Globális borravaló kisokos

Szervizdíj, bankkártyás fizetés, jattos edény... Összegyűjtöttük, hol, mennyit és hogyan illik adni a kiszolgálásért.

Fotó: Getty Images

Mint mindenre, a vendéglátásra is hatalmas hatással volt a koronavírus-járvány: rengeteg étterem, bár, szálloda és egyéb turisztikai szolgáltató került a csőd szélére, melyek szerencsésebbjei most kezdenek magukhoz térni. Így a borravalóval ebben a szezonban nemcsak a jó kiszolgálást tudod meghálálni, de segíted is a turizmust és a vendéglátást talpra állni. Ezzel együtt jó tudni, hogy szinte minden országban más a szokás, és van, ahol még törvény is meghatározza, mennyit (szervizdíj) illik adni a szolgáltatásért. Most ebben segítünk eligazodni!

Európa

Egy dologban biztosan egységes Európa: mindenhol a fogyasztás után, fizetéskor szokás jattot adni. A legtöbb helyen már a számlán feltüntetik a 10-12%-os szervizdíjat, és ezen felül nem várnak el semmiféle juttatást. Franciaországban például a számlán kell kötelezően feltüntetni a szervizdíjat, míg Olaszországban az étlapon olvashatjuk, hogy mennyit kell majd pluszban fizetnünk. Ha a szervizdíjat nem látjuk a számlán, akkor minimum 10% borravalót illik adni. Az is sok helyen bevett szokás, hogy a pubokban, bárokban a pultost olykor meghívják a vendégek egy italra, vagy ha van borravaló-gyűjtő edény, akkor oda dobnak be a felszolgáló-csapatnak egy kis pénzt. Taxisoknak felkerekítik a viteldíjat, mondjuk ha 28 euróért utaztunk, akkor adjunk legalább 30 eurót, míg a szállodai hordároknak vagy megszabott díjuk van, vagy 2-5 eurót adjunk nekik. Az idegenvezetőknek, túravezetőknek – ha nagyobb cégek alkalmazottai – a befizetett út árának 10-20%-át illik adni, attól függően, mennyire volt lelkiismeretes és segítőkész.

Amerika

Fotó: 123rf

Az Egyesült Államokban és Kanadában nincs szervizdíj, de 15-25%-os borravalót általában hozzádobnak a vendégek a számlához attól függően, mennyire volt jó a kiszolgálás és mennyire elegáns az étterem vagy a bár – ha nagyon puccos helyre ülünk be, akkor a 25%-os jatt az általános. Ha pultnál kérünk italt, akkor italonként 1 dollárt diktál az illem. A taxisoknak ugyanúgy 10%-os borravalót érdemes adni, mint itthon, a szállodai hordárok pedig 1-2 dollárral már elégedettek, de persze örülnek az 5 dollárnak is...

Mivel a dél-amerikai országokban sokkal alacsonyabbak a fizetések, mint Észak-Amerikában, a szolgáltatóiparban nem várják el, de örülnek a magas borravalónak. A vendéglátóhelyeken a 10%-os jatt a megszokott, míg egy taxisofőr nem vár el jutalmat, de nagyon örül, ha kap egy kis pluszt. Mexikóban, Nicaraguában, Argentínában és Peruban gyakran felszámolják a szervizdíjat, de figyeljük a számlákat, hiszen ezekben az országokban ugyanúgy nem egységes a rendszer, mint hazánkban. Az idegenvezetőknek itt is jár a 10%-os jatt, persze ha nagyon elégedettek voltunk, akkor adhatunk akár 20%-ot is.

Ázsia

Ázsia hatalmas és ennek megfelelően a szokások is nagyon eltérőek, egyben azonban hasonlítanak: a nyugati országokkal ellentétben a legtöbb helyen nem illik borravalót adni, hacsak nem tüntetik fel a számlán a plusz díjat. Azokon a helyeken, ahol sok nyugati megfordul vagy a kultúránk történelmi okokból jobban keveredett (ilyen hely Hongkong vagy Makaó) a helyi szokásokkal, ott egy-egy elegáns étteremben örülnek a borravalónak, de Kína, Burma, Szingapúr és Tajvan területén egyáltalán nem megszokott ez a fajta köszönetnyilvánítás. Délkelet-Ázsia más országaiban (Kambodzsa, Thaiföld, Vietnam, Indonézia, Malajzia) viszont, ahol rohamosan növekszik az európai turisták száma, egyre népszerűbb a jatt elfogadása, de el azért itt sem várják.

Indiában 7-10%-os borravalóra számítanak átlagosan, de minél nagyobb a fizetendő összeg, annál kisebb a jatt összege, tehát nem arányosan kalkulálnak vele.

Japánban nem illik borravalót adni a vendéglátóhelyeken, nem várják és nem is szeretik elfogadni, inkább visszautasítják. Az idegenvezetők, túravezetők azonban elfogadják a borravalót, de akkor sem sértődnek meg, ha nem adunk.

A Közel-Keleten a 10-15%-os jatt az elfogadott, de a nagyon modern városok (Dubaj, Katar) éttermeiben és szállodáiban számíthatunk rá, hogy a számla végén feltüntetik a szervizdíjat. A hotel alkalmazottainak és a taxisoknak szintén illik adni egy kevés borravalót 1000-2000 forint értékben. Izraelben általában 10%-os szervizdíjat kérnek az éttermekben, bárokban, bisztrókban.

Afrika

Egyiptomban, Marokkóban és a Dél-Afrikai Köztársaságban fordul meg a legtöbb turista, így ezekben az országokban a menő helyeken 10%-os szervizdíjat számolnak fel a számlán. Ha nagyon elégedettek vagyunk a szolgáltatással, de nincsen szervizdíj, akkor hasonló mértékű borravalót szokás hagyni az asztalon, pulton. A londinerek és a takarítónők nagyon keveset keresnek a szállodákban, így nekik ugyanúgy kedvezünk, ha adunk egy-kétezer forintnak megfelelő összeget.

Ausztrália és Új-Zéland

Fotó: Unsplash

Mivel Ausztráliában és Új-Zélandon alapvetően jól keresnek a vendéglátósok is, nem alakult ki igazán a „jattkultúra". A két szigetországban nem várják el a borravalót, de nem is utasítják vissza; jellemzőbben a londinerek, a taxisok és a pultosok szoktak 1-2 dollár pluszt kapni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET