A főváros születésnapjára kiállítják a Budapest makettet

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében lesz újra látható az interaktív makett.

budapest makett

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából láthatjuk a makettet, amit most modern technikai eszközökkel is felszereltek és a Margitszigeten állítanak ki. A Budapesti Tavaszi Fesztivál (április 20. és május 2. között) mint mindig, idén is különös figyelmet fordít a fontos, kulturális évfordulókra és a programsorozatban minden jubileum figyelmet kap.

A 43. Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a BP150 programsorozat részeként lesz látható a Margitszigeten, a Kristály Színtéren a makett. „Hogyan követi Budapest élő szövetének változását, épületeinek létrejöttét, esetleg eltűnését a városról készült makett? Páratlan műszaki emlék a Budapestről készült modell, mely 1:500 arányban, felismerhető részletgazdagságban ábrázolja Budapest magját, a belvárost, a Budai Várat, a Dunát és a budai hegyeket. A városegyesítés 150. évfordulója alkalmából az 1970-es években, fából készült modell most a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki." – írják a fesztivál honlapján, ahol jegyet is lehet váltani a programra.

Ki építette a makettet?

A most is ép, karbantartott és fejlesztett makettet a 70-es években készítette el Polónyi Károly, aki 1969-től 1974-ig a Fővárosi Tanács Városrendezési Főosztályának vezetője volt. A építész-várostervező azt szerette volna, ha a többi haladó nagyvároshoz hasonlóan elkészülne Budapest kicsinyített mása is, ami elengedhetetlen a városfejlesztéshez, így 1976-ban elkezdték a ma is látható makett egyes részeit gyártani a modellező gyárban. Majdnem 20 évig készült a fából épült, 1:500 arányú mini város. A restaurált és modernizált makettet nézhetjük meg idén tavasszal a Margitszigeten.

Fotó: budapest.hu

A Szent István-bazilika makettje

Egy jeggyel 2 program

A Budapesti Tavaszi Fesztivál két kiállítása, a Budapest Makett és a Binálé (Digitális művészeti szemle, amely szintén a Kristály Színtérben lesz látható) egy jegy megváltásával látogatható. Hogy a Binálé fókuszában mi lesz? A művészeti szemle technológia és demokrácia kapcsolatát helyezi új látószögbe Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján. A kiállításon nemzetközi és hazai alkotók, szupersztárok és pionírok különböző technikával készült műveit nézhetjük meg immerzív digitális vásznon, tehát egy jegyért két nagyon látványos és érdekes kiállítást is láthatunk, ahol a kisiskolás gyerekektől a kamaszokon át a felnőttekig mindenki megtalálja a neki szóló érdekességeket Budapestről.

  • Jegyeket csak online vásárolhatunk itt. Az iskolások mindenképp hozzák magukkal a diákigazolványt, hogy kedvezményes, 1000 forintos jeggyel nézhessék meg a makettet és a Binálét. 20 főtől pedig csoportkedvezményt vehetünk igénybe. A teljes árú jegy 2000 forint.
  • A helyszín: A margitszigeti Kristály Színtér a Hajós Alfréd uszoda mellett található, 10 perc sétára a Margit-hídtól.
AMI MÉG ÉRDEKELHET