedvelt workation város

Workation = világot látunk és távmunkában dolgozunk. A fővárosunk kedvelt úti célja a távdolgozóknak.

Fotó: Shutterstock

Elkészült az európai és a világranglista, amely azokat a városokat sorolja fel, ahol a legjobb workation lehetőségek kínálkoznak, vagyis ahol úgy dolgozhatunk, hogy közben rengeteg látnivaló és felfedezni való vár ránk.

Budapest előkelő helyen szerepel a vakációs szállásokat közvetítő Holidu digitális platform által készített listán, amelyik a világ 147 városát rangsorolja aszerint, hogy azok mennyire alkalmasak a munkát és vakációt összekötő utazók számára.

Ha az utóbbi két évben dolgoztál már home office-ból, akkor tudod: bármennyire elegánsan vagy hatékonyan sikerült berendezned az irodádat, akárhány egzotikus növénnyel vetted magad körül, folyamatosan vágytál a környezetváltozásra... És itt jön a képbe a „workation” koncepciója – ami tulajdonképpen home office, de nem otthon, hanem egy hosszú vakációval ötvözve a világ szinte bármely pontján. Egy utazás egy új helyre, ahol dolgozol, de közben vakációzol is: munka után minden nap új élmények érnek, új embereket ismersz meg, lazulsz, kirándulsz, felfedezel egy új várost. Vagyis megkapod a hőn áhított környezetváltozást, miközben a munkában is hatékony maradsz. A workation tehát piszok jól hangzik, de hol találod a megfelelő helyet erre?

Mitől lesz jó úti cél egy város?

Szerencsére a vakációs apartmanok közvetítésével foglalkozó brit internetes platform, a Holidu szakemberei elvégezték helyetted a gyűjtögető munkát, és kidolgoztak egy teljes és összetett listát a workationre leginkább alkalmas városokkal. A lista összeállításakor a következő tíz kritériumot vették figyelembe, amelyek összegzik a munkával, közlekedéssel, szállással és szórakozással kapcsolatos szempontokat:

  • a wi-fi átlagsebessége (mbps)
  • co-working helyiségek száma
  • taxifuvar kilométerenkénti átlagára
  • az egy hálószobás lakások átlagos bérleti díja egy hónapra
  • a kávé átlagára
  • két sör átlagára a helyi bárokban
  • az étkezések átlagára a helyi éttermekben
  • a napsütéses órák száma egy évben
  • a TripAdvisoron található kedvező ajánlások száma
  • a város Instagram-hashtagjeinek a száma

Ezt szeretik Budapestben

Fotó: Unsplash

A listára végül 147 település került fel a világ minden tájáról, az első helyet pedig Bangkok szerezte meg. Bár Thaiföld fővárosában az internet nem tartozik a leggyorsabbak közé, de összesen 450 ezer ingyenes wi-fi hotspot található a városban, és ott a legolcsóbb az élet. Bangkokot az indiai Delhi követi, míg a harmadik helyen (és Európában az élen) Portugália fővárosa, Lisszabon található.

Budapest a nagyon előkelő hatodik helyet foglalja el az egész világra kiterjedő listán, míg Európában a harmadik helyen áll workation szempontjából. A Holidu elemzése alapján Budapest nem végzett az élen egyetlen kritériumnál sem, viszont szinte mindegyikben erős értékelést kapott – főleg a szórakozási lehetőségek és az infrastruktúra terén hagyta le a többi várost.

A 10 legjobb workation város Európában

Fotó: Unsplash

Lisszabon

  1. Lisszabon, Portugália
  2. Barcelona, Spanyolország
  3. Budapest, Magyarország
  4. Isztambul, Törökország
  5. Bukarest, Románia
  6. Madrid, Spanyolország
  7. Szófia, Bulgária
  8. Krakkó, Lengyelország
  9. Belgrád, Szerbia
  10. Prága, Csehország

Top 10 workation város a világon

  1. Bangkok, Thaiföld
  2. Delhi, India
  3. Lisszabon, Portugália
  4. Barcelona, Spanyolország
  5. Buenos Aires, Argentína
  6. Budapest, Magyarország
  7. Mumbai, India
  8. Isztambul, Törökország
  9. Bukarest, Románia
  10. Phuket, Thaiföld


AMI MÉG ÉRDEKELHET