Brazil ételek, amik a forró karácsonyi időszakban kerülnek az asztalra

Hiába a kánikula, a karácsony ott sem marad el.

Brazília
Getty Images

Brazíliában más körülmények között telik a karácsony, ugyanis az országban hozzánk mérten fordítva zajlanak az évszakok: míg a tél júniustól augusztusig tart, addig a nyár decembertől startol. Ez azonban egyáltalán nem akadályozza meg őket a karácsony ünneplésében, amit általában kiadós családi vacsora és éjféli mise kísér. Ennek örömére mutatunk öt ételt, ami gyakran kerül az ünnepi asztalra a helyieknél.


Salpicão

A Salpicão egy zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, borsos saláta, amelyet a tépett csirkehússal és rengeteg majonézzel szoktak kiegészíteni. A fogás eredetileg Portugália környékéről származik, ám brazilok az évszázadok alatt már sokat változtattak az eredeti recepten.

A francia konyha is tart meglepetéseket télire: Bőséges és laktató: 7 klasszikus francia étel a télre

Leitão a Pururuca

A hagyományos, egész sertésből álló brazíl fogás története még a gyarmati időkre nyúlik vissza: a helyiek ezzel az étellel ünnepelték a karácsonyokat több száz évvel ezelőtt.

Bár a receptek különböznek, abban egyetértés van, hogy az elkészítéshez egy egész sertést boros fürdőben kell áztatni, majd több órán keresztül, lassan kell kisütni. A végén a húsnak puhának, a bőrnek pedig ropogósnak kell lennie – utóbbira a torresmo kifejezést használják a brazilok.

Farofa Natalina

A farofa számít talán az egyik legnépszerűbb karácsonyi fogásnak: a köret gyakorlatilag egy vajas és hagymás sült keverék, amibe banánt és valamilyen húst – például bacont, brazil virslit és tépett marhahúst – szoktak rakni. Ezután következik a lényeg: a keveréket pirított maniókaliszttel borítják be.

A szokásos hozzávalókat gyakran megfűszerezik mogyoróval, mazsolával, kaliforniai paprikával és más helyi paprikafélével.

Panettone 

Az olaszok által is kedvelt panettone receptje mélyen a brazil hagyományokban gyökerezik: az édeskés kenyeret a sokáig csak karácsony idején fogyasztották, de a gyártók előbb-utóbb rájöttek, hogy a brazilok túlságosan szeretik a desszertet ahhoz, hogy csak ilyenkor árulják.

Az italokon keresztül is utazhatunk: Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

Pavê

Fotó: Shutterstock

A több kekszrétegből összeállított pavêval szinte minden család ünnepi asztalán találkozhatunk Brazíliában. A tiramisuhoz hasonló sütemény rétegei közé általában egy édeskés krém és csokoládé kerül.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET